Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ZEITGEIST / Οι Εργατικοί τραγουδάνε ακόμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ZEITGEIST / Οι Εργατικοί τραγουδάνε ακόμα

ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ

Ο τίτλος ενός από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της δεκαετίας των μηδενικών προήλθε από τη λανθασμένη διατύπωση μιας φράσης. Το «Seven Nation Army» του αμερικανικού ντουέτου των White Stripes είναι ο τρόπος που έλεγε τη φράση «Salvation Army» ο τραγουδιστής του συγκροτήματος όταν ήταν παιδί.

Η τύχη το έφερε ο «Στρατός της Σωτηρίας» να γίνει ο «Στρατός των Επτά Εθνών» κι ως τέτοιος να διαδοθεί από στόμα σε στόμα. Ήταν, όμως, το συναρπαστικό ριφάκι μιας ακουστικής κιθάρας και οι προκλητικοί στίχοι που έφεραν το τραγούδι στην κορυφή των charts.

Από τον Μάρτιο του 2003 που κυκλοφόρησε, το «Seven Nation Army» τραγουδήθηκε σε πάρτι, συναυλίες, αθλητικές διοργανώσεις και κάθε είδους συγκεντρώσεις παντού στον κόσμο. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, όπου οι Ιταλοί φίλαθλοι έκαναν το τραγούδι συνώνυμο της εκπληκτικής πορείας της Εθνικής Ιταλίας προς τον τελικό, φωνάζοντας «Campione del Mondo» («Πρωταθλητές Κόσμου») πάνω στον χαρακτηριστικό του ρυθμό.

Το τραγούδι, που μιλούσε για τις αρνητικές συνέπειες της φήμης, χαρακτηρίστηκε ως ο «ύμνος των ’00s». Ήταν η δεκαετία που υποτίθεται ότι θα παγίωνε το «Τέλος της Ιστορίας», αλλά που τελικά έγινε η αφετηρία μιας ιστορίας κρίσης δίχως τέλος. Και ήταν η δεκαετία που είδε τους άλλοτε πρωταθλητές της πολιτικής ζωής του 20ού αιώνα, τους απανταχού σοσιαλδημοκράτες, να χάνουν ολοένα και περισσότερους βαθμούς στα κοινοβουλευτικά πρωταθλήματα της Δύσης (μέχρι του σημείου να κινδυνεύουν με υποβιβασμό).

Το «Seven Nation Army» επανήλθε στην επικαιρότητα φέτος όταν το πασίγνωστο ριφάκι του ταυτίστηκε με το όνομα του νέου ηγέτη των Εργατικών. Ήταν Σάββατο 20 Μαΐου, τρεις εβδομάδες πριν από τις βρετανικές εκλογές. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πήρε για λίγο τον λόγο σε μουσική συναυλία στο γήπεδο της Tranmere Rovers, ποδοσφαιρικής ομάδας της πέμπτης κατηγορίας, στον αγγλικό Βορρά. Μπροστά σε 17.000 θεατές, ο Κόρμπιν καταφέρθηκε εναντίον της λιτότητας και άσκησε κριτική στις πλούσιες ομάδες της πρώτης κατηγορίας (ότι δεν επενδύουν στις τοπικές, ερασιτεχνικές ομάδες), επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό σύνθημα των Εργατικών: «Αυτές οι εκλογές είναι για εσάς». Το ενθουσιασμένο πλήθος απάντησε εν χορώ «Oh, Jeremy Corbyn!» στον ρυθμό μιας άλλης εποχής. Και κάπως έτσι η νέα γενιά ψηφοφόρων των Εργατικών βρήκε το δικό της σημείο αναφοράς στην ποπ κουλτούρα, επανασυνδέοντας αυτά που λένε οι πολιτικοί με αυτά που ακούν οι μάζες.

Υπάρχει «σωτηρία» από την κρίση; Είναι μια λέξη που η Σοσιαλδημοκρατία, ακόμη και σήμερα, δυσκολεύεται να διατυπώσει πολιτικά. Η κοινωνική απορρύθμιση δεν έγινε ποτέ τραγούδι στα χείλη κανενός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL