Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ησυχία... στο Κολωνάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ησυχία... στο Κολωνάκι

- Κυρία Καλλιόπη αν θέλετε ησυχία να πάτε στο Κολωνάκι...

Αυτή ήταν μια συνηθισμένη προτροπή της μικρής Μαρίας που με άλλα παιδάκια σκάρωναν τα παιγνίδια τους στο σοκάκι που κατέληγε σε μια αυλή. Όλα αυτά διαδραματίζονταν στη λαϊκή γειτονιά του Μεταξουργείου όπου τα παιδιά έπαιζαν ακόμα στους δρόμους και στις αλάνες ξένοιαστα. Βεβαίως υπήρχαν κάποιοι που για δικούς τους λόγους ενοχλούνταν από τη θορυβώδη ξενοιασιά των παιδιών, όπως η κυρία Καλλιόπη.

Το Κολωνάκι λοιπόν ενσάρκωνε την ησυχία, την καθαριότητα και τον καθωσπρεπισμό της αθηναϊκής αστικής τάξης.

Τα γεωγραφικά του όρια βρίσκονται μεταξύ της οδού Σίνα, της συνοικίας της Νεάπολης, του Λυκαβηττού και της Λεωφόρου Β. Σοφίας. Η ονομασία του οφείλεται στην μαρμάρινη στήλη που βρέθηκε στη δεξιά σκάλα της δεξαμενής και στη συνέχεια αναστηλώθηκε. Παρόμοιες έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία της πόλης και έχουν συνδεθεί με λιτανείες και ιεροτελεστίες των Αθηναίων του Μεσαίωνα.

Λόγω της γειτνίασης με τα ανάκτορα και τη Βουλή η συνοικία απέκτησε ιδιαίτερα μεγάλη αξία και γρήγορα ξεχώρισε από όλες τις αθηναϊκές περιοχές.

Στη διάρκεια των Δεκεμβριανών εκεί είχαν την έδρα τους οι στρατιωτικές δυνάμεις των Βρετανών υπό τον στρατηγό Σκόμπι και η κυβέρνηση του Παπανδρέου. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ΕΑΜίτες και οι αριστεροί εκείνης της εποχής το ονόμαζαν «Σκομπία».

Η ανάπτυξη του Κολωνακίου στα μεταπολεμικά χρόνια την ανέδειξε σαν την πιο ακριβή συνοικία της Αθήνας. Η κοινωνική της σύνθεση ήταν σημαντικά διαφορετική από τις άλλες γειτονιές, αφού κατοικήθηκε από αστικά στρώματα. Μοναδικό λαϊκό στοιχείο οι θυρωροί, οι καθαρίστριες και οι υπηρέτριες.

Αργότερα δημιουργήθηκαν αρκετά στέκια νεόπλουτων όπως το «Ντα κάπο» στην πλατεία, όπου συγκεντρώνονταν θιασώτες της γκλαμουριάς από κάθε σημείο της Αθήνας.

Από τη δεκαετία του ’80 και ύστερα ο πληθυσμός υπέστη μια μεταβολή που συνδεόταν με τη γενικότερη υποβάθμιση της Αθήνας και του ιστορικού της κέντρου. Έτσι στη θέση των οικογενειών υψηλής οικονομικής στάθμης βρέθηκαν και μικρομεσαίοι, γι’ αυτό άλλωστε και το παράδοξο η Αριστερά να συγκεντρώνει στο Κολωνάκι ποσοστά μεγαλύτερα από μερικές λαϊκές συνοικίες.

Στην περιοχή μπορεί να διακρίνει κανείς σημαντικά ιδρύματα όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γκαίτε, το Πειραματικό Σχολείο και στα όρια της η Νομική Σχολή.

Η κρίση χτύπησε και τη γειτονιά των πλουσίων καθώς πολλά μαγαζιά είναι ξενοίκιαστα και η αγορά της φθίνει. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες...

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL