Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Οι μιντιάρχες εκβιάζουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μιντιάρχες εκβιάζουν

Η πρωτοφανής αντίδραση των μεγάλων εκδοτών με αφορμή το σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ είναι αποκαλυπτική από πολλές απόψεις. Όχι μόνο γιατί η πλειοψηφία τους είναι σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ν.Δ., ούτε μόνο επειδή είναι ενδεικτική του τρόπου που αντιλαμβάνονται την “επιχειρηματικότητα”.

Είναι μια καθαρή πολιτική πράξη επίδειξης δύναμης και επιρροής στην ακραία απορρυθμισμένη αγορά των ΜΜΕ. Θέλουν με τον πιο έντονο τρόπο να διατρανώσουν ότι πρόκειται για μια κάστα που πρέπει να μείνει ανέπαφη και μακριά από το χέρι του νόμου. Είναι ακριβής ένδειξη του πώς και με ποιο τρόπο εννοούν την κανονικότητα μετά από πολλά χρόνια ασυδοσίας που οδήγησαν στην κρίση.

Καταρχάς επικαλούνται ότι η κρίση τους έπληξε. Μόνο που δεν ομολογούν ή καλύτερα δεν κατανοούν ότι στον Τύπο και συνολικότερα στα ΜΜΕ στη χώρα μας η κρίση είχε δυσανάλογα μεγαλύτερη επίπτωση από ό,τι σε άλλους κλάδους γιατί είχαν δομηθεί σε λάθος οικόπεδο και με λάθος τρόπο.

Ο Τύπος εναγκαλίστηκε τόσο σφιχτά την εξουσία που έγινε ένα με αυτήν. Στη συνολική εικόνα, χωρίς φυσικά να αδικούμε τις εξαιρέσεις που υπήρχαν, δεν έκαναν κριτική, δεν επεσήμαιναν τα κακώς κείμενα και δεν ασκούσαν τον κατοχυρωμένο ρόλο και αποστολή που είχαν. Δεν φταίει ο μέσος πολίτης που τα ΜΜΕ ήταν συνώνυμό της εξουσίας που οδήγησε στην πρωτοφανή κρίση.

Επιπλέον, τα ΜΜΕ δυνάμωσαν και φούσκωσαν τη δύναμή τους τεχνητά, μέσα από τα θαλασσοδάνεια και τις διαδρομές των χρημάτων από τις παράπλευρες πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητες των ομίλων όπου ανήκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια σαφής κανονικότητα στο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Έτσι, με γνώμονα μόνο το όφελος της επιχείρησής τους, παραμέρισαν τις διαφορές και διαμόρφωσαν ενιαίο μέτωπο βάζοντας μπροστά για άλλη μια φορά ως ασπίδα τους εργαζόμενους αφού με τον πλέον κυνικό τρόπο προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις εάν κληθούν να συμβάλουν στο ταμείο των εργαζομένων.

Επειδή ορισμένοι εκδότες και μιντιάρχες θέλουν να μην καταλαβαίνουν, καλό θα ήταν, πριν βγάλουν νέες ανακοινώσεις, να αποδώσουν πρώτα τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πιστοποιημένα έχουν εισπράξει από το αγγελιόσημο για τον ΕΔΟΕΑΠ και δεν τα έχουν αποδώσει. Κοινώς, τα έχουν παρακρατήσει στις τσέπες τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL