Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Επενδύσεις, όχι επαιτεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επενδύσεις, όχι επαιτεία

"Η Ελλάδα ρισκάρει να χάσει επενδύσεις 11 δισ. ευρώ" σημείωνε προχθές το βράδυ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στις προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση που είχαν απευθύνει την ίδια ημέρα η Lamda Development για το Ελληνικό και μία ημέρα νωρίτερα η Eldorado Gold για τις Σκουριές.

Υιοθετώντας ουσιαστικά τις ανησυχίες των δύο εταιρειών από τα συνεχή προσκόμματα της ελληνικής διοίκησης, σημείωσε επίσης ότι οι μετοχές της Eldorado Gold έχουν απολέσει το 60% της αξίας τους στο Χρηματιστήριο του Καναδά, "κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα ελληνικά προβλήματα", ενώ η μετοχή της Lamda Development έπεσε κατά 9,6% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Παρασκευή. Περιττό, βεβαίως, να σημειώσουμε ότι τις ανησυχίες των δύο εταιρειών είχε υιοθετήσει προηγουμένως σχεδόν το σύνολο του ελληνικού Τύπου.

Ωστόσο, αν κανένας ήθελε να έχει μια πληρέστερη εικόνα για την εξέλιξη των δύο επενδύσεων από αυτή που προσφέρουν οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών, θα διαπίστωνε μάλλον ότι οι τριβές και η κωλυσιεργία δεν αφορούν, τουλάχιστον αποκλειστικά, την "επάρατη" ελληνική διοίκηση ή την ξένη προς το επιχειρείν αριστερή κυβέρνηση, αλλά περισσότερο την προσπάθεια των δύο εταιρειών να γείρουν προς το μέρος τους νόμους και συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Θα ξεκινούσε από τη διαπίστωση ότι οι δύο "προειδοποιήσεις", εκτός του ότι συμπίπτουν χρονικά, έχουν και άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό: Επιχειρούν να προκαταλάβουν ή να εκβιάσουν εκκρεμείς αποφάσεις.

Η μεν Lamda Development σχολιάζει "αποφάσεις" που δεν έχουν ληφθεί, καθώς δεν έχουν ακόμη εγκριθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η συνακόλουθη Περιβαλλοντική Μελέτη, η δε Eldorado Gold αξιώνει χορήγηση αδειών από το ΥΠΕΝ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαιτησίας με τη δική της συναίνεση. Ακόμη και σε ό,τι αφορά το "ρίσκο" ή τις πιθανολογούμενες ζημίες των επιχειρήσεων από την "κωλυσιεργία" της διοίκησης, θα μπορούσε κανένας να διαπιστώσει ότι τα μεν προβλήματα της Eldorado Gold οφείλονται "εν μέρει" στην ελληνική επένδυση, όπως σημειώνει το Bloomberg, η δε πτώση της μετοχής της Lamda Development στο ΧΑΑ ακολούθησε την ανακοίνωση της εταιρείας. Μάλλον, άρα, άλλοι αναλαμβάνουν τα ρίσκα και μάλλον θα έχουν τους λόγους τους.

Εν κατακλείδι, ναι, η Ελλάδα έχει ανάγκη των επενδύσεων για την πολυπόθητη ανάπτυξη, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ξεπέσει στη θέση του επαίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL