Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Τι μου θύμισαν οι φασίστες που επιτέθηκαν στον Αμίρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι μου θύμισαν οι φασίστες που επιτέθηκαν στον Αμίρ

Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως” εξηγούσε στο ακροατήριό του ο Ηλ. Κασιδιάρης σε εκδήλωση της Χ.Α. στις Θερμοπύλες τον Ιούλιο του 2008. Ο ιδεολογικός καθοδηγητής της “μικρής”, ακόμη τότε, Χ.Α. έδινε το στίγμα τής δράσης που λίγα χρόνια αργότερα θα εφαρμοζόταν από τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης. Μόνο που η σύγχρονη κρυπτεία δεν θα είχε θύματα κάποιους “δυνατούς και θαρραλέους είλωτες”, όπως γράφει ο Πλούταρχος, αλλά μετανάστες και αριστερούς.

Την κρυπτεία ύμνησε μέσα από το συγγραφικό του έργο και ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος με τα βιβλία του -«Το τέλος του Εφιάλτη» (εκδ. Libro, Αθήνα, 2004) και «Ερμοκοπίδες» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2006)- περιέγραψε το σπαρτιάτικο έθιμο που πήρε σάρκα και οστά από ρατσιστές μαχαιροβγάλτες που μέσα στο απόλυτο σκότος έσπερναν τον τρόμο με τις “ακονισμένες ξιφολόγχες” του Ν. Μιχαλολιάκου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής» από το 2013, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. και κυρίως της ΔΕΛΤΑ κλήθηκαν στις 4 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ για να τους μιλήσει ο Τάκης Μπαλτάκος για το βιβλίο του και την αγωγή των Σπαρτιατών στην αρχαία Ελλάδα, με επίκεντρο την τακτική της κρυπτείας.

Δύο αποσπάσματα αποτελούν τις βασικές μας πηγές από την αρχαία γραμματεία για τη σπαρτιατική κρυπτεία. Ένα απόσπασμα από τους «Νόμους» του Πλάτωνα και το κεφάλαιο 28 από τον «Λυκούργο» του Πλουτάρχου, όπου μας πληροφορεί ότι οι πλέον εκλεκτοί από τους νέους Σπαρτιάτες, στο πλαίσιο της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, κρύβονταν στην ύπαιθρο με ελαφρύ οπλισμό και ελάχιστη τροφή και τα βράδια έβγαιναν από τις κρυψώνες τους και δολοφονούσαν όποιον είλωτα πετύχαιναν μπροστά τους. Κατά προτίμηση σκότωναν τους πιο δυνατούς και θαρραλέους είλωτες: “Νύκτωρ δε κατιόντες εις τας οδούς των ειλώτων τον αλισκόμενον απέσφαττον. Πολλάκις δε και τους αγρούς επιπορευόμενοι τους ρωμαλεωτάτους και κρατίστους αυτών ανήρουν”.

Το όνομα Κρυπτεία, που επέλεξαν για την πρωτοεμφανιζόμενη εθνικιστική οργάνωσή τους οι δράστες τής επίθεσης στο σπίτι του Αμίρ στη Δάφνη, την περασμένη Παρασκευή, μπορεί να παραπέμπει στο σπαρτιάτικο έθιμο, στα βιβλία του Μπαλτάκου και στις ομιλίες του Κασιδιάρη, μόνο που τότε δεν χτυπούσαν εντεκάχρονα παιδιά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL