Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μια ανθοδέσμη στον Ντ. Τραμπ για τις υπηρεσίες του στο Πεκίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ανθοδέσμη στον Ντ. Τραμπ για τις υπηρεσίες του στο Πεκίνο

Του Θάνου Παπαδόπουλου

Η Κίνα την επόμενη πενταετία θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων τόσο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας όσο και στις στρατηγικές εξελίξεις. Τη διευκολύνουν οι ΗΠΑ του Ντ. Τραμπ με τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό. Το δόγμα "Πρώτα η Αμερική" είναι το όχημα του εκτοπισμού των ΗΠΑ από την παγκόσμια κυριαρχία και της ομαλής μετατόπισης ισχύος και επιρροής από τη Β. Αμερική στην Ασία.

Το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας (16-24 Οκτωβρίου 2017) όχι μόνο επιβεβαίωσε την πολιτική του Προέδρου Σι Τσινμπίνγκ, αλλά αποφάσισε να εντάξει τις ιδέες του στο σύνταγμα μαζί με τη σκέψη του Μάο Τσετούνγκ και του Τενγκ Χσιαοπίνγκ.

* Ο Μάο Τσετούνγκ ηγήθηκε της κομμουνιστικής επανάστασης και ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (1949). Στη συνέχεια εφάρμοσε τον σταλινικό κρατικό καπιταλισμό χωρίς αγορά και βύθισε τη χώρα στην υπανάπτυξη. Το “Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός” (1959 - 1961) έφερε την οικονομική καταστροφή και τον θάνατο από πείνα 42 εκατομμυρίων Κινέζων.

* Ο Τενγκ Χσιαοπίνγκ, μετά τον θάνατο του Μάο, εισηγήθηκε στο 14ο Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας (1978) την πολιτική των “τεσσάρων εκσυγχρονισμών”, δηλαδή τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας που έβαλε την Κίνα στον δρόμο της ραγδαίας ανάπτυξης και τη μεταμόρφωσε στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο Σι Τσινπίνγκ στο πρόγραμμά του προβλέπει α) καλύτερη ζωή για τους Κινέζους και β) μεγαλύτερο άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο, δηλαδή στην παγκοσμιοποίηση.

Η μέχρι σήμερα ανάπτυξη της Κίνας βασίστηκε στα 700 εκατομμύρια Κινέζων των παραλίων της χώρας. Τώρα στην ανάπτυξη θα συμβάλουν άλλα 700 εκατομμύρια Κινέζων της ενδοχώρας. Ταυτόχρονα η οικονομία επεκτείνεται και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ εντείνεται ο πόλεμος στη διαφθορά: 1.340.000 περιφερειακά στελέχη και 400 κεντρικά στελέχη έχουν ελεγχθεί ήδη για διαφθορά.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο το επιχειρεί με απελευθέρωση του εμπορίου, των επενδύσεων, τη διακύμανση του εθνικού νομίσματος, του γουάν, το οποίο εδώ κι έναν χρόνο έχει αναγνωριστεί από το ΔΝΤ ως “διεθνές αποθεματικό νόμισμα”, μαζί με το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, τη στερλίνα. Η Κίνα αναλαμβάνει να ηγηθεί στην παγκοσμιοποίηση μετά την απόσυρση των ΗΠΑ και το κάνει με πολλαπλές στρατηγικές:

1. Το Σύμφωνο της Σαγκάης. Στο οικονομικό και στρατιωτικό σύμφωνο μετέχουν, εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργισία και το Τατζικιστάν. “Παρατηρητές” είναι η Μογγολία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν και “εταίροι” σε διάλογο η Σρι Λάνκα και η Τουρκία.

2. BRICS. Η συμφωνία Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Ν. Αφρικής ίδρυσε ήδη την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (2014) που ανταγωνίζεται την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

3. Η Κίνα ήδη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τη Συμφωνία του Ειρηνικού μετά την αποχώρηση από αυτήν των ΗΠΑ του Ντ. Τραμπ.

4. Όμως το στρατηγικό σχέδιο που δίνει νόημα και συνοχή στα παραπάνω είναι το πρόγραμμα OBOR, δηλαδή ο “Δρόμος του Μεταξιού”, που αφορά την οικονομική ενοποίηση τριών ηπείρων: Ασία, Αφρική και Ευρώπη. Το πρόγραμμα αφορά την επένδυση 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε 10 χρόνια (2016 - 2015) σε 65 χώρες που αντιπροσωπεύουν τον μισό πληθυσμό της γης.

Οι επενδύσεις στον Δρόμο του Μεταξιού αφορούν έργα υποδομής σε μεταφορές (λιμάνια, δρόμους, τρένα, αεροδρόμια), επικοινωνίες, ενέργεια και τεχνολογία. Μέσα σε δύο χρόνια οι επενδύσεις στην Κεντρική και Νότια Ασία και στην Ανατολική Αφρική έφθασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τον Ιούλιο του 2017 η Κίνα εγκαινίασε την πρώτη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό. Η βάση στο Τζιμπουτί αφορά τον εφοδιασμό και την εξυπηρέτηση του στόλου της Κίνας που πλέει στα παράλια της Ανατολικής Αφρικής και ελέγχει τόσο την είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας όσο και τον Κόλπο του Άντεν. Η ναυτική βάση και ο κινεζικός στόλος εξασφαλίζουν τον θαλάσσιο “Δρόμο του Μεταξιού” στον Ινδικό Ωκεανό τόσο από την πειρατεία όσο κι από άλλες σύμμετρες ή ασύμμετρες απειλές.

Στον “Δρόμο του Μεταξιού” δεν επενδύουν μόνο κινεζικές και ασιατικές εν γένει τράπεζες και επενδυτικά σχήματα, αλλά και αμερικανικές κι ευρωπαϊκές τράπεζες και σχήματα: γερμανικές, βρετανικές, γαλλικές κ.λπ.

Ο “Δρόμος του Μεταξιού” δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα ενοποίησης τριών ηπείρων, αλλά αποτελεί και επανάσταση στον χαρακτήρα και στην ποιότητα των επενδύσεων κεφαλαίων. Μέχρι τώρα, οι πολυεθνικές εταιρείες - τράπεζες, τα επενδυτικά σχήματα κ.λπ. επένδυαν αποκλειστικά σχεδόν σε χώρες με φθηνά εργατικά χέρια και φθηνές αλλά πολύτιμες πρώτες ύλες: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, χαλκό, ουράνιο, σίδηρο, φρούτα κ.λπ. Οι επενδύσεις τους σκόπευαν στα μεγάλα και γρήγορα κέρδη, με συνέπεια οι χώρες όπου επενδύονταν τα ληστρικά κεφάλαια να πλημμυρίζουν από διαφθορά, εξαχρείωση, φτώχεια, δυστυχία, εμφυλίους πολέμους, πραξικοπήματα και δικτατορίες.

Ο “Δρόμος του Μεταξιού” επενδύει τα 5 τρισ. δολάρια σε υποδομές μεταφορών (λιμάνια, τρένα, δρόμους, αεροδρόμια κ.λπ.), επικοινωνιών, ενέργειας και τεχνολογίας, που είναι η βάση και το θεμέλιο για την ανάπτυξη της οικονομίας των 65 χωρών. Ήδη κινεζικές εταιρείες παράγουν το 12% του συνολικού ΑΕΠ της Αφρικής.

Τα κέρδη των κεφαλαίων που επενδύονται στον “Δρόμο του Μεταξιού” είναι μικρά, σταθερά και μακροχρόνια. Ταυτόχρονα, η Κίνα, που είναι ο εμπνευστής και οργανωτής του προγράμματος, κερδίζει οικονομική, πολιτική και στρατηγική επιρροή σε βάθος χρόνου.

Κι ενώ η Κίνα αναπτύσσει μια νέα στρατηγική στον πλανήτη, το καθυστερημένο πολιτικά αρπακτικό Ντ. Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Ειρηνικού, από την UNESCO, από τη Συμφωνία για το Κλίμα και θέλει να διαλύσει τη NAFTA, την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιβάλει τον οικονομικό (και πολιτικό) εθνικισμό του.

Ο προστατευτισμός κι ο απομονωτισμός που αποπνέει το δόγμα “Πρώτα η Αμερική” (δηλαδή America uber alles) ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την επέλαση της Κίνας του Σι Τσινπίνγκ. Έτσι, γλυκά και μαλακά (με τον παλιό κινεζικό τρόπο), χωρίς υπερβολικές εντάσεις και συγκρούσεις, η Κίνα περιορίζει την επιρροή των ΗΠΑ στον πλανήτη Γη και τις εκτοπίζει από τον θρόνο τους στην κορφή του κόσμου.

Πάντως, δεν πρόσεξα αν ο Σι Τσινπίνγκ έδωσε σοκολατάκια και ανθοδέσμη στον Ντόναλντ Τραμπ μόλις έφτασε στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ασία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL