Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η Ιερά Σύνοδος ζητάει την ταυτότητα της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιερά Σύνοδος ζητάει την ταυτότητα της Ν.Δ.

Η κάθε ιεραρχία επιλέγει τον τρόπο που θα ζει μέσα στην κοινωνία. Οι ωμές πολιτικές παρεμβάσεις της όμως, ιδίως όταν φτάνουν στο σημείο να ζητούν την απόσυρση ενός νομοσχεδίου, το οποίο μάλιστα δεν άπτεται καν θεμάτων θεολογικού ενδιαφέροντος, αφορά στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο την κυβέρνηση, η οποία έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, όπως άλλωστε κάθε νόμος, έρχεται να αντιμετωπίσει μια κοινωνική πραγματικότητα και να ρυθμίσει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, με επιστημονικά παραδεκτό τρόπο. Η πολιτική αντιπαράθεση θα έπρεπε να εστιάζει σε αυτό το σημείο. Στο τέλος του 2017, η πολιτική και επιστημονική συζήτηση -σε μια ευρωπαϊκή χώρα τουλάχιστον- δεν είναι νοητό να γίνεται σε επίπεδο "Αδάμ και Εύα, Κάιν και Άβελ", επίπεδο στο οποίο, δυστυχώς, επιλέγει να κινηθεί η Ιερά Σύνοδος.

Αν η Ιερά Σύνοδος έμενε εκεί, θα κρινόταν απλώς για τον τρόπο που επιλέγει να αντιμετωπίσει την κοινωνική και επιστημονική πραγματικότητα από τη σκοπιά μιας θρησκείας που θέλει να μιλά στο όνομα της αγάπης στον πλησίον. Οπότε, αναγκαστικά, θα συγκρινόταν με την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, που πέρυσι αποκάλυψε ότι δέχτηκε στο Βατικανό μια Ισπανίδα που επέλεξε να αλλάξει φύλο και, ως άντρας πια, παντρεύτηκε. "Μου έγραψε ότι θα ήταν παρηγοριά να έρθει σε μένα. Τους δέχτηκα" αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους ο Φραγκίσκος, στηλιτεύοντας παράλληλα τη στάση του νεότερου ενοριακού ιερέα τής γειτονιάς τους, που τους έβλεπε και φώναζε "Θα πάτε στην κόλαση!", ενώ ο γηραιότερος τους καλούσε στην εκκλησία. "Η ζωή είναι ζωή και τα πράγματα πρέπει να τα παίρνουμε όπως έρχονται. Η αμαρτία είναι αμαρτία. Οι τάσεις ή οι ορμονικές ανισορροπίες δημιουργούν τόσα προβλήματα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν λέμε ότι όλα είναι τα ίδια: Κάθε περίπτωση πρέπει να την υποδεχόμαστε, να τη συνοδεύουμε, να τη μελετούμε, να την ξεχωρίζουμε και να την ενσωματώνουμε. Αυτό θα έκανε ο Ιησούς σήμερα" αποφάνθηκε για να καταλήξει: "Είναι ένα ανθρώπινο πρόβλημα, ηθικό. Και πρέπει να επιλυθεί όπως είναι εφικτό, πάντα με το έλεος του Θεού, με την αλήθεια, αλλά πάντα με την ανοιχτή καρδιά".

Η σύγκριση είναι καταλυτική. Οπότε, ας επιστρέψουμε στην πολιτική. Η αξίωση της Ιεράς Συνόδου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο προσβάλλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που δεν είχε καν θέσει τέτοιο θέμα. Στην πραγματικότητα, η Ιερά Σύνοδος δεν πιέζει την Αριστερά, την ταυτότητα της Δεξιάς, και ειδικότερα της Ν.Δ., ζητά. Μιας Ν.Δ., που καλείται να αποφασίσει αν εννοεί το "Μένουμε Ευρώπη" ή επιλέγει κάποιου είδους Exit...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL