Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ZEITGEIST / Μετά την καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ZEITGEIST / Μετά την καταστροφή

Του Αδάμ Γιαννίκου

«Κάποτε κοιτούσαμε ψηλά στον ουρανό και αναρωτιόμασταν για τη θέση μας στ' αστέρια. Τώρα απλώς κοιτάμε κάτω και ανησυχούμε για τη θέση μας στη βρωμιά» αναλογίζεται ο κεντρικός ήρωας στο κινηματογραφικό «Intestellar» του 2014. Η διαστημική οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν μιλά για μια απελπισμένη ανθρωπότητα που πνίγεται στην ξηρασία και την πείνα βιώνοντας ταυτόχρονα ένα υλικό και υπαρξιακό αδιέξοδο που την εξαναγκάζει καταρχάς στην παραίτηση και εν συνεχεία στη μετοίκηση.

Οι αγωνίες και τα νοήματα μιας μαζικής μετανάστευσης στο μέλλον συμπυκνώνονται στον αρχετυπικό τραγικό ήρωα του παρόντος· πρόκειται για τον πρώην πιλότο της NASA και νυν αγρότη Τζόζεφ Κούπερ, ένα ηθικό υπόδειγμα του οποίου η φαινομενικά λάθος κρίση ενεργοποιεί μία αλληλουχία ατυχών γεγονότων, που αποκαλύπτουν στην πορεία την αληθινή φύση των πραγμάτων προς την τελική κάθαρση και εξιλέωση.

Από την κατάσταση όπου ξαναγράφει την ιστορία της, η παραιτημένη ανθρωπότητα περνά στην κατάσταση όπου γράφει Ιστορία. Από μια ξεχασμένη βιβλιοθήκη στο παιδικό δωμάτιο ταξιδεύει στον χωρόχρονο και περνά μέσα στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας γεωμετρώντας τη συλλογική ενηλικίωση ενός νέου, γενναίου κόσμου. Με κινητοποιό δύναμη τη βαρύτητα της αγάπης προς τους οικείους ο τραγικός ήρωας παλεύει να μετατρέψει την αγωνία του προορισμού σε συλλογική σωτηρία, μετρώντας απώλειες και παρουσίες.

Είναι αυτό το μέτρημα που βρίσκει κανείς στους μεσοπολεμικούς Κούπερ της Μεγάλης Ύφεσης, που περίμεναν υπομονετικά στα αγροκτήματά τους «να καθαρίσει ο αέρας απ' τη σκόνη» που είχε καταστρέψει τις σοδειές τους. Οι άντρες «καθισμένοι ακίνητοι, συλλογιόνταν... υπολόγιζαν...», μας λέει ο Στάινμπεκ στα «Σταφύλια της Οργής», περιγράφοντας ήδη απ' τις πρώτες σελίδες το πώς τα πρόσωπα τα «χαμένα σε μιαν αμήχανη συλλογή» παίρνουν «μια έκφραση σκληρή, οργισμένη, αλύγιστη».

Η Ιστορία λέει πως η Γεωμετρία ανακαλύφθηκε στην αρχαία Αίγυπτο προκειμένου οι κάτοικοι να ξαναβρίσκουν τα όρια των χωραφιών τους μετά από κάθε πλημμύρα του Νείλου. Πρόσφατη δημοσίευση ερευνητών του Yale στο περιοδικό "Nature Communications" ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή οδήγησε στην παρακμή της Αιγύπτου των Πτολεμαίων. «Οι ηγέτες αντιμετώπισαν λανθασμένα τις φυσικές καταστροφές. Και τότε ο λαός εξεγέρθηκε» σχολιάζει στον σχετικό τίτλο η "Washington Post". Αφήνοντας κατά μέρος την πολιτική συγκυρία και το όψιμο ενδιαφέρον του κατεστημένου, το μέτρημα της κρίσης συνεχίζεται. Το 14% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού -710 εκατ. άνθρωποι- επιθυμούν να μεταναστεύσουν μόνιμα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Gallup.

Στα όρια του αστικού κόσμου, οι σύγχρονοι μέτοικοι αναζητούν απελπισμένοι την κοινωνική γεωμετρία που θα τους επιτρέψει να ξαναστήσουν τα του οίκου τους. «Η ανθρωπότητα γεννήθηκε στη Γη. Ποτέ δεν σκόπευε να πεθάνει εδώ» λέει ο Κούπερ. Κι ως γνωστόν, από την εποχή των Πτολεμαίων, δεν υπάρχει βασιλική οδός για τη Γεωμετρία. Η Ιστορία συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL