Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Δεν θα γυρίσει πίσω ο τροχός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν θα γυρίσει πίσω ο τροχός

Του Δημήτρη Βλαχοπάνου*

Όλοι αυτοί που γεννήθηκαν μες στο ψέμα, μεγάλωσαν και ζουν μ’αυτό, όλοι αυτοί οι πορφυρογέννητοι διάδοχοι των επωνύμων μπαμπάδων, μπαρμπάδων και λοιπών συγγενών, ανακάλυψαν ξάφνου πως το ψέμα στην πολιτική γεννήθηκε άμα τη αναλήψει της εξουσίας από τον Τσίπρα. Το πολιτικό ψέμα όμως έρχεται από τα βάθη του χρόνου. Και είναι συνυφασμένο με τη μεγαλοστομία, τη δολοπλοκία, τη λεηλασία του εθνικού πλούτου και με ό,τι παραπέμπει στην εξαπάτηση και στην αρπαγή. Είναι συνυφασμένο με τη συντήρηση και την αντίδραση. Δεν έχει σχέση με την πρόοδο και την πάλη για το καινούργιο.

Η υποκρισία τους είναι απύθμενη. Προφανώς θέλουν να πουν πως ο Τσίπρας έπρεπε να κρατά στα χέρια του κι ένα μαγικό ραβδάκι και με δυο - τρία χτυπήματα να φέρει τον παράδεισο επί της γης, χωρίς μάλιστα να χαθούν τα προνόμια που αδίκως και σε βάρος των άλλων το κατεστημένο απολάμβανε. Όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι θαυματοποιός αλλά ένας ηγέτης που μάχεται με ρεαλισμό μέσα σε ένα τοπίο πολλαπλών και σύνθετων σχέσεων και μεταβολών, που απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να ξαναβρεί ο τόπος την ηρεμία του. Όμως όλα αυτά απαιτούν τη συσπείρωση των Ελλήνων γύρω από την ανάγκη της συλλογικής εργασίας και του κοινού αγώνα για το ξημέρωμα της άλλης μέρας. Διότι η έξοδος από την κρίση και η δρομολόγηση μιας νέας εποχής είναι υπόθεση και του ίδιου του λαού. Δεν μπορεί να κυλήσει ο τροχός χωρίς τη δική του στράτευση στην ιδέα της κοινωνικής αλλαγής και στις αλλεπάλληλες μάχες που απαιτούνται για να γίνει αυτή πράξη.

Αντί λοιπόν να επιδίδονται σε ασκήσεις ψεύδους και σε λυσσαλέες επιθέσεις, θα ήταν ωφέλιμο να θέσουν στο κέντρο το συμφέρον του τόπου και με αυτό το κριτήριο να ασκήσουν τον έλεγχο που απαιτείται. Όχι για να πάνε τα πράγματα πίσω. Αλλά για να επιταχυνθεί ο ρυθμός που οδηγεί στην πρόοδο. Οι φωνασκίες μετά χυδαιότητος ανασύρουν τις καταδικασμένες εποχές των δυναστειών και ό,τι αυτές αντιπροσωπεύουν. Τελικά, οι δυνάμεις της αντίδρασης συγκρούονται με τον ίδιο τον λαό και την ανάγκη του να ελευθερωθεί από τα σκιάχτρα του παρελθόντος. Η αποτυχία του Τσίπρα θα είναι κέρδος για την αντίδραση αλλά τραγωδία για την Ελλάδα και τον λαό της. Κι αυτό δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να γίνει.

* Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος είναι φιλόλογος - συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL