Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Λογοκρισία από το Στρασβούργο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογοκρισία από το Στρασβούργο;

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου*

Η απόπειρα αποκλεισμού δώδεκα σκίτσων Ελλήνων σκιτσογράφων από την έκθεση που θα λάμβανε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες αποτελεί την επιτυχία της έκθεσης αυτής. Γιατί τα σκίτσα αυτά πέτυχαν να προχωρήσουν πέρα από την ελαφρότητα της γελοιογραφίας και να θεωρηθούν μια πολιτική πράξη διαμαρτυρίας, δείχνοντας πώς η ελληνική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το σημερινό πρόσωπο της Ευρώπης και τη θέση της χώρας μας σ’ αυτήν.

Μπορεί να πρόσβαλαν την αισθητική της αρμόδιας υπαλλήλου στο Στρασβούργο ή να τρόμαξαν ή να θεωρήθηκαν σκληρή κριτική προς εκείνους που θεωρούν σωτηρία της Ευρώπης τα συρματοπλέγματα. Μα σκοπός της έκθεσης αυτής δεν ήταν να προκαλέσει γέλιο, αλλά να αποτυπώσει κριτικά τις σημερινές ευρωπαϊκές πρακτικές και την ανησυχία των πολιτών για το μέλλον τους. Και τον πέτυχε.

Κι ενώ δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο χωρίς να ενοχληθεί κανείς, στην καρδιά της Ευρώπης απορρίφθηκαν, ίσως γιατί κάποιοι θεώρησαν πως η συντηρητική πλειοψηφία τούς δίνει το δικαίωμα να σταματούν την κριτική. Είναι σαν να κοιτάζεις το πρόσωπό σου στον καθρέφτη και το βρίσκεις τσακισμένο, αγριεμένο κι άσχημο και να λες ότι φταίει ο καθρέφτης.

Οι φράχτες που υψώθηκαν για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να μετακινούνται φαίνεται πως εμποδίζουν και τον φρέσκο αέρα απ’ όπου κι αν αυτός πνέει: από τις ιδέες, την τέχνη, την κριτική σκέψη.

Στέλνοντας μήνυμα παρηγοριάς στη φίλη μου «απέναντι» (Τουρκία): «Μικρογραφίες του Ερντογάν άρχισαν να εμφανίζονται στην καρδιά της Ευρώπης». Δυστυχώς.

* Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος στη Λέσβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL