Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Νικητές... είμαστε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Νικητές... είμαστε

Της Γεωργίας Παπαγεωργίου

«Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους», είπε κάποτε ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω. Μια τόσο σπουδαία ρήση συνδέεται συνειρμικά με μια εικόνα επανάστασης και μεγάλων αλλαγών. Κοιτάζοντας τον κόσμο, τους ανθρώπους τριγύρω, συνειδητοποιεί κανείς, πως αυτές οι συνθήκες διαμορφώνονται κι αλλιώς. Αθόρυβα, μέσα από την καθημερινότητα και τη νοοτροπία καθενός ξεχωριστά, με όλη την κούραση, το άγχος, τον θυμό και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζει κάποιος.

Σε διάστημα έξι μηνών η εφορία παρακράτησε από τον τραπεζικό λογαριασμό του κυρίου Ν. ένα μεγάλο ποσό. Του εξήγησαν, ότι συνέβη κατά λάθος και τον ενημέρωσαν, ότι για να πάρει πίσω τα χρήματά του, θα πρέπει να περιμένει 3 μήνες ή εναλλακτικά, αν έχει άλλα χρέη στο δημόσιο, θα παραγραφούν σε ποσοστό, που θα αντιστοιχεί στα δεσμευμένα χρήματα. Τυγχάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος να έχει ανατραφεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης και δεν κατανοεί, αυτό που σε κάποιον Έλληνα είναι αυτονόητο. Τη γραφειοκρατία, την έλλειψη οργάνωσης του ελληνικού κράτους, όταν αφορά στο δούναι προς τους πολίτες και την απόλυτη εγρήγορση, όταν αφορά στο λαβείν. Παρόλα αυτά ο κύριος Ν. έχει μια αγαπημένη συνήθεια. Τη μουσική. Του αρέσει, να σφυρίζει αγαπημένα του τραγούδια. Όσο κι αν τον προτρέπουν φίλοι του, περιπαικτικά, να μη σφυρίζει γιατί του εμφανίζονται δυσκολίες, εκείνος επιμένει: «Θα σφυρίζω... κι ας είμαι καλά να τα αντιμετωπίζω».

Με αφορμή τη γρηγορότερη επιστροφή του Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή σχολιάστηκε κάπου, ότι: «Τόσο δύσκολοι είναι πια οι καιροί, που ακόμη κι ο Κουφοντίνας γύρισε νωρίτερα στη φυλακή». Η αλήθεια, είναι ότι και ο κλάδος του εγκλήματος, αντιμετωπίζει δυσκολίες. Παράδειγμα εκείνοι, που πωλούν προστασία στα μαγαζιά. Αντί να εμφανίζονται με όπλα και να ζητούν χρήματα, εμφανίζονται με όπλα και ζητούν να τρώνε και να πίνουν άνευ πληρωμής. Και οι μαγαζάτορες συνεχίζουν τη δουλειά τους χωρίς να πτοούνται.

Από την άλλη και ο κύριος Δ. εργάζεται για σειρά ετών σε ιδιωτική εταιρεία, που του χρωστάει ένα ικανό ποσό από απλήρωτους μισθούς. Όταν έπιασε στα χέρια του κάποια από τα δεδουλευμένα του πλήρωσε τα νοίκια του και όποιες από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του μπορούσε, γιατί πρώτα απ’ όλα έχει στο μυαλό του να είναι σωστός. Την πολιτικά ορθή στάση διατηρεί κανείς και χωρίς να επιβάλλεται δια νόμου. Αρκεί να είναι κάποιος σωστός ανεξαρτήτως συνθηκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL