Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Άσπρο και μαύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άσπρο και μαύρο

Για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ύπαρξη δύο παράλληλων κόσμων στο Ισραήλ, ο βουλευτής Αμίρ Οχάνα, του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Λικούντ, αποτελεί έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της LGBT (ΛΟΑΤ) κοινότητας στη χώρα. Μια έκπληξη που γίνεται μεγαλύτερη όταν μαθαίνουν ότι ο 40χρονος Αμίρ, με πολυετή θητεία στον στρατό και στις υπηρεσίες ασφαλείας μεγαλώνει μαζί με τον σύντροφό του Αλόν παιδιά, δίδυμα τα οποία απέκτησαν μέσω διαδικασίας με παρένθετη μητέρα στις ΗΠΑ. Προφανώς δεν ανταποκρίνεται η εικόνα ενός σκληρού πολεμιστή και ανοιχτά ομοφυλόφιλου δεξιού πολιτικού στα στερεότυπα ή, αν θέλετε και στα κλισέ της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Πρωτεργάτης της πλατφόρμας για λεσβίες, ομοφυλόφιλους αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ στο κόμμα του, ο 40χρονος Οχάνα εκλέγεται στο Τελ Αβίβ, την πόλη-σύμβολο του κοσμικού Ισραήλ σε αντιδιαστολή με τη συντηρητική Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ηγέτες του υπερ-ορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος Shas που συμμετέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορούσαν - και πολλοί εξακολουθούν να κατηγορούν- τους LGBT ότι φταίνε για όλα τα δεινά της χώρας και του κόσμου, από τους σεισμούς μέχρι τη γρίπη των πουλερικών. “Κάποτε έλεγαν ότι οι LGBT της Δεξιάς βρίσκονταν στις ‘πολιτικές τουαλέτες’ αλλά αποτελούμε πλέον υπολογίσιμη δύναμη στην Κνεσέτ (Βουλή)”, μας είπε χαμογελώντας ο Αμίρ Οχάνα, ο οποίος μετέχει σε πέντε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ανάμεσα τους η κρίσιμη επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο βουλευτής υποστηρίζει την «πολιτική της πυγμής» στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη ως έναν από τους μεγαλύτερους διώκτες των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών. Μιλά με θέρμη για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, την οποία διαχωρίζει μεν από τη σχέση της χώρας του με την Τουρκία, σημειώνει όμως ότι ο Ερντογάν κάνει «επιθετικές κινήσεις, περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε να αποδεχόμαστε από έναν γείτονα», ενώ θεωρεί ότι το Παλαιστινιακό δεν εμπίπτει στις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα και θα έπρεπε να αποτελεί θέμα χειρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι ακόμα κάτι από την Κνεσέτ: σε κεντρικό σημείο του μεγάρου υπάρχει πίνακας όπου εμφανίζονται σε αληθινό χρόνο, ονομαστικά και με φωτογραφίες, οι παρουσίες και οι απουσίες των βουλευτών. Ο πίνακας εμφανίζεται και στην ιστοσελίδα της ισραηλινής Βουλής. Οι απόντες επισημαίνονται με ασπρόμαυρη φωτογραφία. Ο Οχάνα δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς, αντίθετα φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα ως ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL