Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Εκδηλώσεις μνήμης και μαθητικές παρελάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδηλώσεις μνήμης και μαθητικές παρελάσεις

Του Διονύση Παπαδόπουλου*

Είναι κοινά παραδεκτό ότι ο εορτασμός των εθνικών επετείων με όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις (σχολικές εορτές, στεφάνωση μνημείων, παρελάσεις κ.λπ.) έχει καθιερωθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο απόδοσης τιμής και μνήμης στους ήρωες από την ελληνική κοινωνία. Κι αυτό, ανεξάρτητα από την επιβεβλημένη ανάγκη ο θεσμός να αναθεωρηθεί σε πολλές πτυχές του -στη μορφή της μαθητικής παρέλασης, στους τύπους των ενδοσχολικών δραστηριοτήτων με ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών- ούτως ώστε οι εκδηλώσεις να μην μένουν απλές τυπικές ενέργειες αλλά να προσφέρουν πραγματικά στην ιστορική γνώση και μνήμη της νέας γενιάς.

Ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είχε και για τις σχολικές μονάδες του δήμου μας, όπως και για όλης της χώρας, και την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα της εφαρμογής του πρόσφατου μέτρου για την επιλογή σημαιοφόρων. Μέτρο το οποίο τόσο στις σχολικές μονάδες του δήμου όσο και στη συντριπτική πλειονότητα των σχολικών μονάδων της χώρας εφαρμόστηκε άψογα από τις διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς και δικαιώθηκε. Το μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών από χρόνια είχε επισημάνει τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της σύνδεσης της επιλογής σημαιοφόρου με τη σχολική βαθμολογική επίδοση. Ορθώς η επιλογή των μικρών σημαιοφόρων, τουλάχιστον για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γίνεται πλέον με κριτήρια καθολικότητας και παιδαγωγικού χαρακτήρα αφού η ύψωση της σημαίας δεν μπορεί να είναι επιβράβευση για λίγους, ως γέρας, ως τρόπαιο, αλλά δικαίωμα και προνόμιο για όλους όσοι μπορούν να αισθανθούν το ηθικό βάρος μιας τέτοιας πράξης.

Έτσι αισθάνομαι την ανάγκη και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου μας που εργάστηκαν για όλη την προετοιμασία. Πρωτίστως όμως τους ίδιους τους μαθητές για την εξαιρετική παρουσία τους στις εκδηλώσεις της εθνικής μας επετείου.

* Ο Διονύσης Παπαδόπουλος είναι δήμαρχος Μεγαλόπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL