Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ: DEUTSCHE WELLE / Παραγωγή συμβατή με το κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ: DEUTSCHE WELLE / Παραγωγή συμβατή με το κλίμα

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο τραγική η συγκυρία της τραγωδίας στην Αττική, που οφείλεται εν μέρει και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την αγωνιώδη προσπάθεια που ξεκίνησε από χθες σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στη Διεθνή Διάσκεψη της Βόννης για τη συγκεκριμενοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων. Για τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτη Φάμελλο, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στις εργασίες, είναι σαφές ότι «η Μεσόγειος είναι μια από τις πιο ευπρόσβλητες ζώνες σε θέματα διάβρωσης ακτών, πυρκαγιών, πλημμυρών» τόνισε μιλώντας στην Deutsche Welle.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν ήδη επιτύχει τους εθνικούς στόχους για το 2020 που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων. Όχι μόνο επειδή κατέβαλε προσπάθειες γι' αυτό. «Σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αποεπένδυση που είχε η χώρα μας» παραδέχεται ο κ. Φάμελλος. «Η κρίση έχει αφήσει αποτύπωμα και ενεργειακά, προφανώς και παραγωγικά, εφόσον έχουμε μια μείωση 25% του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει επίπτωση και στις εκπομπές».

Ο Σωτήρης Φάμελλος προσδιορίζει χρονικά το πρόβλημα υλοποίησης των εθνικών στόχων για τη δεκαετία μέχρι το 2030. «Το 40% που έχει τεθεί για τις εκπομπές το 2030 σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 είναι το κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα, γιατί θα είναι στόχος που θα συνδυάζεται με μια περίοδο εθνικής ανασυγκρότησης, επανεκκίνησης της οικονομίας», υπογραμμίζει. «Άρα το σημαντικό για τη χώρα μας είναι πώς πάνω σε ένα σχετικά αποδιαρθρωμένο παραγωγικό τομέα να δομήσουμε μια νέα παραγωγή που εκ των προτέρων να είναι συμβατή με την προστασία του κλίματος».

Είναι ένα στοίχημα όχι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο, που οδηγεί τη διεθνή κοινότητα σε αντιπαραθέσεις. Οι υπό ανάπτυξη χώρες εγκαλούν τις ανεπτυγμένες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Και οι ανεπτυγμένες, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν τις γοργά αναπτυσσόμενες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, ότι με τον ρυθμό που αναπτύσσονται θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία του κλίματος. Οι ΗΠΑ πάλι επιλέγουν την ακραία στάση με την ολοκληρωτική αποχώρηση από τη συμφωνία εν ονόματι της προστασίας της οικονομίας τους. «Όχι, δεν καθυστερεί την οικονομία η συμφωνία για το κλίμα», εκτιμά ο Σωκράτης Φάμελλος. «Υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στη συμφωνία για το κλίμα, με δημιουργία εργασίας με υψηλή υπεραξία, επιστημονική εργασία, που μπορεί να επιβιώσει μέσα στη συμφωνία για το κλίμα».

Deutsche Welle /Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL