Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Δεν υπάρχει περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν υπάρχει περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας

Διαβεβαιώσεις ότι “η πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας” δεν κινδυνεύει από τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς παρέχει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, θέλοντας να καθησυχάσει την αγωνία των πολιτών και εξαπολύει την ίδια ώρα σφοδρά πυρά εναντίον όλων όσοι με “παραπληροφόρηση”, “γκεμπελισμό” και “ψεύδη”, όπως αναφέρει, προσπαθούν να οξύνουν αυτή την αγωνία και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα χθες στη Βουλή, όπου κεντρικό θέμα -σύμφωνα με πηγές- ήταν η ενημέρωση για την πορεία της αξιολόγησης, οι Δ. Τζανακόπουλος, Ευ. Τσακαλώτος και Στ. Κοντονής με δηλώσεις τους έστειλαν το μήνυμα ότι “είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό".

Οφειλή μεταξύ ιδιωτών στο Μοσχάτο

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης:

* Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έγιναν δεν υπήρχαν ακίνητα των οποίων η αξία ήταν κάτω από τις 300.000 ευρώ.

* Επισημαίνουν τη διάκριση που πρέπει να γίνεται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ακινήτων πολύ μεγάλης ή και υπέρογκης αξίας.

* Σημειώνουν ότι στη λίστα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή πολίτη και την τράπεζα, και ότι τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων.

* Από τους 29 δημόσιους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο την Τετάρτη, ματαιώθηκαν οι 9. Οι 10 από τους 20 που πραγματοποιήθηκαν ήταν άγονοι. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον για αυτό το ζήτημα.

* Πρώτες κατοικίες για οφειλές από δάνεια σε τράπεζες για αυτούς που είναι κατοχυρωμένοι με τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη δεν υπήρξαν.

* Η περίπτωση κατοικίας αξίας 30.000 ευρώ στο Μοσχάτο ήταν οφειλή μεταξύ ιδιωτών. Δεν είναι δάνειο τράπεζας.

"Τεράστια παραπληροφόρηση"

“Κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, για να σημειώσει ότι ωστόσο “είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό”. Υπογράμμισε ότι, αντιθέτως, “αυτό που δεν κατανοούμε είναι όλους όσοι με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών”.

Είπε ότι στην αντιμετώπιση του ζητήματος σταθμίζονται δύο διαφορετικές ανάγκες: η ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία και, από την άλλη, η πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Στηλιτεύοντας την “τεράστια παραπληροφόρηση”, θύμισε ότι “η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο". Συγκεκριμένα είπε ότι αυτό “προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά". Επισήμανε αναφορικά με τους οφειλέτες που κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου ότι η κυβέρνηση "φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ".

"Ηρεμία και κατανόηση για ό,τι γίνεται”

“Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, όλοι να κατανοούμε τι γίνεται. Υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία. Μία από αυτές τις ανάγκες είναι να έχουμε ανάπτυξη και να έχουμε κοινωνία που μπορεί να σταθεί στα πόδια της" δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι η σημασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έγκειται όχι μόνο στο να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. "Δηλαδή", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, "αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα".

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχαν φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, "να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια". Συγκεκριμένα επισήμανε ότι έχει γίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ένας καινούργιος πτωχευτικός κώδικας, έχουν μπει σε όλα αυτά κοινωνικά κριτήρια, δεοντολογία, αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων και τώρα πέρασε εξωδικαστικός συμβιβασμός για κάτω από 50.000 ευρώ που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Νομίζω ότι η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018, με τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη που εξασφαλίζει προστασία για κατοικία αξίας μέχρι 280.000, αν υπάρχουν τρία παιδιά, είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας" είπε.

"Αποκρούσαμε δυσμενέστερες απαιτήσεις"

Σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε αποκρούσει τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών, που ήταν δυσμενέστερες για τα λαϊκά νοικοκυριά. "Κατέβαζαν τα όρια και ήθελαν να προστατευτεί το 20% με 25% της πρώτης κατοικίας. Εμείς καταφέραμε να πείσουμε ότι και το τραπεζικό σύστημα μπορεί να προστατευτεί, αλλά και η λαϊκή κατοικία στο 70% μπορεί να προστατευτεί". Είπε ακόμη ότι οι πλειστηριασμοί που γίνονται σήμερα είναι πολύ λιγότεροι από όσους γίνονταν την περίοδο 2012 - 2014.

Σχετικά με τα επεισόδια που υπήρξαν, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε φάση η αστυνομία υπερβαίνει τον ρόλο της, “τότε αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να ελέγξουν και το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση".

Αιχμές Κοντονή για τον Π. Λαφαζάνη

Σε πολύ έντονο ύφος, ο Στ. Κοντονής, παραπέμποντας στην περίπτωση της βίλας 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων που εκπλειστηριάστηκε, σχολίασε ότι "αυτοί που διαμαρτύρονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή, ο οποίος, από τις πληροφορίες που έχουμε, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου".

“Αυτή είναι η 'λαϊκή κατοικία' που προστατεύουν ο κ. Λαφαζάνης και οι άλλοι που κάνουν δηλώσεις για τη 'χούντα'; Αυτή είναι η λαϊκή κατοικία ή θα πρέπει τα χρήματα αυτά, τα οποία θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για αυτά τα ανάκτορα, τις βίλες με τις πισίνες που έφτιαχναν, να τα πληρώνουν ο μισθωτός και ο συνταξιούχος με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών” δήλωνε νωρίτερα (ρ/σ Alpha) ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στις δηλώσεις του από τη Βουλή σημείωσε ότι “το ερώτημα είναι ποιους προστατεύουν όλοι αυτοί που κινούνται κατά αυτής της διαδικασίας, που είναι διαφανής και υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και του κράτους". "Ας σταματήσουν", είπε, “να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των μεγάλων οφειλετών", "που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών".

Μιλώντας για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο, ανέφερε ότι δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή έναν πολίτη και την τράπεζα, και ότι τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων. "Τα επεισόδια που έγιναν ήταν απαράδεκτα. Οι διαμαρτυρίες που έγιναν δεν έγιναν για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνταν εκείνη την ώρα γιατί δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία, δεν αφορούσαν λαϊκές κατοικίες, αλλά ακίνητα μεγάλης αξίας είτε χρέη ιδιωτών μεταξύ τους και όχι ιδιωτών πολιτών με τις τράπεζες" τόνισε. Είπε πως είναι μπροστά οι πολιτικές δυνάμεις, “αυτοί που δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν και να πουν επιδίδονται σε ψεύδη και σε συκοφαντίες που φτάνουν στον γκεμπελισμό".

Θ. Δρίτσας: Να ενισχυθούν οι εγγυήσεις

Σε δηλώσεις του (ρ/σ Alpha) ο Θ. Δρίτσας είπε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι εγγυήσεις και οι πρόνοιες ώστε να μην έχουμε πλειστηριασμούς σε λαϊκές οικογένειες και σε πρώτη κατοικία. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι οι κινητοποιήσεις για τους πλειστηριασμούς, ότι οι εμπνευστές τους μπορεί να έχουν εχθρικές πολιτικές διαθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL