Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Εκλογή για την ηγεσία του νέου φορέα / "Περαστικοί" βγάζουν τον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογή για την ηγεσία του νέου φορέα / "Περαστικοί" βγάζουν τον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Την ώρα που όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς συμφωνούν λεκτικά πως αρκετός χρόνος αναλώθηκε στα διαδικαστικά και πως, επιτέλους, η συζήτηση πρέπει να περάσει στην πολιτική ουσία, οι εκκρεμότητες παραμένουν στο τραπέζι και προκαλούν εντάσεις.

Μπορεί η απόφαση για τις δύο εταιρείες που θα αναλάβουν την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών κέντρων να έχει ληφθεί και να έχει τελεσιδίκως αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την εβδομάδα θα συνεχιστεί η... διαδικαστική εσωστρέφεια και θα αφορά τις λίστες των "ψηφοφόρων".

Τα σχετικά διαβήματα αναμένεται να υποβληθούν στην επιτροπή Αλιβιζάτου έπειτα από όσα είπε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο ίδιος ο επικεφαλής της επιτροπής. Συγκεκριμένα ο κ. Αλιβιζάτος ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαιτείται από τους επίδοξους ψηφοφόρους να εγγραφούν στον νέο φορέα -κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

"Όποιος θέλει να γίνει μέλος του νέου κόμματος θα το δηλώνει ρητά. Όποιος απλώς θέλει να ψηφίσει, ψηφίζει χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε" δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας τονίζοντας πως "δεν μπορεί, επειδή κάποιος πάει να ψηφίσει, να γίνεται αυτόματα μέλος κάποιου κόμματος", αφού "για παράδειγμα, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να βγει η Φώφη Γεννηματά και βγει ο Γιώργος Καμίνης, μπορεί μετά να μην θέλει να έχει καμία σχέση με τον χώρο".

Μάλιστα, καίτοι το συγκεκριμένο θέμα προσκρούει στις έντονες αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ, αφού η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί μία "στεγανοποιημένη" διαδικασία χωρίς "περαστικούς" ψηφοφόρους, ο Ν. Αλιβιζάτος ήταν ξεκάθαρος και... απόλυτος: "Έχει τελειώσει το θέμα με τις λίστες και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά" είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, σημειώνοντας μάλιστα ότι "δεν μπορεί να παγιδεύσεις κάποιον που πάει να ψηφίσει αρχηγό ως μέλος ενός κόμματος".

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει εύκολα δεκτό, όπως λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο, ενώ από το περιβάλλον της υποστηρίζεται ότι στην περίπτωση αυτή θα έχουν την ευχέρεια να ψηφίσουν "ιδεολογικοί και πολιτικοί αντίπαλοι", αφού δεν θα χρειάζεται να εγγραφούν στον νέο φορέα και να δεσμευθούν πολιτικά με την ιδιότητα του μέλους, αλλά θα μπορούν να ψηφίσουν κρυπτόμενοι υπό την ανωνυμία τους και να μην συμμετάσχουν στο μητρώο μελών.

Στον αντίποδα από την πλευρά του Ποταμιού εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονη αντίδραση αν τυχόν το ΠΑΣΟΚ επιχειρήσει να επιβάλει την αντίθετη λογική και να καταστεί υποχρεωτική η εγγραφή του ψηφοφόρου ως μέλους. "Έκοψαν την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, δε θα κόψουν τώρα και την ευρεία συμμετοχή" τονίζουν στελέχη της Σεβαστουπόλεως αφήνοντας αιχμές πως η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να διασφαλίσει μία εκλογική διαδικασία "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα των εκλογικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ.

Το στοίχημα της συμμετοχής

Πάντως, στελέχη από όλες τις "φυλές" της Κεντροαριστεράς επισημαίνουν πως όσο "κλείνει" η διαδικασία, τόσο επισφαλέστερη θα είναι η "επόμενη μέρα". Κι αυτό διότι, αν τελικώς η συμμετοχή είναι μικρή εξαιτίας του κλειστού χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης, τότε ο επόμενος επικεφαλής του νέου φορέα θα έχει προφανές πρόβλημα νομιμοποίησης, ενώ η γκρίνια θα περισσεύει την "επόμενη μέρα".

Συν τοις άλλοις, προς κατά το δυνατόν "ανοιχτές" διαδικασίες πιέζει και η ίδια η επιτροπή Αλιβιζάτου, με τον ίδιο τον διαπρεπή συνταγματολόγο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο αποτυχίας: "Αν περάσουμε κάτω από τις 100.000 θα είναι αποτυχία, αν περάσουμε τις 100.000 θα είναι επιτυχία, αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία, αν πλησιάσουμε τις 300.000 -όπως θέλω να πιστεύω- θα είναι θρίαμβος" τόνισε, αφήνοντας να διαφανεί πως τυχόν κλειστές διαδικασίες φέρνουν πιο κοντά το σενάριο της αποτυχίας.

Ψάχνοντας... ταυτότητα

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των διαδικαστικών, έχουν αρχίσει και οι πολιτικές, αλλά και οι προσωπικές "μπαταριές" μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας, ενώ η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την απουσία της Φ. Γεννηματά από τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου.

Στην ψηφοφορία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε επειδή ήταν εκτός Αθηνών, ωστόσο η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξαγόταν ήδη από την προηγουμένη και είχε αναχθεί σε επίπεδο αρχηγών. Κατά συνέπεια, αρκετοί κατηγόρησαν τη Φ. Γεννηματά πως, αν ήθελε να υπερασπιστεί το στοιχειώδες δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, θα μπορούσε να λάβει τον λόγο στην Ολομέλεια -κι ας απουσίαζε στην ψηφοφορία.

Άλλωστε το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε και στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ενέτεινε το κλίμα καχυποψίας εις βάρος της. Ο Γ. Καμίνης εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον της, η ίδια απάντησε κάνοντας λόγο για "αθλιότητες" και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασ. Κεγκέρογλου άφησε βαρείς υπαινιγμούς εις βάρος του δημάρχου Αθηναίων.

Ταυτοχρόνως την απόφαση του Γ. Καμίνη να παραμείνει και δήμαρχος, αν εκλεγεί στο τιμόνι του νέου φορέα, "κάρφωσε" στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης (Action 24) ο Στ. Θεοδωράκης, με τον δήμαρχο Αθηναίων -που εσχάτως ανοίγεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόμενος τη Χαριλάου Τρικούπη σε όλες τις ιστορικές φάσεις της- επικαλέστηκε το παράδειγμα Ρέντζι και Σιράκ, που ήταν δήμαρχοι και αρχηγοί των κομμάτων τους. Όπως και να έχει, έπειτα από ενάμιση μήνα διαφωνιών για τα διαδικαστικά, οι εν λόγω διαφωνίες δεν έχουν εξαντληθεί, ενώ στις σχεδόν τέσσερις εβδομάδες που απομένουν για τις 12 Νοεμβρίου όλα δείχνουν πως ο "πολιτικός πολιτισμός" για την εκλογική διαδικασία θα δοκιμαστεί σοβαρά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL