Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Ανυπόστατη λογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανυπόστατη λογική

Ανυπόστατος κρίθηκε και επισήμως προχθές από τον Άρειο Πάγο ο πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων που είχε συναφθεί στην Τήλο το καλοκαίρι του 2008. Το Ανώτατο Δικαστήριο με προχθεσινή του απόφαση τον χαρακτήρισε ανυπόστατο κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα, που, από το 2008, επικαλούμενος το τότε νομικό καθεστώς, είχε κρίνει ότι ο γάμος αυτός είναι ανυπόστατος και ανύπαρκτος, αφήνοντας βέβαια ένα ανοιχτό "παράθυρο" όταν μιλούσε για επερχόμενη σαφή νομοθετική ρύθμιση. Η απόφαση που, για να ανακοινωθεί, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία, έρχεται να προκαλέσει εύλογες απορίες για τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης που στην τελική της κρίση δεν έλαβε υπόψη της αυτό που ο εισηγητής από το 2008 επισήμανε. Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης. Το πώς εν έτι 2017 οι δικαστές αγνόησαν τη νομοθετική ρύθμιση του 2015 για το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί ερώτημα.

Την απάντηση δίνουν ο Δημήτρης και ο Θέμης, που μετά την προχθεσινή απόφαση του Άρειου Πάγου δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου με όπλο την υπάρχουσα νομοθεσία που εδώ και δύο χρόνια ισχύει είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα δικαιωθούν, αλλά θα επιτύχουν και την καταδίκη μιας χώρας στην οποία τα δικαστήρια δεν «σέβονται» τους νόμους και κατ’ επέκταση ούτε και τους πολίτες της.

Αυτή η είδηση, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, ακουμπά πάνω στο σκεπτικό ενός ανώτατου δικαστικού που είπε το 2008 στον Δημήτρη και τον Θέμη πως «η σύναψη μιας ερωτικής σχέσης και κατ’ επέκταση το αγαθόν του συνευρίσθαι σεξουαλικά με όποιο άτομο επιθυμείτε είναι προστατευόμενο, πλην όμως η ελευθερία αυτή δεν εκτείνεται και σε δικαίωμα του προσώπου να τυποποιεί νομικά τη σχέση του με άλλο πρόσωπο του ιδίου φύλου» και επικυρώθηκε εννιάμισι χρόνια αργότερα από ένα δικαστήριο που, παρ’ ότι υπάρχει σαφής νομοθετική ρύθμιση, ακύρωσε τον γάμο που είχε επικυρώσει ο αείμνηστος Τάσος Αλιφέρης, ο οποίος τότε είχε διαβάσει στο ζευγάρι γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο και στο σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων», προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα Ρόδου, που άνοιξε και τον κύκλο της δικαστικής διαμάχης με τη γνωστή κατάληξη του «ανυπόστατου γάμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL