Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Η κυβέρνηση σηκώνει μανίκια για την επόμενη μέρα / Πριν από τον προϋπολογισμό η τρίτη αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση σηκώνει μανίκια για την επόμενη μέρα / Πριν από τον προϋπολογισμό η τρίτη αξιολόγηση

Ατυχία; Κακός σχεδιασμός; Άγνοια του επιτελείου; Αδυναμία ανάγνωσης και ανάλυσης της συγκυρίας; Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προκαλέσει "μονομαχία" με τον Αλ. Τσίπρα γύρισε μπούμερανγκ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας έτσι άλλη μια πολιτική αλλά και επικοινωνιακή ήττα στο κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να εργάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και για την ψήφιση του τελευταίου "μνημονιακού" προϋπολογισμού.

Εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που φέρνουν η κατάθεση της γραμματέως του Χριστοφοράκου, οι- αναπάντητες- καταγγελίες για τον γραμματέα του κόμματος Λ. Αυγενάκη, η ακροδεξιά κατρακύλα και η αποτυχία να στήσει ένα πειστικό αφήγημα, ακόμη και για ένα θέμα που θεωρείται προνομιακό για τη Δεξιά, όπως η "ασφάλεια", ο Κ. Μητσοτάκης μοιάζει να βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο που συνεχώς επιτείνεται. Στελέχη της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν απάντησε σε κανένα από τα ζητήματα που του έθεσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας, όπως σημειώνουν, την "παράδοση" του κόμματος στον Άδωνι Γεωργιάδη. "Μετά την εικόνα του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει άλλους οκτώ μήνες να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον Αλ. Τσίπρα" σχολίαζε στο Twitter η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου.

"Ακόμη και στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ηττήθηκε ολοκληρωτικά και ισοπεδώθηκε όλη η επιχείρηση δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας" σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης την Παρασκευή στη Βουλή. Προς ενίσχυση αυτής της διαπίστωσης, έρχεται η αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την αίθουσα αμέσως μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού. Και, βέβαια, οι πληροφορίες που ανέφεραν πως το επιτελείο Μητσοτάκη "τάραξε" στα τηλέφωνα μια σειρά από τηλεοπτικούς σταθμούς, ζητώντας επιτακτικά να μην περιληφθούν στα ρεπορτάζ τους τα αποσπάσματα από τη συζήτηση στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στα όσα κατέθεσε η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου για την ξεχωριστή σχέση του προέδρου της Ν.Δ. με τη Siemens και τα «δώρα» όπως κατονομάστηκαν στην κατάθεση στο δικαστήριο.

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Και μπορεί η συζήτηση στη Βουλή να υπήρξε ένα μικρό "διάλειμμα", όμως την επόμενη κιόλας ώρα η κυβέρνηση επιστρέφει στην... καθημερινότητα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να περνάει σε πρώτο πλάνο. "Εφόσον κλείσει εγκαίρως -και θα κλείσει εγκαίρως- η τρίτη αξιολόγηση, θα ξεκινήσουν, όπως γνωρίζετε, οι τελικές διαπραγματεύσεις για να δούμε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να λειτουργήσουμε μετά τον Αύγουστο του 2018" επανέλαβε από το ραδιόφωνο News 24/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Άλλωστε, η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο φαίνεται πως αποτελεί πια κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων. Αύριο, μάλιστα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί θα ενημερώσει το Εurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο.

Αυτό δείχνουν και οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου, που την περασμένη Πέμπτη υποχώρησαν στα επίπεδα του 2009, σε ακόμα καλύτερα επίπεδα δηλαδή από εκείνα που σημειώθηκαν λίγο πριν από την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, όπου είχε διαπιστωθεί σημαντική αποκλιμάκωση των spreads. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου έπεσαν στο 5,122%, ενώ μέσα σε δύο ημέρες η απόδοση είχε υποχωρήσει κατά περισσότερο από 8%. Το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία είχε βρεθεί σε αντίστοιχα επίπεδα τον Δεκέμβρη του 2009. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτικές κινήσεις προκαταβάλλουν την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ελληνικών ομολόγων κατόπιν του swap των τίτλων του PSI, κάτι που θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση της εγχώριας αγοράς χρέους.

Παράλληλα, στην Αθήνα προετοιμάζονται για την ψήφιση του τελευταίου "μνημονιακού" προϋπολογισμού, που θα αποτυπώνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ το ερχόμενο διάστημα αναμένεται η κυβέρνηση να καταλήξει στον τρόπο που θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα. Πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς συνεχίζει η κυβέρνηση μέσω της πραγματοποίησης των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Έτσι, τις ερχόμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου θα ενταθούν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, που θα φιλοξενήσει το έκτο κατά σειρά αναπτυξιακό συνέδριο. Ήδη, στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου και του κόμματος βρέθηκαν στην Κομοτηνή και συναντήθηκαν με πλειάδα φορέων της πόλης καθώς και με τους αιρετούς του νομού.

Στην Κομοτηνή και πιθανότατα την Ξάνθη θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το "παρών" θα δώσει, όπως είθισται, μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από υπουργούς, που θα έχουν συναντήσεις με τους φορείς και τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τα τραπέζια εργασίας θα είναι η ανάπτυξη, η Υγεία, η Παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία αλλά και το περιβάλλον και η οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL