Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
"Σμπαραλιασμένη ταυτότητα" και ταξική πάλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σμπαραλιασμένη ταυτότητα" και ταξική πάλη

Υπάρχουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αισθάνονται και δηλώνουν εγκλωβισμένοι στο φύλο τους; Προφανώς και υπάρχουν -και, μην κρυβόμαστε, γίνονται αντικείμενο προπηλακισμών και επιθέσεων, που πολλοί από εμάς αποστρέφουμε το βλέμμα για να μην βλέπουμε.

Μπορεί να κάνει κάτι η οργανωμένη κοινωνία γι’ αυτούς; Κατ' αρχάς να αναγνωρίσει το πρόβλημα ανάμεσα στο βιολογικό και το κοινωνικό φύλο. Και στη συνέχεια να τους δώσει μία ταυτότητα συμβατή με το πώς αισθάνονται, ώστε να μην είναι κοινωνικά δακτυλοδεικτούμενοι.

Γίνεται η επίλυση αυτού του καθημερινού προβλήματος συμπολιτών μας εις βάρος άλλων; Ναι, απαντά το ΚΚΕ! Πρώτον, διότι το κόμμα θεωρεί πως είναι "αντιεπιστημονικός" ο διαχωρισμός μεταξύ του βιολογικού και του κοινωνικού φύλου. Και δεύτερον, διότι αναγνωρίζεται ένα ανθρώπινο ατομικό δικαίωμα (της επιλογής φύλου), γεγονός που αντικειμενικά υποβαθμίζει την υπεροχή των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ταξική πάλη.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής είπε στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου βασίζεται "στην αστική αντίληψη περί ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων" και έτσι "χάνεται ο καθολικός και αδιαπραγμάτευτος χαρακτήρας του κοινωνικού δικαιώματος, το οποίο ξεφορτώνονται στην κυριολεξία, στο όνομα του ατομικού δικαιώματος". Και πρόσθεσε: "Το ατομικό δικαίωμα, από αυτή την οπτική, είναι ένα 'κολοβό' τελικά δικαίωμα, όποια νομοθεσία και αν το στηρίζει, αφού αποκόπτεται από οποιονδήποτε ταξικό προσδιορισμό".

Θα μπορούσε να είναι απλά η υπόμνηση εκ μέρους του ΚΚΕ ότι στην αντίληψή του τα κοινωνικά δικαιώματα (μόρφωση, εργασία, υγεία, ποιοτική ζωή κ.λπ.) αξιακά υπέρκεινται των ατομικών δικαιωμάτων που το ΚΚΕ δεν θέλει να εκθειάζονται.

Όμως εδώ κρύβεται κάτι πραγματικά εκφοβιστικό: η αντίληψη ότι οι διεμφυλικοί δεν έχουν ατομικά δικαιώματα επειδή (κατά το ΚΚΕ) δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στους ταξικούς αγώνες! Ο εισηγητής του ΚΚΕ το είπε καθαρά: Έχουν "σμπαραλιασμένη ταυτότητα", και αυτό αποτελεί εμπόδιο για την ταξική πάλη: "Είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για την αστική εξουσία και τους μηχανισμούς της η συγκρότηση σμπαραλιασμένων ταυτοτήτων, με βάση για παράδειγμα το φύλο, ώστε να διαμορφώνονται επιπλέον εμπόδια για τη συνειδητοποίηση της ταξικής ταυτότητας, για την ανάγκη της πάλης για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα".

Αυτή είναι η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL