Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Πρόσχημα για τη Ν.Δ., γκάφα ολκής για το ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσχημα για τη Ν.Δ., γκάφα ολκής για το ΠΑΣΟΚ

Ήταν, ίσως, αυτή η μεγαλύτερη και η -επί της ουσίας- σοβαρότερη πολιτική γκάφα της Φώφης Γεννηματά. Να αρνηθεί ψήφο σε νομοθετική πρόβλεψη με την οποία συμφωνεί. Όταν μάλιστα αυτή αφορά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Δηλαδή ζήτημα αρχών. Επειδή, λέει, δεν θα το ψήφιζε και ο Καμμένος!!! Πολιτική γκάφα, της οποίας η σημασία καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι ακολουθεί επ’ αυτού (και επ’ αυτού) τη γραμμή Μητσοτάκη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάει να χτίσει σήμερα το καινούργιο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με τέτοιες ιδέες, με τέτοιες επιλογές, με τέτοια υλικά...

Συντάχθηκε απολύτως, επί του θέματος, με τη γραμμή της Ν.Δ. η Φώφη Γεννηματά. Σο πλαίσιο, προφανώς, του ανταγωνισμού για την ηγεσία του νέου φορέα. Προκειμένου να μην υστερήσει σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Κι όμως, δύο εκ των συνυποψηφίων της, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Ραγκούσης, την άδειασαν δημοσίως. Ενώ τριγμοί, λόγω του συγκεκριμένου θέματος, σημειώθηκαν και στο εσωτερικό του κόμματός της. Και στην τελική δεν ξέρω αν και πόσο τη βοηθά στις ηγετικές της επιδιώξεις το να εμφανίζεται ως διαρκές παρακολούθημα της Δεξιάς. Αλλά και να βρεθεί σε δυσαρμονία προς πάγιες αρχές της Κεντροαριστεράς.

Στην ίδια επιχειρηματολογία (ως προς τη στάση Καμμένου) στηρίχθηκε και η Ν.Δ. Όμως εδώ πρόκειται για ολοφάνερο πρόσχημα. Δεδομένου ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει αλλεργική αντίδραση (την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη από αυτή των ΑΝ.ΕΛΛ.) σε ό,τι έχει να κάνει με ανθρώπινα και με πολιτικά δικαιώματα. Πόσο μάλλον όταν, όπως εν προκειμένω, εμπλέκονται και μειονοτικά ζητήματα.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφαίνεται πως πρέπει να γίνεται σεβαστό το, από δεκαετίες, διεθνώς κατοχυρωμένο «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού». Αρχή που αναφέρεται, φυσικά, και στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας της Θράκης. Και ζητάει την επανεξέταση του σχετικού αιτήματος από τα ελληνικά δικαστήρια. Ε λοιπόν αυτοί, οι φλογεροί «μενουμευρωπαίοι», το αρνούνται.

Καταλαβαίνετε, το ζήτημα θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ν.Δ. στην περίπτωση που η γραμμή ήταν διαφορετική. Θα οδηγούσε δε, με βεβαιότητα, σε εκδήλωση απειθαρχίας εκ μέρους ουκ ολίγων βουλευτών της. Οπότε, ναι, για τη Ν.Δ. ο Καμμένος ήταν απλώς η ευκαιρία. Και το πρόσχημα...

Και ολίγη από... δεδηλωμένη

Η Ν.Δ. και η ΔΗ.ΣΥ. επεχείρησαν να ψελλίσουν πως με την άρνηση των ΑΝ.ΕΛΛ. να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Ότι μ’ άλλα λόγια η Κυβέρνηση χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και είναι γι αυτό που οι ίδιοι της αρνούνται στήριξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί, ωστόσο, παρά να γνωρίζουν πόσο μετέωρος, πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεται ο ισχυρισμός τους. Αν όχι, τόσο το χειρότερο για κείνους. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, η δεδηλωμένη διαπιστώνεται μονάχα κατά τις «ψηφοφορίες εμπιστοσύνης». Εθιμικά και κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Και όχι βεβαίως στα επιμέρους νομοθετήματα.

Δεν υπάρχει δε πουθενά στον κόσμο περίπτωση κυβερνήσεων συνεργασίας όπου να μην προκύπτουν διαφωνίες, ακόμη και στις ψηφοφορίες, για κάποια θέματα. Συνηθέστατα δε, παγκοσμίως επίσης, οι νομοθετικές πλειοψηφίες στις περιπτώσεις αυτές διαμορφώνονται με όσους εκ των αντιπολιτευομένων κατά περίπτωση συμφωνούν.

Αρκεί να σημειωθεί ότι με τον συγκεκριμένο χειρισμό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να υπερψηφίσει την τροπολογία όταν αυτή επανέλθει. Ε, λοιπόν, για σκέψου. Όταν ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος ψηφίζει διαφορετικά, της φαίνεται τόσο σκανδαλώδες να το κάνουν τα συγκυβερνώντα σήμερα κόμματα; Όταν μάλιστα πρόκειται για δύο διαφορετικά κόμματα, με τόσο αποκλίνουσες ιδεολογικές αφετηρίες;

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΣΥ., εκ των διεκδικητών μάλιστα της ηγεσίας του νέου φορέα, δήλωνε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως όλα αυτά, τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ταχτοποιηθούν όταν, μετά τις εκλογές, θα έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί. Όταν μ’ άλλα λόγια θα ’χει απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κυβερνούν εκείνοι, παρέα με τη Ν.Δ. προφανώς.

Ε, εντάξει, εδώ το τερματίσανε. Φαίνεται τελικά πως ο πολιτικός λόγος του ΚΚΕ βρίσκει ευρύτατη απήχηση. Όπως ο Περισσός, ο οποίος πιστεύει ότι δεν έχει νόημα σήμερα καμιά βελτιωτική της ζωής του λαού προσπάθεια. Πως όλα θα τακτοποιηθούν όταν επικρατήσει ο σοσιαλισμός του δικού του μοντέλου. Έτσι και τούτοι εδώ. Σε έκδοση γελοιογραφίας εννοείται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL