Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο new wave νεοφιλελευθερισμός του Κουρτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο new wave νεοφιλελευθερισμός του Κουρτς

"Μήπως τελικά δεν αλλάζει η Ευρώπη;": αυτό ήταν το ερώτημα που απασχόλησε το Facebook και τον γενικότερο διάλογο. Ερώτημα που διατυπώθηκε, καλοπροαίρετα ή μη, κυρίως από "τα αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς στην καγκελαρία της Αυστρίας.

Αυτή η ερώτηση σήμερα ταιριάζει σε αντιπαράθεση στα αμφιθέατρα ή τα τηλεοπτικά πάνελ, όχι όμως στην αληθινή ζωή. Διότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία από μόνο του ακυρώνει την ερώτηση. Όχι απλά διότι στην ηγεσία της Αυστρίας θα βρίσκεται ένας εκ των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων, γέννημα - θρέμμα και καμάρι του Ευρωπακού Λαϊκού Κόμματος.

Πρωτοστάτης του αντιπροσφυγικού μένους στην Ευρώπη έναν χρόνο πριν αλλά και ενας εκ των πιο σκληρών όσον αφορά το θέμα του χρέους και εν γένει της ελληνικής περίπτωσης. Ο Κουρτς όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τα λάθη της παλιάς σειράς του ΕΛΚ.

Ούτε "στρογγυλέματα" στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, ούτε "χαϊδέματα" στους "φτωχούς τεμπέληδες" του Νότου, ούτε επιδόματα και παροχές στους "ξένους" που φτάνουν στην Αυστρία. Έτσι, η γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ φαίνεται να ανοίγει τις ντουλάπες που έκρυβαν για μισό αιώνα και κάτι τους σκελετούς των τεράτων.

Ο 31χρονος καγκελάριος είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση με το FPO, το ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσαν παλιοί ναζί. Τέρμα τα προσχήματα για τους νεοφιλελεύθερους. Η νέα γενιά του Λαϊκού Κόμματος έρχεται με ορμή, δίχως καν τις τυπικές αρχές του κλασικού φιλελευθερισμού. Ισχύς, ξενοφοβία στα όρια της "καθαρότητας", λιτότητα και αυταρχισμός, αποτελούν πια τις θεμελιώδεις αρχές αυτού του "νέου" νεοφιλελευθερισμού.

Για τον πολύ καλό φίλο του Κωνσταντίνου Κυρανάκη -δεξί χέρι του Κ. Μητσοτάκη και πρόεδρο της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος-, η Ακροδεξιά μοιάζει ως φυσική συμμαχία. Ο θαυμασμός και η εκτίμηση  στο πρόσωπο του Κουρτς από τη νέα γενιά της Ν.Δ. δεν είναι κάτι κρυφό.

Το χέρι στη φωτιά δεν το βάζουμε, αλλά θα ποντάραμε στο ότι ήδη στην Πειραιώς καλοβλέπουν το παράδειγμα της Αυστρίας.

Η Ευρώπη αλλάζει, μεταβάλλεται, μετασχηματίζεται και πλέον το δίπολο είναι καθαρό: Δημοκρατία και αλληλεγγύη, νεοφιλελεύθερος αυταρχισμός και ξενοφοβία. Και πάνω σε αυτό καλούνται όλοι να τοποθετηθούν. Μέση θέση δεν υπάρχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL