Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Άγνωστη λέξη η "ηθική" για τη ΔΑΚΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγνωστη λέξη η "ηθική" για τη ΔΑΚΕ

Το όργιο κακοδιαχείρισης που εντοπίστηκε ύστερα από καταγγελίες πριν από μερικά χρόνια στο ταμείο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος τους υπεύθυνους της διοίκησης της περιόδου 2012-2014, καθώς η συνολική ζημιά που προέκυψε έπειτα από τον σχετικό έλεγχο υπερέβαινε τις 30.000 ευρώ. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών και οι δικαστικοί υπάλληλοι αναμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης που θα κρίνει και την τύχη των Λ. Χανδρινού (τέως προέδρου) και Δ. Λιάτσου (τέως γενικού γραμματέα) που, παρά την δίωξη που τους έχει ασκηθεί, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους καθώς το Εφετείο Αθηνών, με ψήφους 4-1, δεν τους έθεσε σε διαθεσιμότητα. Ύστερα, όμως, από έφεση του υπουργού Δικαιοσύνης, το θέμα της διαθεσιμότητας θα ξανασυζητηθεί στις 23 Οκτωβρίου στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Άρειου Πάγου.

Ανεξαρτήτως διαθεσιμότητας των δύο δικαστικών υπαλλήλων, η συνδικαλιστική παράταξη Συνεργασία για την Ανατροπή κάνει λόγο για ζήτημα μείζονος ηθικής τάξης, καθώς οι διωκόμενοι από τη Δικαιοσύνη ως μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου του Άρειου Πάγου καλούνται, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, να κρίνουν τους διευθυντές για τα δικαστικά καταστήματα όλης της χώρας. Με λίγα λόγια, υπάλληλοι που αναμένεται να κριθούν για το πού πήγαν τα 30.000 ευρώ που έκαναν φτερά από το ταμείο των εργαζόμενων στα δικαστήρια, έρχονται τώρα να παίξουν τον ρόλο του κριτή των συναδέλφων τους. Οι ενστάσεις, μάλιστα, για το ηθικό αυτό οξύμωρο που υφίσταται εν όψει της απόφασης της Δικαιοσύνης έρχονται από συνδικαλιστές που πιστά τάσσονται κατά των διαθεσιμοτήτων και ζητούν από τα μέλη της πρώην διοίκησης της ομοσπονδίας το ελάχιστο, που δεν είναι άλλο από την αυτόβουλη απόσυρση από το υπηρεσιακό συμβούλιο που θα κάνει την αξιολόγηση των διευθυντών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η θέση του τέως γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας και μέλους του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, που, παρά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, αρνείται μέχρι σήμερα να εισακούσει το αίτημα των συναδέλφων του οι οποίοι για λόγους ηθικής τον καλούν να αναστείλει τη δράση του μέχρι το πέρας της ανάκρισης και παραμένει στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Άρειου Πάγου επιμένοντας να έχει ρόλο “κριτή” στην επικείμενη αξιολόγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL