Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Έγκλημα διαρκείας χωρίς τιμωρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έγκλημα διαρκείας χωρίς τιμωρία

Είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Διαβεβαιώνουμε τη Νέα Δημοκρατία ότι το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχονται στα Paradise Papers θα ελεγχθούν εξονυχιστικά με βάση τα προβλεπόμενα στον νόμο”. Το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα γίνει, διότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση. Και θα γίνει με τις γνωστές καθυστερήσεις της διοικητικής μηχανής και τις ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης.

Εξίσου πιθανό, όμως, είναι οι έλεγχοι -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όπου κι αν γίνουν- να αποδείξουν ότι πολλές από τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν ή θα εντοπιστούν το επόμενο διάστημα στα “χαρτιά του Παραδείσου” έδρασαν μεν αντικοινωνικά, αλλά δεν παραβίασαν τη νομοθεσία. Ακριβώς επειδή φρόντισαν τα τελευταία χρόνια - της παγκοσμιοποίησης και της τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης και στον χρηματοπιστωτικό τομέα- να αποτρέψουν κάθε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, που θα έκλεινε όχι τα παραθυράκια, αλλά τις μπαλκονόπορτες για τη νομότυπη φοροαποφυγή.

Την ίδια ώρα που ξεσπάθωνε από την Αθήνα ο Τζανακόπουλος, ο αρμόδιος επίτροπος στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., επαναλάμβανε τα συνήθη ευχολόγια: “Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή δέσμευση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των αθέμιτων φορολογικών πολιτικών» είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι “οι πρόσφατες διαρροές θα αποτελέσουν ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την επίτευξη συμφωνίας».

Μια... πικάντικη λεπτομέρεια: Στο επίκεντρο της συζήτησης του χθεσινού Ecofin ήταν η «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων που έχει συντάξει η Κομισιόν, μετά τις αποκαλύψεις των Panama Ρapers τον Απρίλιο του 2016. Ενάμιση χρόνο μετά, κι ενώ πολλοί αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι, εάν “στέγνωναν” στ’ αλήθεια οι φορολογικοί παράδεισοι, πολλά κράτη - μέλη θα έλυναν ως διά μαγείας τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, η Κομισιόν ακόμη απλώς... “επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή της” να κάνει κάτι. Αλλά δεν κάνει. Προφανώς επειδή κάποια κράτη - μέλη αντιδρούν. Προφανώς επειδή οι εταιρείες και οι ζάπλουτοι που κάνουν χρήση των φορολογικών παραδείσων διαθέτουν πανίσχυρα λόμπι. Παντού. Και μπορούν να στηριχθούν στη... γνώση - μπαζούκας εξαιρετικά ειδικευμένων δικηγόρων, την ώρα που απέναντί τους οι διοικητικές αρχές των κρατών πολεμούν με λιανοτούφεκα. Διασφαλίζοντας ότι αυτό το έγκλημα διαρκείας δεν θα τιμωρηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL