Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Αντεγκλήσεις στην κεντροαριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντεγκλήσεις στην κεντροαριστερά

“Μπαρούτι” μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Κεντροαριστερά, καθώς η σταδιακή υποχώρηση των διαφωνιών περί τα διαδικαστικά πυροδοτεί πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας του νέου φορέα.

Παρ' ότι επισήμως όλοι οι υποψήφιοι εκφράζουν την επιθυμία τους να επικρατήσει κλίμα πολιτικού πολιτισμού, οι αιχμές έχουν ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται πως, στον δρόμο προς τις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου, το κλίμα θα παροξύνεται.

Το στοίχημα της συμμετοχής

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, οι συγκρούσεις μεταξύ των υποψηφίων αναμένεται να ξεφύγουν από την ατζέντα των διαδικαστικών, αφού ο άξονας της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής έχει ήδη αποφασιστεί από την επιτροπή Αλιβιζάτου και πλέον το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο μέγεθος της συμμετοχής. Μάλιστα ο ίδιος ο συνταγματολόγος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί οι ψηφοφόροι που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία να φτάσουν και τις 300.000. “Αν περάσουμε κάτω από τις 100.000 θα είναι αποτυχία, αν περάσουμε τις 100.000 θα είναι επιτυχία, αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία, αν πλησιάσουμε τις 300.000 -όπως θέλω να πιστεύω- θα είναι θρίαμβος”,επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Αλιβιζάτος εξηγώντας τα περαιτέρω διαδικαστικά: «Όποιος θέλει να γίνει μέλος του νέου κόμματος θα το δηλώνει ρητά, όποιος απλώς θέλει να ψηφίσει, ψηφίζει χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε. Δεν μπορεί, επειδή κάποιος πάει να ψηφίσει, να γίνεται αυτόματα μέλος κάποιου κόμματος" είπε για να "καθησυχάσει" τυχόν "περαστικούς" ψηφοφόρους.

Απουσίες από το "ντιμπέιτ"

Την ίδια ώρα η απουσία της Φ. Γεννηματά από την ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου, οι αιχμές που άφησαν εις βάρος της ο Γ. Μανιάτης και ο Γ. Καμίνης, αλλά και η επιλογή της να μην λάβει τον λόγο στη Βουλή, παρότι η συζήτηση είχε εξελιχθεί σε επίπεδο αρχηγών, συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις. Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, που χθες εξαπέλυσε επίθεση από την Κρήτη σε όσους την κατηγορούν, επιμένει στη “μοναχική” πορεία, αφού συνεχίζει περιοδείες και θα δώσει το “παρών” μόνο στις δύο τηλεμαχίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα διοργανωθούν υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου. Μάλιστα, χθες, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν έδωσε το “παρών” στο ντιμπέιτ των υποψηφίων αρχηγών που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Action 24 και τελείωσε αργά το βράδυ. Απών από την τηλεμαχία ήταν και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αφού την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο και αναρρώνει. Στην τηλεμαχία διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Γ. Μανιάτης, Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Ραγκούσης.

Γεννηματά: Προβοκάτσια

Νωρίτερα η Φ. Γεννηματά είχε “εκραγεί” κατά ανθυποψηφίων της που την κατηγόρησαν για την απουσία της από τη Βουλή. “Όλο αυτό που γίνεται εις βάρος μου, ότι δήθεν η Κοινοβουλευτική Ομάδα ψηφίζει και εγώ είμαι απούσα, είναι απολύτως κακόπιστη και αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας”, υπογράμμισε στο Κρήτη ΤV, υπενθυμίζοντας πως έστειλε επιστολή με την οποία “ξεκαθάριζε τη θέση της και τι ακριβώς θα ψηφίσει”. «Και επειδή το συνδέουν κάποιοι με το σύμφωνο συμβίωσης, να τους θυμίσω ότι εγώ ήμουν που έδωσα οδηγίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. Τι ακριβώς ισχυρίζονται; Είναι δυνατόν να λένε ότι διαφωνώ με δικές μου οδηγίες; Πόση κακοπιστία πια;» τόνισε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως “όσο περνά από το χέρι της θα διαφυλάξει τη σοβαρότητα από τον κίνδυνο της εσωστρέφειας”.

Καμίνης: "Όλον ΠΑΣΟΚ"

Επίσης, άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έκανε χθες ο Γ. Καμίνης διαβεβαιώνοντας πως “ήρθε στην παράταξη και στην κεντρική πολιτική σκηνή για να μείνει”. Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. ως “τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος” και υπερασπίστηκε το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκφάνσεις και τις περιόδους του πλην της... τελευταίας. “Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε και με το παραπάνω το τίμημα των λαθών του, ο λογαριασμός όμως εξοφλήθηκε. Από το 44% έφτασε στο 4%, υπουργοί μπήκαν φυλακή. Να τελειώνουμε με τα ενοχικά σύνδρομα και να πούμε αλήθειες. Ποια παράταξη έφερε διαχρονικά τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα; Ό,τι σοβαρό έγινε σε αυτή τη χώρα στη μεταπολίτευση, από αυτήν την παράταξη έγινε και κυρίως από το βασικό της εκφραστή, το ΠΑΣΟΚ” υπογράμμισε, ξεκινώντας την αναδρομή από τον Ανδρέα Παπανδρέου, προχωρώντας στον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου και φτάνοντας στον Ευ. Βενιζέλο, που “έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL