Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τη Δευτέρα το πρώτο από τα δύο κρίσιμα ντιμπέιτ για την ηγεσία του νέου φορέα / Σε θέση μάχης οι μνηστήρες της Κεντροαριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη Δευτέρα το πρώτο από τα δύο κρίσιμα ντιμπέιτ για την ηγεσία του νέου φορέα / Σε θέση μάχης οι μνηστήρες της Κεντροαριστεράς

Κεντρικό σταθμό στην προεκλογική κούρσα για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς αναμένεται να αποτελέσουν οι δύο επίσημες τηλεμαχίες μεταξύ των εννέα υποψηφίων, που έχουν προγραμματιστεί για την Δευτέρα (30 Οκτωβρίου) και τις 6 Νοεμβρίου.

Στόχος για τους διεκδικητές, σε αυτό το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ τους, να προβάλουν τα κεντρικά χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων τους, απευθυνόμενοι ουσιαστικά στο κοινό του χώρου που αμφιταλαντεύεται αφενός για το ποιον από όλους να στηρίξει, αφετέρου για το εάν θα συμμετάσχει στη διαδικασία ή όχι. Είναι η πρώτη φορά που και οι εννιά υποψήφιοι (ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος έχει αποσύρει την υποψηφιότητά του) έρχονται ο ένας απέναντι στον άλλον, καθώς στο άτυπο ντιμπέιτ που είχε προηγηθεί προ εβδομάδας από ιδιωτικό σταθμό δεν συμμετείχε η Φ. Γεννηματά, αλλά ούτε και οι υποψήφιοι που δεν θεωρείται ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στον β’ γύρο, οι οποίοι δεν είχαν καν κληθεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πρώτη -έστω άτυπη- τηλεμαχία επέτρεψε την εξαγωγή ορισμένων πρώτων βασικών συμπερασμάτων και εντυπώσεων ενόψει των δύο επίσημων.

Τα δύο ντιμπέιτ


Τη διεξαγωγή των δύο επίσημων ντιμπέιτ που αποφασίστηκαν από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, έχει αναλάβει η ΕΡΤ.

Στο πρώτο ντιμπέιτ, της Δευτέρας (ΕΡΤ2, ΕΡΤ HD, 21.00), τα ερωτήματα προς τους υποψήφιους θα θέσουν δημοσιογράφοι από περιφερειακά ΜΜΕ, δεδομένου ότι θα είναι προσανατολισμένο στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα λείψουν ερωτήματα αμιγώς πολιτικού περιεχομένου, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούν οι ίδιοι οι υποψήφιοι να συμβεί, ώστε να έχουν την ευκαιρία να τονίσουν τις διαφοροποιήσεις τους από τους συνυποψηφίους τους.

Στο πρώτο ντιμπέιτ πρώτο ρόλο συντονιστή αναλαμβάνει η κεντρική παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης Δώρα Αναγνωστοπούλου. Στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση ο ρόλος του συντονισμού θα μοιραστεί από κοινού στην ίδια και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Το δεύτερο -και κρισιμότερο- ντιμπέιτ, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου (ΕΡΤ2, ΕΡΤ HD, 21.00), θα επικεντρώσει σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με τα ερωτήματα να θέτουν δημοσιογράφοι από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Αθήνας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, ANT1, Star, E, Mega.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει εκλογή αρχηγού από τον α’ γύρο (12 Νοεμβρίου), ενόψει του β’ γύρου (19 Νοεμβρίου) προγραμματίζεται να υπάρξει μια τρίτη τηλεμαχία -πιθανότατα στις 14 Νοεμβρίου- ανάμεσα στους δύο πρώτους.

«Ενότητα» και «προχωράμε» από Φ. Γεννηματά

Εν αντιθέσει με το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ, η παρουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και βασικής διεκδικήτριας της ηγεσίας του νέου φορέα στα δύο επόμενα πάνελ είναι παράμετρος που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες, αλλά και τις εντάσεις, στις δύο κεντρικές τηλεμαχίες. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι εάν οι συνυποψήφιοί της επιλέξουν να θέσουν εκείνη στο στόχαστρο της κριτικής τους, αυτό θα λειτουργήσει προς όφελός της, αφού θα την έχουν αναγάγει δημόσια σε βασικό αντίπαλο όλων των υπολοίπων. Θα έχουν δηλαδή δείξει ότι τη θεωρούν ως το ακλόνητο φαβορί.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εμφανίσει εαυτήν ως τη φυσική ηγέτιδα του χώρου και την υπόθεση του νέου φορέα ως φυσική συνέχεια των πρωτοβουλιών που έλαβε γι’ αυτό, κατόπιν των έντονων πιέσεων που της ασκούνταν τον τελευταίο χρόνο από διάφορες πλευρές της ΔΗ.ΣΥ. αλλά και πολιτικών δυνάμεων εκτός παράταξης. Με κεντρικό σύνθημα «προχωράμε», θα δηλώσει με την παρουσία της ότι εκείνη μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του χώρου την «επόμενη μέρα».

Κόντρες Θεοδωράκη - Καμίνη για τον χώρο του Κέντρου

Στα δύο ντιμπέιτ -ενδεχομένως εντονότερα στο δεύτερο, αμιγώς πολιτικό- οι υποψήφιοι θα επιχειρήσουν να πιέσουν και να αντιμετωπίσουν εκείνους τους συνυποψηφίους τους με τους οποίους έχουν παρόμοιες στοχεύσεις.

Ήδη έχει λάβει χαρακτηριστικά «βεντέτας» για τον χώρο του Κέντρου η σύγκρουση ανάμεσα στον Στ. Θεοδωράκη και τον Γ. Καμίνη. Δύο υποψηφιότητες που προέρχονται έξω από τα όρια της ΔΗ.ΣΥ. και οι οποίες αξιώνουν να προσελκύσουν ένα λιγότερο κομματικό κοινό που κινείται στο Κέντρο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσπαθεί να «χτυπήσει» τον δήμαρχο Αθηναίων επισημαίνοντας την απόφασή του να μην παραιτηθεί από τα αυτοδιοικητικά καθήκοντά του σε περίπτωση νίκης. Ο Γ. Καμίνης «απάντησε» στον Στ. Θεοδωράκη με υπόνοιες περί έλλειψης πολιτικής ουσίας και βάθους και κατηγορώντας τον επίσης ότι δίνει έμφαση στην επικοινωνιακή διάσταση της πολιτικής.

Ραγκούσης εναντίον όλων με αιχμή τη... Ν.Δ.

Ο Γ. Ραγκούσης έχει «επενδύσει» την προεκλογική τακτική του στον «αντι-δεξιό» χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του. Προσπαθεί να αναδείξει την ασάφεια στις τοποθετήσεις των άλλων βασικών διεκδικητών για την ηγεσία, ως προς το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, με τον ίδιο να έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι με δική του προεδρία δεν θα υπάρξει ξανά συνεργασία με τη Ν.Δ.

Αποκορύφωμα αυτής της εκστρατείας, ένα βίντεο που δημιούργησε με τα σχετικά αποσπάσματα των δηλώσεων Γεννηματά, Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη, για να καταλήξει πως όλοι αντιλαμβάνονται τι πρόκειται να συμβεί και να καλέσει τους πολίτες να τον στηρίξουν ώστε να αποτρέψει αυτά τα «σχέδια».

Η κίνηση αυτή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επίσης υποψήφιου Γ. Μανιάτης που έκανε λόγο για απαράδεκτο και διχαστικό σποτ. Ο ίδιος ζήτησε να κυριαρχήσει η ενότητα. Η «ενότητα» της Κεντροαριστεράς είναι το κεντρικό στοιχείο της υποψηφιότητάς του που θέλει να προβάλει ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Έχει δηλώσει ότι αρχηγός δεν μπορεί να είναι ούτε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Με επίκεντρο τη νέα γενιά ο Ν. Ανδρουλάκης

Ο νεότερος ηλικιακά από τους υποψήφιους, ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, έχει ξεκάθαρα επικεντρώσει την καμπάνια του στο να εκπροσωπήσει τη νέα γενιά του χώρου. Αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με άλλους υποψήφιους, προσπαθεί να ενισχύσει έτσι -εν είδει έμπρακτου παραδείγματος- τη βασική θέση του περί «αναγκαιότητας ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού» και «εγκατάλειψης παλαιοκομματικών νοοτροπιών και πρακτικών». Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών του προσπαθεί να βάζει τους νέους ανθρώπους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Ν. Ανδρουλάκης αποτελεί τον βασικό εσωκομματικό αντίπαλο της Φ. Γεννηματά σε αυτή την προεκλογική κούρσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL