Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πώς να εξαφανίσετε 200 εκατ. ευρώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς να εξαφανίσετε 200 εκατ. ευρώ!

Στη εφημερίδα “Docoumento” στο φύλλο της Κυριακής που μας πέρασε (17.9.2017), δημοσιεύτηκε μια εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη. Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στο σπίτι του παρουσία του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του Ινδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Σκοπός της συνάντησης των τεσσάρων -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- ήταν να αναζητηθεί ένας τρόπος να απαλλαγεί η Ν.Δ. από τα χρέη της, το οποία ξεπερνούν πλέον τα 200 εκατομμύρια.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ η εφημερίδα. Όπως προκύπτει από τραπεζίτες και νομικούς, στους οποίους απευθύνθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας ώστε να μάθει λεπτομέρειες για τη διαδικασία, ο Πρεμ Γουάτσα ρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο ίδιος ή ομάδα εταιρειών της επιρροής του να αγοράσει τα δάνεια της Ν.Δ., σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής, ακόμη και στο 4% ή στο 15% της αξίας τους. Δηλαδή, να αγοράσει τα δάνεια ύψους 200 εκατ. σε τιμή 8 έως 30 εκατ. ευρώ. Το αν αυτό που θα μείνει στα χέρια του κ. Γουάτσα αποπληρωθεί από τη Ν.Δ. παραμένει άγνωστο.

ΟΜΩΣ ο Ινδός μεγαλομέτοχος της Fairfax μόνο άγνωστος δεν είναι στη Ν.Δ.. Ο Πρεμ Γουάτσα έχει στενές σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Αντώνη Σαμαρά, στους οποίους, σύμφωνα με την εφημερίδα, οφείλει την είσοδό του στη Eurobank όταν ο πρώτος ήταν υπουργός Οικονομικών και ο δεύτερος πρωθυπουργός. Μάλιστα, για να γίνουν πολύπλοκες και δύσκολα ανιχνεύσιμες οι χρηματοδοτικές ροές προς τη Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως οικονομικό όχημα για τη Ν.Δ., μετακυλίοντας λειτουργικά έξοδα του κόμματος στο Ινστιτούτο! Το αν θα επιτρέψουν τα στελέχη της Ν.Δ. κάτι τέτοιο, που μπορεί να εκθέσει μετά θάνατον το όνομα του ιδρυτή του κόμματος, είναι άγνωστο. Άλλωστε, τώρα μόλις διέρρευσαν τα σχέδια του αυστηρού με τα χρέη όλων των άλλων επιχειρήσεων (όπως είπε στη ΔΕΘ) Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΚΑΙ ΕΝΩ η αποκάλυψη είναι βαρυσήμαντη, τα συστημικά ΜΜΕ και κυρίως τα κανάλια δεν εντυπωσιάστηκαν από την είδηση. Ούτε και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος στη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της Ν.Δ. στη ΔΕΘ τόλμησαν να θέσουν τα εύλογα ερωτήματα για λογαριασμό τής κοινής γνώμης. Και αφού δεν εντυπωσιάστηκαν, ο Κυριάκος δεν έκανε τον κόπο (μέχρι στιγμής) να απαντήσει για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας. Όμως ο Κυριάκος και η Ν.Δ. είναι μόνο η μία πλευρά του τριγώνου της διαπλοκής.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ πλευρά, και μάλιστα σε ευθεία αντίθεση με τον ρόλο του ως διοικητή της ΤτΕ, είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Αυτός είχε θεσμική δέσμευση ώστε να αρνηθεί να λάβει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση, ακόμα και ως φίλος της Ν.Δ. ή εχθρός της κυβέρνησης. Εκτός αν έχει βγάλει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για να εισπράττει τις αμοιβές από τις συμβουλές που του ζητούν! Θα έλεγα ότι από τη στιγμή που ο κ. Στουρνάρας δεν διαψεύσει τη συνάντηση, έχει καταστατική υποχρέωση ο Ντράγκι να ζητήσει εξηγήσεις. Ας περιμένουμε.

Η ΤΡΙΤΗ πλευρά του τριγώνου της διαπλοκής στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Ινδός επιχειρηματίας. Διότι αυτό που θα αναλάμβανε δεν ήταν επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά χορηγία προς ένα κόμμα της αντιπολίτευσης από το οποίο θα περιμένει ανταπόδοση όταν και εφόσον αυτό γίνει κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Κυριάκος προς όσους χτυπούν την κυβέρνηση για να τον φέρουν στην εξουσία είναι τόσες πολλές, που είναι αμφίβολο αν μπορούν όλες να ικανοποιηθούν σε μια τετραετία! Φανταζόμαστε τι θα γίνει, αφού δεν είμαστε όλοι ίσοι και αυτό είναι κανόνας που επέβαλε η ίδια η φύση, όπως είπε!

ΦΥΣΙΚΑ, ανακοινώσεις που να ζητούν εξηγήσεις δεν εξέδωσε κανένα κόμμα, της αντιπολίτευσης αφού η είδηση δεν πλήττει την κυβέρνηση. Άλλωστε, το μόνο παράπονο που μπορεί να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ είναι προς τον κ. Στουρνάρα, επειδή ασχολείται με το πρόβλημα μόνον της Ν.Δ., όταν έκανε πολιτική καριέρα ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον οικονομικό τομέα και διετέλεσε επί μακρόν δεξί χέρι του εντιμότατου Γιάννου Παπαντωνίου. Από εκεί εισήλθε στο ιερό της εξουσίας, με τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπαγόταν τα χρόνια της σήψης, που οδήγησε στην παρακμή και τελικά στη χρεοκοπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL