Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Δύο κόσμοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο κόσμοι...

Του Άγγελου Μανταδάκη

Η συζήτηση στη Βουλή πάνω στο νομοσχέδιο για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου ανέδειξε, για πολλοστή φορά, τη βαθιά διαχωριστική γραμμή που διαπερνά τον δημόσιο βίο της χώρας.

Το νομοσχέδιο, που ήδη έγινε νόμος του κράτους, έρχεται να κλείσει μια κοινωνική πληγή και να άρει αδικίες εις βάρος μιας κατηγορίας συμπολιτών μας, πολλών ή λίγων δεν είναι το σημαντικότερο.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία ήταν απόλυτα σύμφωνη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις ευαισθησίες του χώρου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, αψηφώντας το κόστος και δεχόμενος σκληρές επιθέσεις από την Εκκλησία και τα πιο αντιδραστικά μέσα ενημέρωσης, επέμεινε στη υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Να θυμηθούμε, μερικά χρόνια πριν, την υπόθεση των ταυτοτήτων, το ερώτημα αν πρέπει οι αστυνομικές ταυτότητες, δηλαδή τα πιστοποιητικά του κράτους προς τους πολίτες, να αναγράφουν και το θρήσκευμα του κατόχου τους. Με τη λογική αυτή, γιατί να μην αναγράφεται και ο ιδεολογικός προσανατολισμός τού κάθε πολίτη και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό του στοιχείο;

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη να ήταν στην κυβέρνηση τότε. Αλλά το ΠΑΣΟΚ, στην πλειονότητα των στελεχών του, κρύφτηκε αφήνοντας τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλο μόνο του ανάμεσα στα θηρία. Μόνοι σταθεροί υποστηρικτές του, ο Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Φ. Κουβέλης και όλος ο τότε ΣΥΝ. Ο λόγος ήταν ένας και μοναδικός: να μην έρθουμε σε αντίθεση με την Εκκλησία.

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται στις μέρες μας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προαλειφόμενη για αρχηγός της Κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά δεν προσέρχεται στην ψηφοφορία για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Ακόμα και ο Γ. Καμίνης την κατηγορεί για φυγομαχία. Μαζί οι συνυποψήφιοί της, οι κύριοι Μανιάτης και Κωνσταντινόπουλος, επιλέγουν επίσης την αποχή.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, άλλαξε στάση την υστάτη στιγμή, καθώς ο αρχηγός της έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τις ρήσεις του αρχιεπισκόπου και το ακροδεξιό κήρυγμα του κ. Άδωνι.

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και το σύμφωνο συμβίωσης το καταψήφισαν είκοσι εννέα βουλευτές της Ν.Δ.

Κάποιοι, αγνοώντας το σύνταγμα, πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να συγκυβερνά. Ή να επιβάλλει τις απόψεις της στην εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου. Θεωρούν κανονικό εκείνο που οι ίδιοι από παράδοση ενσωμάτωσαν στον εαυτό τους και αρνούνται το δικαίωμα του άλλου να έχει διαφορετική αντίληψη περί αυτού...

Αμφισβητούν και θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. εκείνο της εργασίας.

Αν οι σεβαστοί ιεράρχες πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο καθοριστικό σε ζητήματα Παιδείας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης, να το προτείνουν καθαρά. Αν όχι, είναι καλό για τη δημοκρατία, αλλά και γι’ αυτούς τους ίδιους και την Εκκλησία, να περιοριστεί στον δικό της παρηγορητικό λόγο.

Δύο κόσμοι με διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετικές αντιλήψεις για το μοντέλο ζωής και διαφορετικές οπτικές για την κοινωνία συγκρούονται πάνω στα σωρευμένα άλυτα προβλήματα, που αρκετά αφορούν τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Μια κλασική αντιπαράθεση συντήρησης προόδου με πολλά ιδιαίτερα στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL