Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Χ. Μαντάς: Να ληφθούν άμεσα τολμηρές πρωτοβουλίες, με την μεγαλύτερη συναίνεση για την αντιμετώπιση της τραγωδίας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Μαντάς: Να ληφθούν άμεσα τολμηρές πρωτοβουλίες, με την μεγαλύτερη συναίνεση για την αντιμετώπιση της τραγωδίας (Video)

προσθέτοντας ότι «ζούμε μια τραγωδία που εξελίσσεται. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι, ώστε να ολοκληρωθεί η κοπιώδης και εξουθενωτική προσπάθεια των αρμόδιων φορέων και της ΕΜΑΚ για να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα".

Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική, ο Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η απώλεια είναι τρομακτική και υπάρχει ένταση των προσπαθειών για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν βιάζομαι να αναλύσω την κατάσταση, εκτιμώ πως υπάρχουν πιο ειδικοί. Υπάρχουν όμως διαχρονικές ευθύνες όλου του πολιτικού συστήματος. Αφήνω στην άκρη τα καιρικά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα τολμηρές πρακτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτό πρέπει να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και ταχύτητα αξιοποιώντας προτάσεις και μελέτες από επιστημονικούς και πολιτικούς φορείς. Είναι μια ευκαιρία να οικοδομηθεί η  αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος  και υπάρχει το έδαφος για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της Διοίκησης, που μπλοκάρει πρωτοβουλίες και την τελική αποτελεσματικότητα.»

Το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται  σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από τα μη παραμετρικά μέτρα

Απαντώντας σε ερωτήματα για το κοινωνικό μέρισμα ο Χρ. Μαντάς δήλωσε:

«Αν διαβάσει κανείς τα Πρακτικά της Βουλής θα δει πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτή την κίνηση. Είναι μια πολύ κρίσιμη κίνηση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται πως τον Μάρτιο/Απρίλιο του  2014 έδωσε κοινωνικό μέρισμα που προέκυψε από την ανάπτυξη. Ήταν ένα μέρισμα που υποτίθεται προέκυψε από την απόδοση του 2013, αλλά καταγράφηκε το 2014. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ρίξει έξω τους στόχους της τότε κυβέρνησης. Η οποία θυμίζω ούτε την αξιολόγηση έκλεισε, αλλά ούτε τους στόχους έπιασε σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε από πού προέρχεται το τρέχον κοινωνικό μέρισμα.Το κοινωνικό μέρισμα δεν επηρεάζεται ούτε από τα ληξιπρόθεσμα ούτε από την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται  σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό (όχι απόλυτα) από τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων, που θα αποδώσει μέχρι τέλος του έτους περίπου 450 εκ. €. Άλλο αντίστοιχο παράδειγμα είναι τα αυξημένα έσοδα στην κοινωνική ασφάλιση (πάνω από 400 εκ. €.), που προέρχονται κυρίως από εισφορές νέων ασφαλισμένων.»

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς είπε πως ο κόσμος καταλαβαίνει πως τα σενάρια καταστροφολογίας δεν έχουν καμία βάση και πως η Νέα Δημοκρατία συγκρίνει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2014 με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να οδηγείται συνεχώς σε λάθος συμπεράσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL