Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η αμήχανη ανευθυνότητα των Βρυξελλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αμήχανη ανευθυνότητα των Βρυξελλών

Ποιος το περίμενε ότι στην ταραγμένη εποχή μας, της μετά βίας υπέρβασης της ευρωκρίσης, του Brexit, της έντασης με τη Ρωσία, της ατέλειωτης αιματοχυσίας στη μεσανατολική γειτονιά μας, του Τραμπ και άλλων πολλών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετώπιζε με τόσο στρουθοκαμηλισμό και τόση ανευθυνότητα ακόμη μία εστία κρίσης, την Καταλωνία. Ποιος το περίμενε ότι θα άφηνε τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ - και ότι στο και πέντε θα έριχνε και λάδι στη φωτιά αντί να προσπαθήσει να τη σβήσει.

Για παράδειγμα, ο απερίγραπτος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, στην αγωνία του να στηρίξει όχι την ενότητα του ισπανικού κράτους, αλλά τον ομοϊδεάτη του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, έσπευσε προχθές να μιλήσει για την “πιθανότητα” ενός εμφυλίου πολέμου καταμεσής της Ευρώπης. Τέτοια έκρηξη ευφυίας! Κι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, πιο προσεκτικοί μεν, εξαιρετικά αντιπαραγωγικοί δε, επιμένουν να λένε ότι εμείς δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά των κρατών - μελών - και στα δημοψηφίσματα. Λες και δεν το έκαναν σε άλλα δημοψηφίσματα... Αντί να διαμηνύσουν εγκαίρως στη Βαρκελώνη ότι πιθανή απόσχισή της από την Ισπανία σημαίνει και έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση -αφού το βέτο της Μαδρίτης για ένταξη θα ήταν δεδομένο-, αντί να διαμηνύσουν στον Ραχόι ότι πρέπει εγκαίρως να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Καταλανούς, αντί να στείλει την Γκουάρδια Σιβίλ να σπάει εκλογικά τμήματα και να δέρνει ηλικιωμένους ψηφοφόρους, έκαναν ότι δεν τρέχει τίποτε. Και τώρα χαϊδεύουν αμήχανα τον Ραχόι, όσο αυτός πετυχαίνει με τον αυταρχισμό του και το κλασικό δεξιό ύφος του να σπρώξει στην αγκαλιά των αυτονομιστών και πολλούς Καταλανούς που δεν θέλησαν ποτέ να δουν το μέλλον τους έξω από μια ενιαία, αλλά δημοκρατική, Ισπανία.

Ωστόσο, εάν οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δουν η απαράδεκτα ανεύθυνη “προφητεία” του Έτινγκερ να γίνεται πραγματικότητα -κάτι σχετικά απίθανο, αφού οι Καταλάνοι έχουν αποδείξει ότι δίνουν τις μάχες τους πολύ ειρηνικά και εξαιρετικά συντεταγμένα, αλλά τα αδιέξοδα ποτέ δεν ξέρει κανείς πού μπορεί να οδηγήσουν- και πολύ περισσότερο εάν δεν θέλουν τον δρόμο της Καταλωνίας να τον πάρουν κι άλλοι στην Ευρώπη, πιο καταπιεσμένοι και πιο... επιρρεπείς στη βία, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο διαμεσολάβησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL