Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Τραμπ όπως Νίξον;

Το χθεσινό κύριο άρθρο των "New York Times" με τίτλο "Ναι, ο Πρόεδρος μπορεί να παρεμποδίσει τη Δικαιοσύνη" μας βοηθά να καταλάβουμε πού βρίσκεται η έρευνα του ειδικού ανακριτή Μίλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην εκλογή Τραμπ το 2016.

Η γραμμή υπεράσπισης του Τραμπ αναπαράγει τα επιχειρήματα των δικηγόρων του Νίξον στην κορύφωση της υπόθεσης Γουότεργκεϊτ το 1973-74: Ο Πρόεδρος δικαιούται να εκφέρει γνώμη για την πορεία δικαστικής διερεύνησης μιας υπόθεσης, έλεγαν οι δικηγόροι του Νίξον και επαναλαμβάνουν οι δικηγόροι του Τραμπ, δικαίωμα που απορρέει από το σύνταγμα.

Την παραπάνω άποψη δεν τη δέχθηκαν δύο φορές οι γερουσιαστές στις ΗΠΑ: Την πρώτη το 1974, σε επίπεδο αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, που υιοθέτησε πρόταση παραπομπής του Νίξον για την παρακώλυση της Δικαιοσύνης, με τον Πρόεδρο να παραιτείται αμέσως, και τη δεύτερη σε βάρος του Κλίντον το 1988 για την υπόθεση Λεβίνσκι, όπου η ολομέλεια της Γερουσίας έκρινε ότι υπήρξε προσπάθεια ανάμειξης του Λευκού Οίκου στη δικαστική διερεύνηση.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται περαιτέρω στοιχειοθέτηση της υπαρκτής ή αποδιδόμενης στο Κρεμλίνο ανάμειξης στην προεδρική εκλογή του 2016.

Για να εξαναγκασθεί σε παραίτηση ή, ακόμη χειρότερα, να καθαιρεθεί ύστερα από απαγγελία κατηγορίας και δίκη ο Τραμπ, αρκεί η -σε προχωρημένο ήδη στάδιο- στοιχειοθέτηση παρακώλυσης του έργου της Δικαιοσύνης.

Παρακώλυση της Δικαιοσύνης ίσον έμμεση ομολογία αποδοχής ότι ευσταθούν οι κατηγορίες για διαπλοκή του επιτελείου Τραμπ με το Κρεμλίνο, εν γνώσει του προέδρου: Αν δεν υπήρχε η παραπάνω διαπλοκή, για ποιο λόγο ο ένοικος του Λευκού Οίκου να διακινδυνεύσει παρεμβάσεις πανομοιότυπες με εκείνες που δυο φορές στο παρελθόν χαρακτηρίστηκαν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης;

Σε αντίθεση με το Γουότεργκεϊτ, που δεν άγγιξε την εξωτερική πολιτική, σήμερα ο Τραμπ, στη σκιά της αβεβαιότητας για την παραμονή του στον Λευκό Οίκο, συνεχίζει με δηλώσεις και επιλογές του να προκαλεί σύγχυση στη διεθνή σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL