Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ηττηθήκαμε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηττηθήκαμε;

Του Αγγελου Μανταδάκη


Ηττηθήκαμε. Από ποιους και πώς; Ηττηθήκαμε κατά κράτος, ισχυρίζονται κάποιοι, στην αντιπαράθεσή μας με την τρόικα. Η συμφωνία του 2015 ήταν υποχώρηση και εγκατάλειψη των αρχών μας και αθέτηση των δεσμεύσεών μας στον ελληνικό λαό. Ορισμένοι μάλιστα μίλησαν και για... πένθος λόγω της ήττας.

Ένα κίνημα που δίνει σκληρή μάχη με υπέρτερους αντιπάλους και αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, του οποίου πολλοί επιδιώκουν τη συντριβή, και όμως, την επομένη της μάχης είναι ακόμη ζωντανό, και μάλιστα με την εντολή διακυβέρνησης του τόπου, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να θεωρείται ηττημένο...

"Ναι, αλλά το Μνημόνιο και οι επαχθείς όροι που μας επέβαλαν;" θα αντιτείνει κάποιος. Η εντολή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής. Να διαπραγματευτεί μέσα στο πλαίσιο της παραμονής μας στην Ευρωζώνη. Να εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους που μας κληροδότησε το σύστημα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αρκετοί από τους συνομιλητές μας δεν μπορούσαν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι έχουν απέναντί τους κυβέρνηση Αριστεράς, που δεν κλείνει βιαστικά φακέλους, όπως μας καλούσαν να κάνουμε οι της αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία του 2015 ασφαλώς και περιείχε στοιχεία υφεσιακά, με επώδυνους όρους για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Αντανακλούσε όμως τον συσχετισμό δυνάμεων και τις δυνατότητες εκείνης της συγκυρίας. Έπρεπε να αποτρέψουμε το Grexit, το οποίο εξακολουθούσε να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε ισχυρούς κύκλους της Ε.Ε.

Ήταν λοιπόν ένας συμβιβασμός, αναγκαίος, αλλά που μας εξασφάλιζε μια συνέχεια. Άλλωστε εναλλακτική λύση δεν προτάθηκε.

Η κυβέρνηση δεν απέκρυψε τις δυσκολίες και τα επώδυνα σημεία της συμφωνίας. Επήγε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με καθαρό πρόσωπο. Ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης των εργαζομένων για τη συνέχεια και πήρε μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο συμβιβασμός δεν είναι κατ' ανάγκην ήττα και αποτυχία. Βρίσκεται μέσα στη λογική της Αριστεράς όταν πρόκειται να διασφαλιστούν προτεραιότητες υπέρ των πιο αδύναμων και να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας.

Το εκλογικό σώμα έδωσε δεύτερα φορά την έγκρισή του στην επιλογή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η πορεία των πραγμάτων το επιβεβαιώνει. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. οδηγεί τη χώρα στους υψηλούς στόχους που έχει θέσει με βάση τον οδικό της χάρτη. Με δυσκολίες; Με απρόοπτα εμπόδια; Ναι, χρειάζεται ακόμα δουλειά και προσοχή, αφού το κατεστημένο δεν έχει πάψει να επιδίδεται σε αγώνα φθοράς της κυβέρνησης, έστω και με μεθόδους που φθείρουν τη χώρα.

Άλλωστε ο λαός δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την έξοδο από τα Μνημόνια και την εποπτεία, αλλά και για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς της διαπλοκής και για τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως είναι ο νικητής και όχι ο ηττημένος. Είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, η δύναμη που, όπως λέει ο Ζακ Ζιλιάρ, ιστορική μορφή του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πέτυχε να αφυπνίσει τον λαό, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία, που ήταν "αποκοιμισμένη, διεφθαρμένη και κυνική".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL