Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C16.2°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.0°C
0 BF 87%
Ν. Φίλης: Να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την τρίτη αξιολόγηση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την τρίτη αξιολόγηση (Video)

«Εθνικής διάστασης και σημασίας το θέμα της ΔΕΗ καθώς αφορά το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας καθώς η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που τροφοδοτούν την ανάπτυξη στη χώρα» εκτίμησε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα στενά πολιτικό αλλά άπτεται πολλών παραγόντων.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στο κανάλι της Βουλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ενέργειας κάτι που έχει τεθεί και στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Δεν πρόκειται για πώληση της ΔΕΗ αλλά κάποιων λιγνιτικών μονάδων. Το σίγουρο είναι ότι είναι μια συμφωνία που επιβάλλεται και δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση. Όταν αναγκάζεσαι να δώσεις βασικούς τομείς της οικονομίας και η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή μικραίνει χωρίς αυτό να σημαίνει πάντοτε ότι εξυγιαίνεται. Δεν ήταν επιλογή μας αλλά επιβολή από τους δανειστές» επανέλαβε ο κ. Φίλης.

«Το ερώτημα είναι οι επιπτώσεις στην πορεία της ανάπτυξης από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ καθώς και οι επιπτώσεις στα τιμολόγια. Ευτυχώς διασώθηκαν τα υδροηλεκτρικά διότι υπήρχε πίεση από τους δανειστές και για αυτό.» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το θέμα της αποτροπής ενδεχόμενης αύξησης των τιμών στο μέλλον.

«Η κυβέρνηση επιδοτεί τα κοινωνικά τιμολόγια αλλά αυτό ισχύει για ένα χρόνο. Δεν σημαίνει ότι όταν περνάει ένα μέρος στα χέρια ιδιωτών, κάθε χρόνο η κυβέρνηση θα μπορεί να επιδοτεί το κοινωνικό τιμολόγιο. Έχει βέβαια σημασία ποιος θα είναι κυβέρνηση».

Θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να μένουν οι κάτοικοι στα νησιά και ένα από αυτά είναι και η μη αύξηση του ΦΠΑ

Ειδικότερα για το ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Φίλης εξήγησε ότι: «Υπάρχει ένα λάθος από την αρχή των μνημονίων στην Ελλάδα, ενώ άλλες χώρες συμπεριέλαβαν στις συνεννοήσεις τους ιδιαίτερα μέτρα για τα νησιά στη χώρα μας αυτό δεν έγινε. Ήρθε στα χέρια της κυβέρνησης αυτό το θέμα σε μια περίοδο μάλιστα που τα νησιά πιέζονται από το προσφυγικό. Ειδικά τα νησιά έχουν την επιβάρυνση από το μεταφορικό κόστος. Όταν δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τη μετάβαση στα νησιά να θέτουμε θέμα για το ΦΠΑ είναι κάπως σόλικο. Ορθώς η κυβέρνηση θέτει θέμα και είναι ανοικτό το ζήτημα». «Θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να μένουν οι κάτοικοι στα νησιά και η μη αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση».

Στην ερώτηση αν θα παραμείνει ο κ. Τσακαλώτος στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Φίλης δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει ωστόσο σχολίασε ότι:

«Είναι ένας πετυχημένος υπουργός με δεδομένο ότι έχει ακολουθήσει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις στην ώρα τους χωρίς να παίζει κωλυσιεργία όπως έκαναν άλλοι».

Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι: «Προέχει το θέμα των πολιτικών επιλογών. Τα πρόσωπα είναι επαρκή. Το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται επαρκές. Όταν λέμε ότι είμαστε μια ανάσα από το να βγούμε στις αγορές αυτό θα πρέπει να έχει και θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Όχι ηλαδή να καταλαβαίνει ο κόσμος ότι έρχονται τα μέτρα που ψηφίστηκαν πέρσι. Πρέπει να πούμε και ένα θετικό μήνυμα ότι βγαίνοντας στις αγορές κάτι βελτιώνεται. Δεν μπορεί να υπάρχει μια εικόνα συνεχούς επιβάρυνσης του πολίτη».

Τέλος μιλώντας για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Στη β’ αξιολόγηση με το πιστόλι στον κρόταφο δεσμευθήκαμε σε πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια. Αυτή η δέσμευση έχει μεγάλες επιβαρύνσεις στους πολίτες και αποτελεί τροχοπέδη σ το θέμα της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και αναρωτήθηκε:

«Δεν πρέπει να μπει ξανά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων το θέμα των πλεονασμάτων; Πόσο μάλλον που και η Ν.Δ. (εκ του ασφαλούς της αντιπολιτευτικής θέσης) και ο κ. Στουρνάρας μιλούν για 2% ή 2,5% πλεονάσματα, άρα αυτή η έκφραση μιας γενικότερης ελληνικής θέσης δεν πρέπει να διατυπωθεί και να ακουστεί από τους θεσμούς. Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει ακόμα πιο τολμηρά ρωγμές που υπάρχουν στο μνημονιακό οικοδόμημα και ταυτοχρόνως να επιδιώξει αλλαγές πολιτικής σε ένα πλαίσιο αλλαγών στην Ευρώπη».

Kατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL