Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στους αγνοούμενους και η Εκκλησία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στους αγνοούμενους και η Εκκλησία

Ανάμεσα στους αγνοούμενους της φονικής πλημμύρας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Εκκλησία της Ελλάδος, που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημεία ζωής στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο. Άφαντη η Εκκλησία, άφαντος ο προκαθήμενος, άφαντοι και οι εκπρόσωποί του. Ενώ θα περίμενε κανείς από τον κ. Ιερώνυμο να έχει δώσει ήδη το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στους πληγέντες και στις οικογένειες που θρηνούν νεκρούς και χαμένους κόπους μιας ζωής η Εκκλησία της Ελλάδος απουσιάζει από το πεδίο της ανάγκης.

Με πρόσφατη την κηλίδα που άφησε πίσω της η μητρόπολη Μυτιλήνης, που με το έτσι θέλω οικειοποιήθηκε τα 150.000 δολάρια των ομογενών της Αυστραλίας και αντί, να τα διαθέσει -όπως είχε τη ρητή εντολή- στους σεισμοπαθείς του νησιού, αποφάσισε να αποκαταστήσει ζημιές σε ναούς, η απουσία της Εκκλησίας στη Μάνδρα γίνεται ακόμη πιο εμφατική και η σιωπή της ακόμη πιο εκκωφαντική. Παρ’ ότι πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων η απαράδεκτη στάση της Εκκλησίας ως προς τη διαχείριση των χρημάτων που έστειλαν οι ομογενείς στη σεισμόπληκτη Λέσβο, με τον μητροπολίτη του νησιού να τα χρησιμοποιεί για να χτίσει καινούργια καμπαναριά, η εικόνα της Ιεράς Συνόδου αμαυρώθηκε, καθώς προτίμησε να σιωπήσει, παρά να παρέμβει προς όφελος των σεισμοπαθών. Σιωπή τότε σιωπή και τώρα.

Τόσες μέρες πέρασαν από την καταστροφή και ο μόνος ιεράρχης που έσπασε τη σιωπή της Εκκλησίας ήταν ο άγιος των Καλαβρύτων... για να πει μάλιστα τι; Με ανάρτησή του στο blog του, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και σε πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης για την κακοκαιρία, που προκάλεσε το θάνατο εικοσιενός ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές, αποδίδοντας τα αίτια στην... αθεΐα τους. Και μετά την ηχηρή παρέμβαση Αμβρόσιου..., σιωπή. Την ώρα που πολίτες, δήμοι, συλλογικότητες, ομάδες μεταναστών σπεύδουν στην πνιγμένη Μάνδρα να προσφέρουν, η Εκκλησία αγνοείται, αφήνοντας -κατά την προσφιλή της συνήθεια- τους αφορισμούς του μισαλλόδοξου μητροπολίτη να αιωρούνται ασχολίαστοι πάνω από τις κεφαλές θεοσεβούμενων και άθεων.

Η κατά τα άλλα λαλίστατη και παντού παρεμβαίνουσα Εκκλησία δεν βρήκε ούτε μια λέξη για τον σκοταδιστή των Καλαβρύτων και δεν έκανε ούτε ένα βήμα μέσα στη λάσπη ώστε να βρεθεί στο πλευρό των πληγέντων, επιλέγοντας με τη στάση της να καταγραφεί και αυτή στον κατάλογο των αγνοουμένων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL