Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Βαθύ κράτος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βαθύ κράτος"

Για να επουλωθούν οι πληγές από την καταιγίδα που έπληξε τη δυτική Αθήνα θα χρειαστεί χρόνος. Πολύ περισσότερος από τον τηλεοπτικό χρόνο, που θα σβήσει σε μερικές ημέρες.

Ο κρατικός μηχανισμός και όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα χρειαστεί να κάνουν ένα τεράστιο έργο, όχι μόνο να σταθούν δίπλα στους πολίτες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, αλλά και να τους βοηθήσουν να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους.

Υπάρχει όμως άλλο ένα έργο που πρέπει να ξεκινήσει... χθες! Είναι το τιτάνιο έργο ενός νέου τρόπου οργάνωσης που θα εξαλείψει τα χρόνια προβλήματα της αλληλοκάλυψης των αρμοδιοτήτων, της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

Αν θέλουμε αυτή η χώρα να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την ελληνική πατέντα. Να καθοριστούν οι αρμοδιότητες, να οριστούν οι υπεύθυνοι σε κάθε τομέα και σε κάθε στάδιο οργάνωσης και δράσης συνολικά του κρατικού μηχανισμού και να οργανωθούν μηχανισμοί ελέγχου σε όλα τα στάδια.

Πίσω από κάθε τραγωδία, θεομηνία, σκάνδαλο και όποιο άλλο φαινόμενο “κακοδαιμονίας” στο Δημόσιο, υπάρχει αυτό το υπόστρωμα που περιγράψαμε προηγουμένως. Είναι ένας αρμόδιος, μια υπηρεσία και ένα κενό νόμου, αφού, παρά την πολυνομία, υπάρχουν πολλά.

Όλα αυτά ούτε τυχαία έγιναν, ούτε τυχαία διογκώθηκαν χρόνο με τον χρόνο. Είναι φαινόμενα σήψης που καλλιέργησαν επί χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όλο αυτό που θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και “βαθύ κράτος” είναι ένα αυτόνομο παράλληλο κράτος που δημιουργήθηκε μέσα από ένα κλίμα ψηφοθηρίας και αλληλοεξυπηρέτησης, γεννώντας τα γνωστά σε όλους μας φακελάκια και γρηγορόσημα.

Αυτό πρέπει να τελειώνει. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν εις βάρος της κοινωνίας και των πολιτών. Και γιατί δεν πρέπει να έχουν χώρο στην επόμενη σελίδα αυτής της χώρας. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις προς ίδιον όφελος, απλώς θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που δεν τους το επιτρέπουν. Και ακόμη κι αν βρουν τρόπο να το κάνουν μια φορά, να μην μπορούν να το επαναλάβουν και να πληρώσουν το τίμημα της πράξης τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL