Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ψηφίσtηκε η τροπολογία του ΕΣΡ / Η Ν.Δ. έμεινε μόνη με τους καναλάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφίσtηκε η τροπολογία του ΕΣΡ / Η Ν.Δ. έμεινε μόνη με τους καναλάρχες

Το αποφασιστικό βήμα προς την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε χθες με τη Βουλή να ψηφίζει την τροπολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, η οποία συντάχθηκε με τις οδηγίες του ΕΣΡ. Η Ν.Δ. επέμεινε να στηρίζει ακόμη και μόνη της ορισμένους από τους καναλάρχες καθώς ήταν το μόνο κόμμα (εκτός από το ΚΚΕ) που καταψήφισε τη ρύθμιση που είχε ζητήσει το ΕΣΡ. Το ΠΑΣΟΚ, η Ένωση Κεντρώων και (μετά από ταλαντεύσεις) το Ποτάμι δήλωσαν "παρών", ενώ η Χρυσή Αυγή απουσίασε από την ψηφοφορία.

"Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση. Θα ακολουθήσει σε πολύ λίγες μέρες η δημοσίευση της προκήρυξης και θέλω να πω ότι είμαι βέβαιος πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε και τη διεξαγωγή της πολυθρύλητης διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα βγάλει επιτέλους αυτήν την ντροπή από το τηλεοπτικό τοπίο και συνολικά από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας" τόνισε ο Ν. Παππάς.

"Ψηφίστε το"

Ο υπουργός, αφού συνεχάρη το ΕΣΡ, κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει την τροπολογία επισημαίνοντας ότι "το θέμα δεν προσφέρεται για δημιουργία εντυπώσεων. Βεβαίως δεν προσφέρεται και για την προσφιλή τακτική ορισμένων οι οποίοι πάνε στη μέθοδο ‘βρίζω - ψηφίζω’. Σηκώνουν τους τόνους ορισμένοι για να υπάρξουν οι εντυπώσεις, να κοπούν μερικά βίντεο και να παίξουν ενδεχομένως τα κανάλια και να διαχυθούν στο διαδίκτυο και, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, τοποθετούνται θετικά".

"Όλες οι δημοκρατικές πτέρυγες της Βουλής οφείλουν να υποστηρίξουν, να χειροκροτήσουν και να στείλουν κι ένα σήμα προς όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς ότι δεν θα βρουν πολιτικό αποκούμπι για να υπονομευθεί για άλλη μια φορά η προσπάθεια της Πολιτείας να βάλει τέλος στην παράβαση του συντάγματος" είπε χαρακτηριστικά.

Ίδιες λέξεις, άλλη ψήφος

Η Ν.Δ. παραδέχθηκε ότι πρόκειται για αλλαγές που πρότεινε το ΕΣΡ, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να την κάνει να ψηφίσει. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για "νόμο ΕΣΡ" και ζήτησε "θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, εγγυήσεις για τη νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων, ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό".

"Αλλιώς η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συμφωνήσει στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. ΣΥΡΙΖΑ Bank, βοσκοτόπια και λαγούς, πραγματικούς ή μεταμφιεσμένους, δεν πρόκειται να ανεχθούμε" πρόσθεσε.

Τις ίδιες ακριβώς λέξεις και τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποίησε και το ΠΑΣΟΚ! Αμφισβητώντας εμφανώς το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ -το οποίο έχει ενοχλήσει τους καναλάρχες- ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός κατέληξε στο ποσό αυτό "επειδή υπήρχε μια ‘ΣΥΡΙΖΑ Bank’ που τροφοδοτούσε και επειδή υπήρχε και ένας ‘λαγός’, όπως είπε ο ίδιος μετά τον διαγωνισμό".

Και επιπροσθέτως έδειξε ότι ίσως ελπίζει στη δικαίωση των καναλαρχών στο ΣτΕ λέγοντας ότι "το παρελθόν για τον κ. Παππά είναι αμείλικτο και για το μέλλον θα κριθεί. Θα κριθεί όχι μόνο από τα πολιτικά επιχειρήματα, αλλά και από το ΣτΕ και τα δικαστήρια. Γιατί ακούμε και πάλι ότι διαμαρτυρόμενοι κάποιοι προσφεύγουν".

Λοβέρδος, Αμυράς αντ’ αυτών

Εντύπωση προκάλεσε ότι το θέμα της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες επί της ουσίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού το χειρίστηκαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Αμυράς (και όχι οι παριστάμενοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σπύρος Δανέλλης). Ο Α. Λοβέρδος έθεσε όρους που αμέσως έσπευσε να υιοθετήσει ο Γ. Αμυράς ενισχύοντας τη φημολογία ότι ενόψει εκλογών στην κεντροαριστερά έχει δοθεί εντολή για συνεννόηση των δύο Κ.Ο.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πρότειναν

α) Το πόθεν έσχες να κατατίθεται μαζί με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

β) Οι συμμετέχοντες να καταθέτουν και εγγύηση καλής εφαρμογής για όλο το ποσό της εγγύησης προκειμένου να μην υπάρχουν αχυράνθρωποι.

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου επεσήμανε ότι οι προτάσεις για το πόθεν έσχες είναι λάθος, καθώς αφενός "δεν υπάρχει πόθεν έσχες για υποψηφίους" και αφετέρου ο νόμος ορίζει ότι ο έλεγχος των δηλώσεων γίνεται από συγκεκριμένους φορείς ανάλογα με την ιδιότητα του ελεγχόμενου.

Παρέμβαση Φάμελλου

Και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, επεσήμανε ότι και οι δύο βελτιώσεις που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ καλύπτονταν ήδη από τον νόμο όπως ήταν ψηφισμένος, δηλαδή πριν την τροπολογία. Ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι:

1) Υπάρχουν ήδη δύο έλεγχοι πόθεν έσχες: ο πρώτος για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου, ως προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό και ο δεύτερος μετά την ανακήρυξη υπερθεματιστών για την κάλυψη του ποσού της προσφοράς.

2) Ο υφιστάμενος νόμος εξουσιοδοτεί το ΕΣΡ να εντάξει στην προκήρυξη τις προϋποθέσεις συμμετοχής, άρα και εγγυητική συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Για το πόθεν έσχες επισημαίνεται ότι δεν μπορεί τα τεθεί θέμα εκ των προτέρων ελέγχου για την προσφορά αφού κανείς δεν γνωρίζει σε τι ύψος θα φτάσει τελικά το τίμημα.

Άλλαξε ρου το Ποτάμι

Το Ποτάμι φαίνεται ότι παλινδρόμησε ως προς την τελική του στάση. Η αρχική εντύπωση από όσα είπε ο Γιώργος Αμυράς ήταν πως ψηφίζει την τροπολογία - μάλιστα δύο φορές ο υπουργός καλωσόρισε "τη θετική τοποθέτηση από το Ποτάμι" χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τον παριστάμενο βουλευτή.

"Η κυβέρνηση εδώ και δυόμισι χρόνια προσπαθεί να βάλει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και αυτοί οι οποίοι εμποδίζουν είναι τα δύο κόμματα τα οποία κυβερνούσαν επί τόσα χρόνια και τελευταία συγκυβερνούσαν κιόλας, ήταν και συνεταίροι" είπε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης θυμίζοντας ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εμπόδιζαν και τη σύσταση του ΕΣΡ.

"Είναι μια ακόμη τροπολογία που εξυπηρετεί κανονικά τους καναλάρχες, νυν και επίδοξους" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκτιμώντας ότι τελικά θα λειτουργήσουν μόνο επτά κανάλια.

"Θετική προαίρεση και υποστηρικτική διάθεση" για την τροπολογία εκδήλωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Τι αλλάζει

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι με την τροπολογία παραμένουν τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού όπως είναι η τιμή εκκίνησης στα 250 εκατ. ευρώ και ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων 400 άτομα. Ειδικότερα με την τροπολογία:

* Καταργείται η κατηγορία ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου. Αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει ειδησεογραφικό σταθμό πρέπει να συμμετέχει σε αυτόν τον διαγωνισμό, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει το τίμημα.

* Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν εταιρείες με έδρα την Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, ώστε να είναι ευχερέστερος ο έλεγχός τους.

* Γίνεται σαφές ότι για όλη τη διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών δεν θα προκηρυχθούν επιπλέον άδειες της ίδιας κατηγορίας.

* Ξεκαθαρίζεται πως τα κανάλια που δεν θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ή δεν θα πάρουν άδεια θα πρέπει να κλείσουν εντός τριών μηνών είτε μετά την προκήρυξη είτε μετά την αδειοδότηση, αν πρόκειται για κανάλι που συμμετείχε και δεν αδειοδοτήθηκε.

* Απαγορεύεται η μεταβολή της φυσιογνωμίας του προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των καναλιών που λειτουργούν μέχρι σήμερα.

"Αλλιώς κοιμήθηκαν, αλλιώς ξύπνησαν"

"Στο παρελθόν υπήρξαν παραπάνω από μία φορά φαινόμενα καναλιών τα οποία κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική, απλώς μόνο μέσω σκοτεινών διαδρομών και τηλεφώνων που σηκώνονταν" υπενθύμισε με νόημα ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε ότι "τότε δεν είχαμε βέβαια πολιτικές εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες μέσω των τηλεοπτικών σταθμών και των τηλεοπτικών εκπομπών. Αυτές οι ντροπές γίνονταν διότι είχαμε και μια ντροπιαστική σύνθεση και μη νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ από λειτουργούς οι οποίοι εξέθεταν την Πολιτεία με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους".

Ο υπουργός έδειξε ανοικτός στο ενδεχόμενο να υπάρξει και διάταξη που θα ορίζει ότι, αν δεν απονεμηθεί κάποια άδεια στη διαδικασία (π.χ. αν προσέλθουν έξι ενδιαφερόμενοι και περισσέψει μία άδεια), το ΕΣΡ θα μπορεί κάνει επαναπροκήρυξη για τη μία άδεια που "περίσσεψε" από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία την επομένη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL