Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ Γ.Γ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΗ / Έφυγε ένας άνθρωπος με πάθος και πρόταγμα την ηθική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ Γ.Γ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΗ / Έφυγε ένας άνθρωπος με πάθος και πρόταγμα την ηθική

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, σε ηλικία 60 χρονών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, καθηγητής Γιάννης Παντής. Ο Γιάννης Παντής είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς στις 18 Μαΐου και έκτοτε έδινε σκληρή μάχη για τη ζωή του, νοσηλευόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Καθηγητής του τομέα Οικολογίας, στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Παντής επί σειρά ετών πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλίες για την Οικολογία, ενώ ανεξίτηλο «παρών» έδωσε στην ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία.

Αλ. Τσίπρας: Τελευταίο αντίο - υπόσχεση

«Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Παντή, τον ακαδημαϊκό, τον δάσκαλο, τον αγωνιστή που πάσχιζε πάντα να παντρεύει τη λογική με την ευαισθησία, δεν μπορεί παρά να είναι μια υπόσχεση», δηλώνει στο δικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Ότι τίποτε δεν θα πάει χαμένο από όσα δίδαξε με το έργο, τη ζωή, το ήθος και τους αγώνες του. Συμμερίζομαι τη θλίψη της οικογένειάς του και όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Κ. Γαβρόγλου: «Παρακαταθήκες με το πάθος του»

Την «οδύνη» του για την απώλεια του Γιάννη Παντή εκφράζει ο υπουργός Παιδείας στο μήνυμά του. «Ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για την εκπαίδευση και πρωτοπόρος στην εισαγωγή καινοτόμων οικολογικών δράσεων στο Πανεπιστήμιο. Με το πάθος του αυτό άφησε παρακαταθήκες», ορατές ακόμη και στους επισκέπτες του υπουργείου που «θα βλέπουν για πάντα τα έργα που με τόσο πάθος ο Γιάννης φρόντισε να κοσμήσουν τον χώρο του υπουργείου, ανασύροντάς τα από τα υπόγεια της Σχολής Καλών Τεχνών», σημειώνει ο Κώστας Γαβρόγλου και στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Ν. Φίλης: Σύντροφος, φίλος, πολύτιμος συνεργάτης

Συγκινητικό και το «αντίο» του Νίκου Φίλη, τέως υπουργού Παιδείας, που μιλά για τον «σύντροφο», τον «φίλο», τον «πολύτιμο συνεργάτη» Γιάννη Παντή, με τον οποίο συνεργάστηκε στη «δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε σε νέες βάσεις το δημόσιο σχολείο, το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για όλα τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τις μύριες όσες δυσκολίες της κρίσης και της υποχρηματοδότησης». Ο Γιάννης Παντής «υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος και ο εμψυχωτής της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Όταν χρειάστηκε, υπεράσπισε ακόμη και με τη φυσική του παρουσία, απέναντι στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, το δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση». Ο Νίκος Φίλης αποχαιρετά «με οδύνη και θλίψη» τον Γιάννη Παντή. «Το έργο του θα μας τον θυμίζει. Το χαμόγελό του και η ανοιχτόκαρδη διάθεσή του θα μας συντροφεύει», καταλήγει και εκφράζει «τα πιο βαθιά» του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με μήνυμά του "αποχαιρετά τον δάσκαλο, τον ερευνητή, τον φλογερό οραματιστή, τον αγαπημένο σύντροφο Γιάννη Παντή".

Μακρά ερευνητική πορεία

Ο Γιάννης Παντής διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος του προεδρείου της Επιτροπής της Συνόδου Πρυτάνεων για την αειφορία. Συμμετείχε σε 18 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονικώς υπεύθυνος και σε 23 ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οικολογίας και πολιτικών διατήρησης βιοποικιλότητας. Εξέδωσε περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας σε συνολικά 15 βιβλία, ενώ είχε συμμετάσχει σε 82 συνέδρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL