Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Νέες προκλήσεις και προοπτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες προκλήσεις και προοπτικές

Σε μια ιδιαίτερη και πολύ κρίσιμη καμπή για τη χώρα ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για επίσκεψη στις ΗΠΑ. Πέρα από την αυτονόητη σημασία του να ομιλείς με όλους τους “παίκτες” της διεθνούς κοινότητας, η επίσκεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι, όχι τυχαία, άρρηκτα συνδεδεμένοι.

Επειδή, όμως, δεν είναι -ούτε και πρέπει να θεωρείται- αυτονόητο, να επισημάνουμε ότι για αρκετά χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων, η χώρα μας αντιμετωπιζόταν ως οικονομία - παρίας, με σημαντική αντανάκλαση στη γεωπολιτική της δύναμη και παρουσία.

Η κατάσταση αυτή αντιστρέφεται τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο γιατί η οικονομία αλλάζει σελίδα, αλλά επειδή ταυτόχρονα η κυβέρνηση αυτή είχε μια σταθερή και αυξανόμενη παρουσία σε όλα τα φόρα εκμεταλλευόμενη όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα. Τη γεωγραφική θέση, την Ιστορία, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό. Οι νέες προσεγγίσεις, που έγιναν σε μια στέρεη βάση, απέδωσαν καρπούς με συμμαχίες με άλλες σημαντικές χώρες, από την Ασία έως την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Μέση Ανατολή, δίνοντας μια άλλη προοπτική προώθησης των θέσεών μας και αναβάθμισης του ρόλου μας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια από τις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη.

Μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη γειτονική μας χώρα είναι η Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας των τεκτονικών αναταράξεων που βιώνει. Η Άγκυρα απομακρύνεται σταθερά από τις παραδοσιακές της συμμαχίες, οι τουρκικές εφημερίδες μιλούν για το χειρότερο επίπεδο στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, όπως και στις σχέσεις με το Ισραήλ. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν δημιουργώντας νέα δεδομένα συνολικά στη Μέση Ανατολή. Μην ξεχνάμε ότι η επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Άγκυρα μπορεί πολύ εύκολα να εξαχθεί με τη μορφή έντασης με τη χώρα μας.

Τον νέο, αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας τον μαρτυρούν οι πολλαπλές επισκέψεις ηγετών σημαντικών χωρών στην Αθήνα, αλλά και οι συχνές επαφές του πρωθυπουργού με σειρά άλλων ηγετών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, όπου αποδείχθηκε στην πράξη ότι η διπλωματία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα πηγαίνουν χέρι - χέρι με τη νέα προοπτική που ξεδιπλώνεται στην οικονομία μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL