Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η αναζήτηση νέου αφηγήματος από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η αναζήτηση νέου αφηγήματος από τη Ν.Δ.

Bernard Cohen, "Πτώση", 1964

του Κώστα Φ. Μαραγιάννη*

Είναι πράγματι καταπληκτικό πώς το επιτελείο της Ν.Δ., που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, αναζητά ένα νέο αφήγημα για να κρατήσει τους ψηφοφόρους της συσπειρωμένους, αφού κανένα από τα αφηγήματα που εκπόνησε δεν επαληθεύτηκε.

Η «Καμμενιάδα», που δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού κυριολεκτικά «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι» που λέει και ο λαός μας, αντικαταστάθηκε γρήγορα από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Δακρύβρεχτες αναλύσεις από τα γνωστά ΜΜΕ για τους φτωχούς πολίτες που χάνουν τα σπίτια τους και κροκοδείλια δάκρυα από δημοσιογράφους που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Και είναι τόσος ο σπαραγμός τους, που δεν ξέρουμε μήπως τις επόμενες μέρες διαθέσουν και κανένα ποσό από τα αφορολόγητα των Paradise Papers για να προστατέψουν το σπίτι κανενός φτωχού που η ανάλγητη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το παίρνει. Να προστατέψουν τις λαϊκές κατοικίες που συνήθως βρίσκονται στην Εκάλη, την Κηφισιά και σε άλλες... 'φτωχογειτονιές' της Αθήνας. Καμιά κουβέντα πλέον για την αξιολόγηση, που ώς τώρα κινδυνολογούσαν ότι δεν θα κλείσει, για την ανταλλαγή ομολόγων, τα spreads, τη θετική πορεία της οικονομίας. Καμιά απάντηση για τα υπέρογκα και αγύριστα δάνεια της Ν.Δ.

Ανησυχεί, λοιπόν, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., γιατί η «αριστερή παρένθεση» δεν είναι πλέον παρένθεση, αλλά ένα μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο καθημερινά προστίθενται νέες σελίδες, που αποκαλύπτουν και καταγράφουν τον βίο και την πολιτεία όλων αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες και την οδήγησαν στη χρεοκοπία και την παρακμή, με την απώλεια του 40% και πλέον του εισοδήματος των Ελλήνων, τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στους φορολογικούς παραδείσους των Νησιών Κέυμαν, του Λιχτενστάιν, του Παναμά και σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους που έχει φροντίσει να εφεύρει το καπιταλιστικό σύστημα για να εξασφαλίσει την ασυλία τους και για να γλιτώνουν τα χρήματά τους τον έλεγχο και τη φορολόγηση. Αυτό, λοιπόν, το μεγάλο κεφάλαιο θα καταγράψει και θα αναζητήσει το γιατί 500 δισ. ευρώ και πλέον, την εποχή της κρίσης, βγήκαν από την Ελλάδα, αφορολόγητα και ανέλεγκτα για τις πηγές προέλευσής τους.

Παράλληλα, στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο που θα κοσμεί την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας θα καταγραφούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς που τόλμησε να λύσει προβλήματα δεκαετιών, να κατοχυρώσει τα ατομικά δικαιώματα, να στηρίξει τους φτωχούς και αδύναμους πολίτες, να δώσει πρόσβαση στη δημόσια Υγεία σε όλους τους ανασφάλιστους και αδύναμους πολίτες, να ανοίξει τις μαύρες λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που κρατούσαν ερμητικά κλειστές στα συρτάρια τους οι προηγούμενοι υπουργοί της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Θα καταγραφεί η προσπάθεια της χώρας να βαδίσει τον δρόμο της ανάπτυξης, όχι για τους λίγους, αλλά ενσωματώνοντας το σύνολο της κοινωνίας.

Όσο και να φωνάζουν τα κανάλια, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι όλα τα σενάρια και τα αφηγήματα ήταν ψεύτικα και προσχηματικά. Γνωρίζει ο απλός κόσμος, που πλήρωσε ακριβά την κρίση και τη μονόπλευρη επιβάρυνση των φτωχών και αδύναμων πολιτών, ότι η παλινόρθωση αυτών που δημιούργησαν την κρίση δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα. Αντίθετα, αυτοί θα πάρουν όλες τις κατακτήσεις της τετραετίας της διακυβέρνησης. Η Ν.Δ. δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τρομάζει με την ιδέα ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα. Η ερώτηση του απολυμένου σχολικού φύλακα στον αρχηγό της Ν.Δ. «γιατί να ψηφίσω Ν.Δ. που με απόλυσε από τη δουλειά μου;» εκφράζει με χαρακτηριστικό τρόπο το αδιέξοδο της Ν.Δ. και την έλλειψη αφηγήματος και επιχειρημάτων ότι αποτελεί διέξοδο στην κρίση και μπορεί να προσφέρει κάτι θετικό στον τόπο. Σε στρατηγικό, λοιπόν, αδιέξοδο η Ν.Δ. εξαιτίας μιας αντιπολιτευτικής τακτικής και πρακτικής που δεν είναι προϊόν των συλλογικών οργάνων του κόμματός της, αλλά χαραγμένη και υπαγορευμένη από τα γνωστά media, με στόχο την αποσταθεροποίηση και την πτώση της κυβέρνησης, τις οποίες διακαώς επιθυμούν και δεν έρχονται.

* Ο Κώστας Φ. Μαραγιάννης είναι φιλόλογος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ([email protected])

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL