Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Αντιπλημμυρικό fast track
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπλημμυρικό fast track

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, δημοπρατήσεων και απαλλοτριώσεων, που απαιτούν τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, είχε ζητήσει προ ημερών η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σημειώνοντας πως “απαιτείται άμεσα η νομοθέτηση μιας fast track διαδικασίας προκειμένου να υπερβούμε όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση αντιπλημμυρικών μελετών” καθώς υπάρχουν “εν δυνάμει πολλές Μάνδρες στην Αττική”.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου στη δυτική Ελλάδα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε πολλές πόλεις και χωριά με δρόμους να μετατρέπονται σε ποταμούς λάσπης και σπίτια να πλημμυρίζουν μας δείχνουν πως “εν δυνάμει Μάνδρες” υπάρχουν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αττική. Μια χώρα γεμάτη μικρές και μεγάλες “Μάνδρες” είμαστε. Μια χώρα που πνίγεται ανυπεράσπιστη στις ισχυρές βροχοπτώσεις είμαστε και μαθημένη να καταγράφει ζημιές αντί να προλαμβάνει η εξουσία. Τη μια μας φταίει ο Θεός, την άλλη η φύση και στο τέλος το γνωστό πινγκ πονγκ των υπεύθυνων - ανεύθυνων, με το μπαλάκι να χάνεται στους διαδρόμους υπουργείων, Περιφερειών, δήμων, δασαρχείων και πολεοδομιών.

Από όσα ειπώθηκαν μετά τη φονική καταστροφή της δυτικής Αττικής ας κρατήσουμε μόνο την έκκληση της Ρ. Δούρου για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα βγάζει τα αντιπλημμυρικά έργα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας ώστε οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να υλοποιηθούν άμεσα και να μην ψάχνουμε του χρόνου πάλι αν ένα έργο κόλλησε στο δασαρχείο ή στο δημαρχείο. Η χωρίς καμία πρόβλεψη δόμηση, το μπάζωμα των ρεμάτων, η καταστροφή των δασών, η κλιματική αλλαγή αλλά και η δαιδαλώδης γραφειοκρατία δημιουργούν στη χώρα μας το κατάλληλο περιβάλλον για να πνιγόμαστε στη λάσπη και στη λασπολογία.

Οι από το βήμα της Βουλής εξαγγελίες του πρωθυπουργού για πενταετές πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων δεν θα έχουν κανένα νόημα εάν δεν συνοδευτούν από τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις ως προς την επίσπευσή τους. Οι εικόνες της Μάνδρας επαναλήφθηκαν ήδη σε πολλές πόλεις της δυτικής Ελλάδας, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες, αλλά ο χειμώνας είναι ακόμη στην αρχή και δεν θα περιμένει τις σφραγίδες και τις υπογραφές 40 υπηρεσιών ώστε η χώρα και οι άνθρωποί της να θωρακιστούν με τα απαραίτητα έργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL