Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η κοινωνική πλειοψηφία που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση των στελεχών, αλλά και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξη του έργου που επιτελείται, το οποίο συνήθως κρύβεται από τα ΜΜΕ ή διαστρεβλώνεται

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

 

Η έξοδος από τα Μνημόνια και η επιστροφή της χώρας σταδιακά στην ομαλότητα, κάτι που θα συμβεί τον Αύγουστο του 2018, ήταν και είναι το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Όπως όλα δείχνουν, είναι εφικτό μετά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η αντιστοίχησή του με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αυτή τη χρονική στιγμή να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν. Παραδοσιακά οφείλουμε να το αποδεχτούμε: υπήρχε ένα πρόβλημα αποδοχής νέων μελών τα οποία δεν πληρούσαν τα αριστερά πρότυπα, σύμφωνα με μερίδα πρώην αλλά και νυν συντρόφων. Ήταν οι εποχές που έβγαιναν τα λεγόμενα "αριστερόμετρα", εποχές που δεν είναι πολύ μακριά μας.

Είναι αλήθεια ότι το 2012, όταν όλα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "έρχεται", θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε πολύ πιο εύκολα αυτούς που μας υποστήριζαν και μας πίστευαν. Αυτό δεν έγινε και μεγάλο μερίδιο ευθύνης υπάρχει στους προαναφερθέντες λόγους.

Από εκεί και μετά ερχόμαστε στις εκλογές του 2015 και στις εξελίξεις που ακολούθησαν (δημοψήφισμα, Μνημόνιο, διάσπαση, δεύτερες εκλογές και δεύτερη νίκη...). Πολλές εξελίξεις δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σίγουρα αυτές οι εξελίξεις συνοδεύτηκαν από πολλά και διαφορετικά συναισθήματα· το αρχικό μούδιασμα διαδέχθηκαν η ψυχραιμία και η απόφαση ότι οι μάχες δίνονται κάθε φορά ανάλογα με τα δεδομένα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν και είναι το κυρίαρχο. Στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση των στελεχών, αλλά και των μελών και υποστήριξη του έργου που επιτελείται, το οποίο συνήθως κρύβεται από τα ΜΜΕ ή διαστρεβλώνεται. Τα στελέχη πρωταρχικά αλλά και τα μέλη είναι αυτά που υποστηρίζουν, βγαίνουν στην κοινωνία να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συγκρουστούν, αν χρειαστεί.

Υπάρχουν όμως και οι υποστηρικτές, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που καθημερινά μιλούν στις παρέες, στα καφενεία, στις πλατείες, στο σούπερ μάρκετ, στα σόσιαλ μίντια. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους βρούμε εμείς -οι εποχές που ανέβαιναν στα κομματικά γραφεία στρατιές επίδοξων ωφελημένων πέρασαν, μαζί με τα κόμματα που τις δημιούργησαν. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον πιστεύουν και τον στηρίζουν οι απλοί και ανιδιοτελείς άνθρωποι, οι διπλανοί μας· απλώς ίσως μέχρι τώρα δεν είχαμε αντιληφθεί ότι οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές του. Χρειάζεται καθημερινή επαφή με την κοινωνία και, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έχουμε όλοι μας, η αλήθεια και η ειλικρίνεια μετράνε και αναγνωρίζονται.

Μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσουμε και να υλοποιήσουμε το όραμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια αριστερή διακυβέρνηση προς όφελος των πολλών μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Για μια κοινωνία καλύτερη, αποδεχόμενοι τη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει η ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Ο κόσμος μάς εμπιστεύτηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία: τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή τον απλό κόσμο, όλους αυτούς με τους οποίους θα συμπορευθούμε. Άλλωστε αυτούς εκπροσωπούμε, αυτοί μας εμπιστεύθηκαν και ελπίζουν ακόμα σε εμάς. Μόνο έτσι θα γυρίσουμε σελίδα και η χώρα μας θα αφήσει πίσω όλο το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα, φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη και μας βύθισε στην πολυετή οικονομική κρίση.

 

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Νέα Δημοκρατία: Αμηχανία, πανικός και σύγχυση

Από τις 21 Αυγούστου και μετά είναι ολοένα και πιο δύσκολο να παρακολουθήσεις κανείς τη Νέα Δημοκρατία. Το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες,...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο