Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ν. Φίλης: Θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνθήκη της Λωζάννης (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνθήκη της Λωζάννης (Video)

https://www.youtube.com/embed/wuk7gw0UuT4

"Η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται με τους όρους που θέτει η ελληνική πλευρά" υποστήριξε ο κ. Φίλης ενώ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σημείωσε ότι «έχει μια πολιτική η Τουρκία, τα έχει ξαναπεί αυτά, έχει απαντήσει η χώρα μας. Προφανώς τα λέει για μια διευθέτηση που θέλει να επιδιώξει στο ανατολικό του σύνορο».

Απέρριψε την μικροκομματική αντιμετώπιση τόσων σοβαρών ζητημάτων και απαντώντας στη Ν.Δ. και τον κ. Δένδια  που προηγήθηκε στο πλατό του ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «μερικά θέματα είναι εκτός της τρέχουσας αντιπολιτευτικής ατζέντας, χρειάζεται μια σοβαρότητα».

«Καμία κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα που έθεσε ο κ. Ερνογάν» ξεκαθάρισε ο κ. Φίλης αποσαφηνίζοντας ότι «η συνθήκη της Λωζάννης είναι μια διεθνής πολυμερής συνθήκη και αφορά τη μοιρασιά της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τι παίρνει η Τουρκία τι παίρνουν οι γύρω χώρες. Στο θέμα των δικών μας συνόρων είναι «απολύτως ξεκάθαρο τι γίνεται» δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο στο ανατολικό της σύνορο εκεί που γίνεται ο πόλεμος τώρα. Το ότι ανακινεί η Τουρκία με ένταση το θέμα αυτό είναι για αλλού και είναι λάθος να το ενσωματώνουμε. Τα έχει πει και άλλες φορές αυτά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τα μεγεθύνουμε».

Φτηνή αντιπολίτευση σε σοβαρά ζητήματα επιχειρεί η Ν.Δ.

Απευθυνόμενος κυρίως προς τη Ν.Δ. και την κριτική που ασκείται ο κ. Φίλης χαρακτήρισε όσα ακούγονται «φτηνή αντιπολίτευση και όχι εξωτερική πολιτική να λέγεται τώρα, ότι δεν πρέπει να έρθει". Μην εσωτερικεύουμε θέματα που θέτει για δικούς του λόγους ο κ. Ερντογάν» επανέλαβε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι «καμία ανησυχία δεν υπάρχει για την επίσκεψη στη Θράκη» είναι άλλωστε κάτι που έχει ξαναγίνει και γίνεται βάση συγκεκριμένου προγράμματος.

«Μεγάλη σημασία έχει να προωθείται η διμερής οικονομική, ενεργειακή και άλλη συνεργασία, ενώ θα πρέπει να πιέζουμε στην κατεύθυνση της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών» εξήγησε ο κ. Φίλης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει πει ανακρίβειες, διότι το ζήτημα των 8 αφορά την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία αποφασίζει. Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι εσωτερικής κατανάλωσης».

Ο κ. Φίλης εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση του κ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ καθώς συνιστά "στοιχείο όξυνσης".

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι υπάρχει μεν η νομοθεσία που προστατεύει την πρώτη κατοικία ως το τέλος του 2018 και αφορά ένα μέρος της α’ κατοικίας. Υπάρχει και η «σιωπηρή συμφωνία» με τις τράπεζες για τις πρώτες κατοικίες ως 300.000 ευρώ, όμως όπως υποστήριξε "δεν θα πρέπει να το αποκλείσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει για την πλήρη προστασία".

Αρνήθηκε ότι είναι «βόμβες στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ» όπως χαρακτήρισαν στο ΣΚΑΙ, το θέμα της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι "μετά από επίσημη ενημέρωση θα δούμε όλα τα στοιχεία και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει η ΔΕΗ εν συνόλω σε δημόσιο έλεγχο.Θα είναι μικρότερη η ΔΕΗ αλλά όχι όσο μικρή ήθελε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι διαφορετικό να πωληθούν κάποιες μονάδες και άλλο να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο".

Σε ερώτηση για το συνδικαλιστικό νόμο ο κ. Φίλης απάντησε ότι ακούγονται βελτιώσεις για το 50 + 1. "Πρόκειται για μια ρύθμιση που δυσκολεύει το δικαίωμα στην απεργία" και απορρέει από τις πιέσεις των δανειστών. Στην ερώτηση αν θα ψηφιστεί στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας που θα επιφέρουν δυσκολίες στην έξοδο της χώρας από την κυβερνητική κρίση δεν υπάρχει" και αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. θα το ψηφίσει; καθώς είναι μια ρύθμιση που «της πηγαίνει γάντι».

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL