Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη...

Μέρκελ και Μακρόν δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μαζί στον δρόμο που έδειξαν προεκλογικά προς την περαιτέρω ενοποίηση στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη

Ο θερμός εναγκαλισμός και το βλέμμα αμοιβαίας αφοσίωσης που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός στη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν την Πέμπτη το βράδυ στο Ταλίν έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όσους έσπευσαν να καταδικάσουν όποια προσπάθεια αναζωπύρωσης της γαλλογερμανικής μηχανής μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.

Μέρκελ και Μακρόν δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μαζί στον δρόμο που έδειξαν προεκλογικά προς την περαιτέρω ενοποίηση στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ωστόσο θα ήταν πλέον αφελές να πιστέψει κανείς ότι αυτό θα οδηγήσει στη χαλάρωση της στάσης της Γερμανίας.

Μετά το πρώτο σοκ με το οποίο αντιμετώπισαν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών -τόσο λόγω της αποδυνάμωσης των αμιγώς φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων όσο και λόγω της εισόδου της Ακροδεξιάς στην Μπούντεσταγκ- η ομιλία του Μακρόν στη Σορβόννη φαίνεται να επανέφερε τον αέρα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Αυτό που συζητιέται στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών οργάνων είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα «ίδια λάθη», παραπέμποντας σαφώς στις καθυστερήσεις και το σύνηθες κλίμα αναβλητικότητας στην ευρωπαϊκή μηχανή παραγωγής πολιτικής.

Ειδικότερα οι Βρυξέλλες αναμένουν με αρκετή βεβαιότητα τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, καθώς όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στα δεξιά της Μέρκελ (και κυρίως το βαυαρικό αδελφό κόμμα της CSU) πιέζουν ήδη για αλλαγή στη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά όμως τα ζητήματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, στη βελγική πρωτεύουσα οι ιθύνοντες δηλώνουν σίγουροι ότι οι Γερμανοί δεν θα κάνουν κάποια κίνηση να την μπλοκάρουν, παρά τον «πονοκέφαλο» που σίγουρα θα προκαλέσουν στη Μέρκελ οι Φιλελεύθεροι.

Κι αυτό γιατί εκτιμάται αφενός πως η σχέση των δύο ηγετών Μέρκελ και Μακρόν έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε κανένας από τους δύο δεν θα αφήσει «ξεκρέμαστο» τον ομόλογό του και αφετέρου ότι μια οπισθοχώρηση τώρα θα δικαίωνε επί της ουσίας τους εκατέρωθεν ακροδεξιούς λαϊκιστές, Λεπέν και Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ετοιμότητα άλλων Ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη, κάτι που φάνηκε από την ευρεία αποδοχή των προτάσεων Μακρόν, αλλά και από τη δέσμευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να παρουσιάσει σε δύο βδομάδες μια ατζέντα καθορίζοντας το πότε και πώς θα γίνει η επεξεργασία των προτάσεων αυτών.

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες έχουν στρέψει την προσοχή τους στη διαδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Σύμφωνα με ιθύνοντες της Ένωσης η αποχώρηση Σόιμπλε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως χαλάρωση της στάσης της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας.

Όπως εξηγούν, το γερμανικό δόγμα της τήρησης «του νόμου και της τάξης» όχι μόνο δεν θα χαλαρώσει, αλλά αναμένεται να ενδυναμωθεί από ενδεχόμενη ανάληψη του υπουργείου από κάποιον Φιλελεύθερο. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ευρωσκεπτικισμό» υπογραμμίζει στην «Α» Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνοντας ότι οι υπό συζήτηση νέοι κανόνες για την Ευρωζώνη δεν είναι «ασύμβατοι» με τη γερμανική ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Αυτό φαίνεται να είναι και το «σημείο συμβιβασμού» μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών αυτής της προσπάθειας: Μέρκελ, Μακρόν και Γιούνκερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιδράσεις στην ομιλία του Μακρόν στη Σορβόννη ήταν διχασμένες. Άλλοι έκαναν λόγο για «φιλόδοξες προτάσεις» και άλλοι για «υπαναχώρηση Μακρόν».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντίδραση της Επιτροπής ήταν ιδιαιτέρως θερμή, καθώς στις Βρυξέλλες χαρακτηρίστηκε «οραματικός» και «λεπτομερής» ο λόγος του Μακρόν. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κλ. Γιούνκερ μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο πριν από την ομιλία του και τον συμβούλεψε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μην «πιέσει» παραπάνω τα πράγματα δυσκολεύοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL