Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Όταν πρωτεύουν τα εθνικά συμφέροντα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν πρωτεύουν τα εθνικά συμφέροντα...

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, με ομάδα κορυφαίων υπουργών και επιχειρηματίες ολοκληρώθηκε. Το αν ολοκληρώθηκε με επιτυχία θα φανεί στο κοντινό μέλλον. Το έργο για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Η διάθεση και ίσως η ανάγκη να στηρίξει η Ουάσιγκτον την Αθήνα στα φλέγοντα ζητήματα, όπως η ελάφρυνση του δανεισμού της χώρας και το ανεμπόδιστο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, είναι δεδομένη με τον πλέον επίσημο δημόσιο τρόπο. Σε αυτό τοποθετήθηκε θετικά και η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΣΑΦΩΣ το ταξίδι αυτό, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της αμερικανικής ηγεσίας, δεν ήταν για μια φωτογραφία, όπως εξέφρασε τους φόβους του ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας ίσως παραδείγματα από προηγούμενα ταξίδια Ελλήνων ηγετών στον Λευκό Οίκο. Ενδεικτική της σημασίας που έδωσε η αμερικανική πλευρά ήταν και η σύνθεση των δύο αντιπροσωπειών. Έντεκα Αμερικανοί αξιωματούχοι που κάθισαν δίπλα στον Τραμπ, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών Τίλερσον, Οικονομικών Μνούτσιν, Εμπορίου Ρος, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Κέλι, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μακμάστερ, κάθισαν απέναντι στον Τσίπρα, τον ΥΠΕΞ Κοτζιά, τον υπουργό Οικονομίας Παπαδημητρίου, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο και άλλους Έλληνες αξιωματούχους, για να εξετάσουν το πλαίσιο συμφωνιών στους τομείς των ενδιαφερόντων που έθετε ο κάθε υπουργός.

ΟΜΩΣ αυτή που έκλεψε την παράσταση στην Αθήνα ήταν η Φώφη Γεννηματά όταν δήλωσε: «Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός είπε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα, επιστρέφει όπως φαίνεται με άδεια χέρια. Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ». Ακόμα και ο Β. Κικίλιας κράτησε σοβαρή στάση αντιμετωπίζοντας το θέμα εκσυγχρονισμού των F16 με σχετική ευθύνη λέγοντας: “Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο”.

ΣΤΙΣ περιπτώσεις αυτές, όταν θες να είσαι υπεύθυνος σε τόσο σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, οφείλεις να είσαι προσεκτικός και υπομονετικός μέχρι να ενημερωθείς για τα πραγματικά στοιχεία και τις πραγματικές ανάγκες, σε μια περίοδο που η Άγκυρα, και για εσωτερικούς λόγους, προκαλεί επικίνδυνα επεισόδια σε αέρα και θάλασσα με την Ε.Ε. προκλητικά αδιάφορη! Για παράδειγμα στην πρώτη ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 συνολικού ύψους 2,4 δισ. τονίζοντας ότι είναι επωφελής για την Ελλάδα και αναγκαία για να μην απαξιωθεί ο υφιστάμενος στόλος και πρόσθεσε ότι η πραγματική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι 1,1 δισ. σε βάθος 10-15 ετών. Υπομονή όμως μέχρι να ενημερώσει η κυβέρνηση το κοινοβούλιο.

ΣΤΙΣ συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών στην Ουάσιγκτον εξετάστηκε το περιβάλλον των διαδικασιών για ξένες επενδύσεις. Πως έχουν ληφθεί και λαμβάνονται συνεχώς μέτρα για απλούστευση των επενδυτικών διαδικασιών, με περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και καθιέρωση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος. Και το ερώτημα που αφορά διαχρονικά τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι τι έκαναν σε αυτούς τους τομείς κυβερνώντας τη χώρα από το 1974 μέχρι το 2015. Γιατί, αν είχαν κάνει, δεν θα χρειαζόταν σήμερα το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού κάθε δημόσιας λειτουργίας από μια κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη κυβερνητική πείρα. Με μοναδικό -αρχικά- προσόν την εντιμότητα!

ΑΝ ΔΕΝ έχουν κουραστεί να υπερβάλλουν, να υποτιμούν, να σαμποτάρουν σε τελική ανάλυση το έργο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας ζωής, πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν κουράσει τους Έλληνες προκαλώντας τη νοημοσύνη τους, αφού μηδένισαν τον χρόνο ύπαρξης του ελληνικού κράτους στο 2015. Τότε δηλαδή που ο ελληνικός λαός τους έστειλε αδιάβαστους στην αντιπολίτευση.

ΧΩΡΙΣ καμιά αυτοκριτική η διάθεση συγγνώμης για τη χρεοκοπία της χώρας και τα βάσανα που προκάλεσαν σε εκατομμύρια πολίτες, υπόσχονται ότι, αν αναλάβουν και πάλι τις κυβερνητικές ευθύνες, όλα θα είναι καλύτερα! Το πώς και το γιατί μένουν αναπάντητα. Και όσο μένουν αναπάντητα, κανένα τρικ, καμιά υπερβολή, καμιά κακία δεν αρκεί για να αλλάξει το κλίμα. Απροετοίμαστοι και ανίκανοι για μακρόχρονη αντιπολίτευση και κατάρτιση εναλλακτικού σχεδίου, έχουν παγιδευτεί στη στείρα και κακόβουλη κριτική της κυβέρνησης. Το κόστος όλο δικό τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL