Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Αυτοκτονικός ιδεασμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοκτονικός ιδεασμός

Του Γιώργου Κυρίτση

Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεώρησε ότι ήταν καλό για τον ίδιο και το κόμμα του πρώτον να συγκρουστεί σε επίπεδο πρωθυπουργού - αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Τσίπρα στη Βουλή και δεύτερον να επιλέξει ως θέμα την ανομία.

Η ατζέντα «νόμος και τάξις» υπό το πρίσμα των «φοβισμένων νοικοκυραίων» δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο μόνο για την ημέτερη Δεξιά. Έχει ακολουθηθεί και ακολουθείται από τα συντηρητικά κόμματα σε όλην την Ευρώπη με απαράλλακτα καταστροφικά επακόλουθα και για τα ίδια τα κόμματα αυτά και για τις κοινωνίες των χωρών τους. Διότι η ακροδεξιά ατζέντα ωφελεί τα ακροδεξιά κόμματα και τους ακροδεξιούς μέσα στα απλώς δεξιά κόμματα. Αναδεικνύει, επίσης, τις χαώδεις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα σε αυτό που λέμε πρόοδος και σε αυτό που λέμε συντήρηση.

Λόγω αντιπάλου και ατζέντας, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ήταν χαμένος από χέρι. Άλλωστε θα αρκούσε μια ματιά στα στατιστικά της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια για να τον αποθαρρύνει. Υπάρχει όμως άλλος ένας λόγος που η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να νικήσει σε μια τέτοια συζήτηση και αυτός είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία:

Η υπόθεση Ζαφειρόπουλου έφερε στο προσκήνιο την υπόθεση του σκανδάλου Energa και Hellas Power, που αποτελεί εμβληματική υπόθεση του πώς για κάποιους τα Μνημόνια ήταν ευλογία. Οι δυο ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού έφαγαν από το Δημόσιο 270 εκατομμύρια σε ζεστό χρήμα που προερχόταν από το «χαράτσι» και μετά κάνανε πάρτι στη Μύκονο. Είχαν και καλούς δικηγόρους από τον χώρο της Ν.Δ. και θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να έχει ρωτήσει πριν η Ν.Δ. αποδώσει τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου στα Εξάρχεια.

Ακόμα, πριν δουν το φως της δημοσιότητας τα του κ. Αυγενάκη, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ., ειδικά από τη Κρήτη, είχαν εμπλακεί στο πρόσφατο παρελθόν και είχαν καταδικαστεί μάλιστα για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις που αφορούσαν ακόμα και πολιτική προστασία εμπόρων ναρκωτικών, νταήδων και άλλων αρίστων. Και αυτά προφανώς θα μπορούσε να τα γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, γόνος ισχυρής πολιτικής οικογένειας του νησιού.

Είναι κατανοητό το κενό στρατηγικής της Ν.Δ. μετά τη διάψευση των καταστροφολογικών προσδοκιών της, αλλά οι επιλογές της για να καλύψει αυτό το κενό συνιστούν αυτοκτονικό ιδεασμό. Μπορούν να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή. Την ερχόμενη Παρασκευή μπορεί φερ’ ειπείν ο κ. Μητσοτάκης να κανει ερώτηση για τα τζάκια και την οικογενειοκρατία, τη μεθεπόμενη για τη Siemens και ούτω καθ’ εξής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL