Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ν.Δ.: Η εσωστρέφεια φέρνει εξελίξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Η εσωστρέφεια φέρνει εξελίξεις

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά στη Ν.Δ., καθώς η εσωστρέφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση ολοένα και κλιμακώνεται και πολλοί προβλέπουν ότι ώς τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν απρόβλεπτες εσωκομματικές εξελίξεις.

Οι πολιτικές διαφωνίες αλλά και η έντονη “μουρμούρα” κατά του προέδρου του κόμματος πολλαπλασιάζονται διαρκώς και, όσο κι αν προς το παρόν η εσωστρέφεια εκφράζεται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και πίσω από κλειστές πόρτες, οι ισορροπίες στο εσωτερικό της οδού Πειραιώς είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.

Μέτωπα παντού

“Σαμαρικοί” εναντίον “μητσοτακικών”, “καραμανλικοί” εναντίον “μητσοτακικών”, “καραμανλικοί” εναντίον “σαμαρικών”, “φιλελεύθεροι” κατά Μητσοτάκη, αλλά και... “παλιοί” εναντίον “νέων” είναι μερικά μόνο από τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλαπλασιάζοντας τους πονοκεφάλους για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επί της ουσίας, η ηγεσία της Ν.Δ. βρίσκεται σε φάση “απώλειας στήριξης” και κάθε πλευρά επιχειρεί να διευρύνει την εσωκομματική επιρροή της και τον ρόλο στη χάραξη της πολιτικής γραμμής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο στόχαστρο πολλών έχει βρεθεί ο Αδ. Γεωργιάδης, καθώς, κάθε μέρα που περνά, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει να κατακτά ολοένα και περισσότερο “χώρο” στον θάλαμο διακυβέρνησης της οδού Πειραιώς. Ειδικά μετά την εσωκομματική νίκη του στο θέμα της ταυτότητας φύλου, όταν ανάγκασε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αλλάξει γραμμή και από το “καταρχάς ναι” να οχυρωθεί πίσω από την προσχηματική “γαλάζια” πρόταση για να καταψηφίσει, ο Αδ. Γεωργιάδης βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που καταλογίζουν στον Κυρ. Μητσοτάκη πως έχει “εκχωρήσει” τη διοίκηση της Ν.Δ. στον αντιπρόεδρο.

Βεβαίως, πέραν των εσωκομματικών αντιδράσεων, την... “ανάσα” του Αδ. Γεωργιάδη ένιωσε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξ ου και προσπάθησε να τον “κοντύνει” δύο φορές: μία αφαιρώντας του τον τομέα Εθνικής Άμυνας και μία την περασμένη Δευτέρα, όταν τον αντικατέστησε από επιτροπή της Βουλής.

Διαγραφή - μήνυμα

Ωστόσο, πριν καν περάσει μία εβδομάδα, ο Αδ. Γεωργιάδης έδειξε ξανά την “ισχύ” του, καθώς η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα οδηγήθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας επειδή... τόλμησε να αφήσει αιχμές σε βάρος του στη Βουλή. Η εν λόγω διαγραφή άνοιξε νέα μέτωπα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού η Κατ. Παπακώστα εξέφραζε πολλές φορές ενστάσεις και διαφοροποιήσεις που έβρισκαν πολλούς σύμφωνους στη Ν.Δ., όπως στην περίπτωση της “δομικής” αντιπολίτευσης ή της... βελόνας των εκλογών, που έχει “κολλήσει”. Σημειωτέον ότι η κ. Παπακώστα στο παρελθόν είχε στηλιτεύσει την αντιπολίτευση μέσω “κραυγών” και είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης να παραιτηθεί ο Άδ. Γεωργιάδης από τη θέση του αντιπροέδρου έως ότου τελειώσει το έργο της η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία...

Γενικευμένη δυσπιστία

Της “επίδειξης πυγμής” Μητσοτάκη είχε προηγηθεί συνεδρίαση που προβλημάτισε πολύ την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμούς, επιφυλάξεις και διαφωνίες για όλα τα θέματα και εφ’ όλης της ύλης: από την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει όργανα “τεχνοκρατών” ώς την κεντρική πολιτική γραμμή και εκφώνηση του κόμματος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους βουλευτές του, τους διαβεβαίωσε πως η “πόρτα του είναι ανοιχτή”, ενώ τις τελευταίες ημέρες κλείνει κατ’ ιδίαν ραντεβού με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θεωρούνται “αποστασιοποιημένα”. Έμπειροι “γαλάζιοι” κοινοβουλευτικοί, μάλιστα, έλεγαν την περασμένη Τετάρτη ότι μετά τις ομιλίες των βουλευτών ο Κυρ. Μητσοτάκης φιγουράριζε σαν “ξένος στο κόμμα”, ενώ επιμένουν οι πληροφορίες πως ακόμη και κορυφαία στελέχη αναμένεται να εκφράσουν δημοσίως τις διαφωνίες τους για όλα τα θέματα, αν τις επόμενες εβδομάδες φανεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όντως στην ώρα της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL