Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Το πάρε - δώσε με τον Κυριάκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πάρε - δώσε με τον Κυριάκο

Φτάνουν στην κοινή γνώμη μεγάλα γεγονότα που αφορούν τη δημόσια ζωή της χώρας; Παραδείγματος χάριν: Μετά την κατάθεση της γραμματέα του Χριστοφοράκου, αφεντικού της Siemens στην Ελλάδα, Αικατερίνης Τσακάλου στη Βουλή για τα σκάνδαλα της εταιρείας, τα κανάλια των χορηγών του Κυριάκου προσπέρασαν τις ανεπιθύμητες πληροφορίες.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ όμως εντύπωση προκάλεσε η “Καθημερινή”, που θυσίασε τη σοβαρότητά της για να εξυπηρετήσει τον αρχηγό τής Ν.Δ. Έγραψε λοιπόν η εφημερίδα της οικογένειας Αλαφούζου: “Σε ό,τι αφορά το τηλεφωνικό κέντρο για το γραφείο τού τότε βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη, η μάρτυρας ανέφερε ότι πληρώθηκε από τον ίδιο”. Το ρεπορτάζ υπογράφει η κ. Μάνδρου, η οποία, φυσικά ως έμπειρη, ήξερε πολύ καλά τι είπε η κ. Τσακάλου.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ έχουν τα πραγματικά γεγονότα; Απαντώντας σε ερώτηση, η μάρτυρας (Τσακάλου) κατέθεσε για τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με την οικογένεια Μητσοτάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό δύο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κάλυψη της δαπάνης να ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο. «Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΓΙΑΤΙ ο Χριστοφοράκος ήταν τόσο γενναιόδωρος; Η κ. Τσακάλου στην κατάθεσή της ανέφερε ότι οι επίμαχες «χορηγίες» κρίνονταν χρήσιμες. Για να εξηγήσει ακόμα καλύτερα τι εννοεί, επικαλέστηκε τη φράση που της είχε πει ο άλλοτε προϊστάμενός της (ο Χριστοφοράκος), ότι δηλαδή «τα χρήματα στα κόμματα αλλά και τα δώρα σε πολιτικούς δίνονταν προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές».

ΔΙΝΟΥΜΕ δώρα και χρήμα στους πολιτικούς και αυτοί μας τα επιστρέφουν εις το πολλαπλάσιο όταν γίνονται κυβέρνηση και μας αναθέτουν δουλειές. Υπάρχει όμως δρόμος επιστροφής για τις δυνάμεις της παλινόρθωσης; Θέλει κανείς από τους ταλαιπωρημένους από τη χρεοκοπία της χώρας πολίτες να δώσει εντολή για επιστροφή στο πελατειακό σύστημα; Θέλει κανείς να γίνεται συνυπεύθυνος για την εκχώρηση πολιτικής εξουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα;

ΤΟ ΕΙΠΕ καθαρά ο Χριστοφοράκος: Δίνουμε δώρα και χορηγίες για να παίρνουμε δουλειές. Και ποιοι ήταν οι πολιτικοί που αποφάσιζαν και έδιναν δουλειές στους χορηγούς; Οι περισσότεροι είναι γνωστοί με την οικογένεια Μητσοτάκη, προνομιακό συνομιλητή του Χριστοφοράκου, τον οποίο εξυπηρέτησε δίνοντάς του τον χρόνο να δραπετεύσει ασφαλής στη Γερμανία όταν έσκασε το σκάνδαλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL