Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο ΕΔΟΕΑΠ διασώζεται και ενοποιεί τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΕΔΟΕΑΠ διασώζεται και ενοποιεί τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Ο ΕΔΟΕΑΠ, υγειονομικό και επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, διασώζεται. Μετά τη συνάντηση με τους δανειστές την Πέμπτη, ανώτατη κυβερνητική πηγή έκανε σχετική δήλωση προσθέτοντας ότι αυτό θα αφορά και την υγεία και την επικούρηση. Επιφυλάχθηκε ωστόσο για περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Μετά το σπάσιμο σειράς ομολόγων, τη λήψη δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ, ένα μήνα απληρωσιάς των συνταξιούχων και το τελευταίο διάστημα συνταγογράφηση με το σταγονόμετρο, ο ΕΔΟΕΑΠ, επικουρικό και υγειονομικό ταμείο των δημοσιογράφων και σύντομα όλων των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, που λειτουργούσε επί ένα χρόνο πρακτικά χωρίς καθόλου έσοδα, παίρνει ανάσα ζωής μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών.

Η διάσωση του ταμείου και η συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις υπηρεσίες που προσφέρει προωθούν ταυτόχρονα και την ενοποίηση του χώρου της ενημέρωσης και των ΜΜΕ υπό κοινή ασφαλιστική κάλυψη, προοπτική που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και για τη δημιουργία του περίφημου «συνδικάτου Τύπου», το οποίο διεκδικούν εδώ και δεκαετίες οι παρατάξεις της Αριστεράς. Στο συνδικάτο Τύπου θα συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ: δημοσιογράφων εφημερίδων και περιοδικών, προσωπικού, τεχνικών και λοιπών εργαζομένων.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή τροπολογία νόμου η οποία θα ορίζει τον νέο τρόπο λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ. Οι διατάξεις της τροπολογίας θα είναι προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στις επιδιώξεις των εργοδοτών για όσο το δυνατόν χαμηλότερες εισφορές, τις απαιτήσεις της τρόικας να ενταχθεί ο κλάδος υγείας στον ΕΟΠΥΥ ως μέρος του γενικότερου ασφαλιστικού συστήματος και τις διεκδικήσεις των σωματείων των εργαζομένων για πόρο που θα δίνει δυνατότητα για ικανοποιητικές παροχές υγείας και επικούρησης.

Ήδη το επιτελείο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλου επεξεργάζεται τις επιμέρους διατάξεις της ρύθμισης προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση.

Εάν οι δηλώσεις επαληθευτούν, όλα δείχνουν ότι το ταμείο δεν πρόκειται να υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ, αλλά προχωρά το «καλό σενάριο» για τον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή ότι διατηρεί την αυτονομία του ως ταμείο για την περίθαλψη, την επικούρηση και το εφάπαξ (για τους παλαιούς).

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία, η οποία διαμορφώνεται αυτές τις ώρες, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:

* Τους πόρους του Ταμείου: Εισφορά εργαζομένων 7%, εισφορά εργοδοτών 8% συν 2% επί του κύκλου εργασιών του συνόλου των ΜΜΕ. Το συνολικό έσοδο υπολογίζεται περί τα 55 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που θεωρείται ασφαλές. Στις «καλές εποχές» ο ΕΔΟΕΑΠ εισέπραττε περί τα 60-70 εκατ. τον χρόνο για μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, περί τους 18.000

* Τη διασφάλιση είσπραξης των πόρων: Τυχόν καθυστερούμενες εισφορές απαιτούνται και εισπράττονται με τον ίδιο τρόπο που εισπράττονται τα δημόσια έσοδα. Το 2% αποδίδεται στο τέλος του επόμενου μήνα.

* Την ασφαλιστική βάση: Όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, οι συνταξιούχοι, το προσωπικό του ΕΔΟΕΑΠ.

* Τη Διοίκηση: Εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία και έναν εκπρόσωπο των εργοδοτών. Οι 10 εκπρόσωποι των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία. Το ύψος των παροχών καθορίζεται κάθε χρόνο μετά από αναλογιστική μελέτη.

* Τη σύνδεση με τον ΕΟΠΥΥ: Οι παροχές περίθαλψης καθώς και η προμήθεια υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικών προϊόντων πραγματοποιείται σύμφωνα με την τιμή αποζημίωσης που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL