Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Στον Β' γύρο / ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Β' γύρο / ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ

Στον τελικό γύρο, την ερχόμενη Κυριακή, και στην ενδοπασοκική σύγκρουση Γεννηματά - Ανδρουλάκη και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗ.ΣΥ. και τους νέους συνοδοιπόρους τους στον δρόμο για τον νέο φορέα, στρέφεται το ενδιαφέρον στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Με το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης να δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία ψήφισαν ΠΑΣΟΚ (με καταμετρημένο το 96,3% επί των ψηφισάντων, η Φ. Γεννηματά λαμβάνει 41,38% και ο Ν. Ανδρουλάκης 24,81%), και την εκλογική συντριβή των Στ. Θεοδωράκη (10,75%) και Γ. Καμίνη (13,69%), τα δεδομένα του εγχειρήματος αλλά και του εν λόγω χώρου φαίνεται να αλλάζουν. Η μεν πρωτιά της Φ. Γεννηματά ήταν δεδομένη. Η δεύτερη θέση του Ν. Ανδρουλάκη κυριαρχούσε στις εκτιμήσεις όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, τα ποσοστά που έλαβαν οι δύο εκτός ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι με πιο ρευστά προτάγματα και αναφορές σε ένα προοδευτικό Κέντρο μοιάζουν να διαλύουν “μεσσιανικούς” μύθους που είχαν στηθεί γύρω από τα πρόσωπά τους τόσα χρόνια αναφορικά με κάποιον μελλοντικό ηγετικό ρόλο. Αυτό καταγράφηκε έντονα στην περίπτωση του δημάρχου Αθηναίων, ενώ το Ποτάμι ήδη εδώ και μεγάλο διάστημα φυλλορροούσε, λόγος που άλλωστε βάρυνε στην απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να επιλέξει τον δρόμο της συμπόρευσης. Μετά το αποτέλεσμα που έλαβε, αμέσως 59 μέλη με ανακοίνωσή τους “απαιτούν” αυτόνομη πορεία, διεξαγωγή συνεδρίου, ενώ θέτουν θέμα ηγεσίας. Τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα διασφαλίζεται η δέσμευση Γεννηματά - Θεοδωράκη για “ενιαία φωνή” των Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού, αλλά και πώς θα απαντήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού στις εσωκομματικές πιέσεις και αν αυτές θα επηρεάσουν τους εναπομείναντες βουλευτές.

Τα επιτελεία των Γεννηματά - Ανδρουλάκη, όπως και όλοι οι υποψήφιοι, δηλώνουν μεγάλη ικανοποίηση για τη συμμετοχή 210.505 ψηφοφόρων στις κάλπες, παρ’ ότι συγκεντρώθηκαν εννέα υποψηφιότητες και συμμετείχαν πολλά κόμματα, άρα και οι όποιοι μηχανισμοί τους (πέραν του ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜ.ΑΡ.). Ενδιαφέρον στοιχείο -εφόσον ανακοινωθεί-, η αναλογία μελών και "φίλων" που ψήφισαν.

Έως την ερχόμενη Κυριακή, οι δύο μονομάχοι θα επιχειρήσουν να συσπειρώσουν γύρω τους τη στήριξη των συνυποψηφίων τους που δεν προχώρησαν. Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά εμφανίζονται βέβαιοι για άνετη επικράτηση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκης, που δεν υποχώρησε σε πιέσεις να “αναγνωρίσει” από την πρώτη Κυριακή τη νίκη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να μην προχωρήσει την εκλογή σε β’ γύρο, καταγράφεται ως ο βασικός εσωκομματικός πόλος απέναντι στη Φ. Γεννηματά και τις όποιες επιλογές της από δω και πέρα για τον νέο φορέα. Η επικράτηση πάντως Γεννηματά ισχυροποιεί τις στρατηγικές επιλογές της Χαρ. Τρικούπη για το πολιτικό, αλλά και το οργανωτικό σκέλος τού υπό συγκρότηση φορέα, έναντι των πλευρών που ζητούν επισταμένα αυτοδιάλυση των κομμάτων άμεσα.

Η Φ. Γεννηματά -που συναντάται σήμερα με τον Γ. Καμίνη- μίλησε για “συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και τη χώρα” και για “μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα". Δήλωσε δε “βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα".

Ο Ν. Ανδρουλάκης επέμεινε στην ανάγκη για ανανέωση και δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί για την ενότητα και την πορεία προς το νέο κόμμα. Έκανε άνοιγμα στους υπόλοιπους υποψήφιους, που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, αναφέροντας ότι θα μιλήσει με όλους. Χαρακτήρισε το χθεσινό αποτέλεσμα παρακαταθήκη για την παράταξη και αντέκρουσε κάθε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. "Όλοι έχουμε μια πορεία, εγώ πάντα ήμουν σε αυτή την παράταξη. Δεν εμπορεύομαι την παρουσία μου. Ότι και να γίνει, θα είμαι εκεί”, δήλωσε για το ενδεχόμενο ήττας του.

Σε αντίθεση με τη σκληρή επίθεση της Φ. Γεννηματά στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα, ο Ν. Ανδρουλάκης, που επίσης επιτέθηκε σφοδρά, έσπευσε και να προσθέσει ότι “κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. είναι θετική κίνηση. Έστω κι αν αυτή η κίνηση θυμίζει... προκαταβολικό πρωτοχρονιάτικο μποναμά”.

Αβέβαιο παραμένει εάν θα πραγματοποιηθεί μεταξύ τους debate, καθώς ο Ν. Αλιβιζάτος έχει αφήσει τη συνεννόηση γι’ αυτό στα επιτελεία των δύο φιναλίστ.

“Τρικυμία” στο Ποτάμι

Αμέσως μετά την ήττα του, ο Στ. Θεοδωράκης συνεχάρη δημόσια τη Φ. Γεννηματά “για την επιτυχία της”, προσθέτοντας ότι “ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται”. Μόλις ξημέρωσε, 59 μέλη του Ποταμιού “απαίτησαν” αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, “στο οποίο θα αποφασιστεί η μελλοντική πορεία και ηγεσία του κινήματος μας”. Καταλόγισαν στον Στ. Θεοδωράκη ότι η απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα ήταν “καθαρά προσωπική” και ανέφεραν ότι “το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος".

“Καθαρή νίκη Γεννηματά”

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για “καθαρή νίκη της Φ. Γεννηματά”, δείχνοντας έτσι προς τα πού θα κινηθεί η εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. που θα συζητήσει ποιον θα στηρίξει -εάν τελικά υπάρξει “γραμμή”- στον β’ γύρο. “Όσοι συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές είναι συνιδρυτές του νέου φορέα και θα έχουν λόγο", δήλωσε.

“Νεκρανάσταση ΠΑΣΟΚ”

“Απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα, διότι ουσιαστικά είναι η ‘νεκρανάσταση’ του ΠΑΣΟΚ”, δήλωσε ο Γ. Μπουτάρης, που στήριξε ανοιχτά Γ. Καμίνη. “Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την Κεντροαριστερά, δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν θα προκύψει και νέο σχήμα”, πρόσθεσε.

Χαρές Μητσοτάκη

"Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία", έγραψε στο Twitter το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ρ. Σβίγκου: Η πορεία του φορέα θα εξαρτηθεί από το πολιτικό του πρόγραμμα

“Η πορεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα εξαρτηθεί από το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις που θα παρουσιάσει”, σημείωσε εκπρόσωπος η Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, για τα αποτελέσματα των εκλογών. Επιπλέον, "από την οριοθέτησή του και την αποδέσμευσή του από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές".

Σε ερωτήματα για ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, είπε ότι "αυτό εξαρτάται από το πολιτικό πρόγραμμα και από την πολιτική κατεύθυνση" και υπογράμμισε ότι “όσο η σοσιαλδημοκρατία παραμένει εκφραστής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και όσο γίνεται αντικείμενο λατρείας και θαυμασμού κυρίαρχα από τη Ν.Δ., νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων". Πρόσθεσε ότι "εφόσον όμως ακολουθηθεί ο δρόμος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας και υπάρξουν θέσεις οι οποίες βάζουν την κοινωνία σε πρώτη προτεραιότητα, τότε θα υπάρξουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL