Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Πού θα πάει η βαλίτσα των Μνημονίων;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πού θα πάει η βαλίτσα των Μνημονίων;

Του Θεολόγου Πούλου*

Αν έχουμε χάσει το 25% του εθνικού μας εισοδήματος με τις συνταγές που αναξιοπρεπώς αποδεχτήκαμε και εφαρμόσαμε, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να οφείλουμε το 170% του εθνικού εισοδήματος ενώ είμαστε 25% φτωχότεροι, κάνω τις εξής, εξ ορισμού αφελείς σκέψεις, καθ’ ότι δεν είμαι οικονομολόγος: Αν είχαμε τον τρόπο και τη δύναμη να συζητάμε και αυτοβούλως είχαμε αποφασίσει να απαλλαγούμε από τον βραχνά του χρέους και καταβάλλαμε κάθε χρόνο αυτό το 25% του εθνικού εισοδήματος για την αποπληρωμή του επί έξι χρόνια, θα είχαμε καταβάλει το 150% του εθνικού μας εισοδήματος. Αν δεν κάνω λάθος, μπήκαμε στην κρίση με χρέος 124% του εθνικού εισοδήματος. Δηλαδή, θα είχαμε αποπληρώσει το χρέος και θα μας έμενε υψηλή αίσθηση ευθύνης και αξιοπρέπειας, σημαντικά άυλα κεφάλαια για το μέλλον μας.

Αυτά θα συνέβαιναν, αν μπορούσαμε να συζητάμε με σεβασμό και αίσθηση ευθύνης. Αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ελάχιστο κόστος της αδυναμίας του εκπαιδευτικού και μιντιακού μας συστήματος να μας μάθει να συζητάμε, αντί να λογομαχούμε.

Παραδώσαμε τα κλειδιά της οικονομίας μας. Οι ξένοι “φίλοι” άρπαξαν την ευκαιρία και μας εξευτέλισαν, λεηλάτησαν την οικονομία και την ψυχή μας, εκποίησαν το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Ήρθε ο καιρός να μετρήσουμε την κακοήθεια των σωτήρων αλλά και τη δική μας ηλιθιότητα. Αν δεν ακολουθήσουμε το “μάθημά μας” (όπως έλεγε ο Β. Σόιμπλε), όλες οι στατιστικές θα ξεπεραστούν.

Αντί άλλων διαπραγματεύσεων, που αποκαλύπτουν το επικίνδυνο ηθικό και πνευματικό επίπεδο των διαπραγματευτών, ας καλέσουμε τους διαπραγματευτές να αποσύρουν οικειοθελώς τα Μνημόνια τους και να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη για τη ζημιά που προκάλεσαν. Αν δεν βρουν τη δύναμη να το κάνουν τώρα, η ντροπή των Μνημονίων θα διαλύσει πολύ γρήγορα τις δομές που εκπροσώπησαν, καθώς έγινε ήδη αντιληπτό ότι άρπαξαν την ευκαιρία, όχι για να λύσουν ένα πρόβλημα που πράγματι υπήρχε, αλλά για να βιάσουν έναν λαό. Το τέλος της αξιολόγησης, ανοίγει το κεφάλαιο της αξιολόγησης των αξιολογητών, που δεν θα έχει ημερομηνία λήξεως...

* Ο Θεολόγος Πούλος είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL