Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δημοκρατική και φιλελεύθερη η Αριστερά του 21ου αιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρατική και φιλελεύθερη η Αριστερά του 21ου αιώνα

Του Θάνου Παπαδόπουλου

Η Αριστερά (σοσιαλιστική, κομμουνιστική, ριζοσπαστική κ.λπ.) πρέπει να επιβιώσει από το μεγάλο ατύχημα και τη μεγάλη απάτη του 20ού αιώνα: τον σταλινισμό. Ο σταλινισμός ούτε μια στιγμή δεν υπήρξε δημοκρατικός ή σοσιαλιστικός. Υπήρξε μόνο αντεπανάσταση στη δημοκρατία και παλινόρθωση της μοναρχίας χωρίς στέμμα. Διαστρέβλωσε και παραμόρφωσε τα πάντα. Υπονόμευσε και κατέστρεψε την Αριστερά στην πολιτική, στην οικονομία, στην ιδεολογία, στην ηθική, στο ποινικό δίκαιο, στην τέχνη, στη φιλοσοφία κ.λπ.

Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κορυφώνεται η επίθεση των αντιδραστικών δυνάμεων -μοναρχικών, εθνικιστών, ρατσιστών, αποικιοκρατών, ιμπεριαλιστών κ.ά.- κατά της δημοκρατίας, που έβραζε τον προηγούμενο αιώνα στην Ευρώπη. Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Φράνκο, ο Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, ο Χόρτι στην Ουγγαρία, ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Κονδύλης, ο Ι. Μεταξάς στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια εξαφάνισης της δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Στάλιν μετατρέπει τη νεαρή Σοβιετική Ένωση σε δικτατορία ενός μόνο ανθρώπου με πρόσχημα το προλεταριάτο! Η παλινδρόμηση της Ιστορίας είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Παλιά και καταδικασμένα καθεστώτα διεισδύουν στα νέα παραλλάσσοντας τη μορφή τους με αιγίδα ή λεοντή. Αυτό συνέβη και με τον σταλινισμό, που επανέφερε τον τσαρισμό χωρίς την κορώνα του...

Η Αριστερά, για να επιβιώσει στον 21ο αιώνα και να μπορέσει να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων τάξεων, πρέπει να επιστρέψει στις αρχές που τη γέννησαν στη διάρκεια των μεγάλων δημοκρατικών επαναστάσεων: Ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Χωρίς σταλινικούς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψει τις χρεοκοπημένες ιστορικά έννοιες:

* Δικτατορία του προλεταριάτου.

* Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.

* Ένοπλη επανάσταση και τρομοκρατία και φυσικά όλες τις τριτοκοσμικές θεωρίες και -ισμούς, όπως μαοϊσμός, καστρισμός, χοτζισμός κ.λπ.

Επειδή έχουν θαφτεί μια για πάντα στα ερείπια της Σοβιετικής Ένωσης, της Κομεκόν και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η Ελληνική Αριστερά του 21ου αιώνα δεν θα κινδυνέψει να γίνει διάδρομος που θα οδηγεί τις εργαζόμενες τάξεις προς την Άκρα Δεξιά (εθνικιστές, ρατσιστές, φασίστες κ.λπ.) μόνο αν ξαναγίνει απόλυτα:

* Δημοκρατική

* Φιλελεύθερη

* Ειρηνική

* Ευρωπαϊκή

1. Η δημοκρατία, παρά τις πολλές ανεπάρκειές της, είναι το μόνο σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο του λαού στην εξουσία και τους ανθρώπους της. Ο λαός στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ελέγχει την εξουσία διαχωρίζοντάς τη στα τρία: άλλοι νομοθετούν, άλλοι κυβερνούν και άλλοι δικάζουν. (Γι' αυτό πρέπει οι υπουργοί να μην είναι βουλευτές).

Ελέγχεται η εξουσία επίσης με την αποκέντρωση: κυβέρνηση, Περιφέρειες, δήμοι. Ακόμη υπάρχουν συνδικάτα, σύλλογοι και ανεξάρτητες αρχές για την προστασία των πολιτών από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, κεντρικής ή τοπικής. Όπου καταργήθηκε η δημοκρατία από δικτάτορες, βασιλιάδες, αυτοκράτορες, χαλίφηδες, σουλτάνους κ.λπ. οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατήθηκαν βάρβαρα και καταργήθηκαν ολότελα. Επειδή η μοναρχία είναι απόλυτα συγκεντρωτική: ένας νομοθετεί, κυβερνά και δικάζει!..

2. Η ελευθερία των πολιτών ήταν πρωταρχικός σκοπός των αγώνων της Αριστεράς. Η Αριστερά γεννήθηκε φιλελεύθερη. Ο φιλελευθερισμός της αφορά τόσο την πολιτική όσο και την οικονομία και την τέχνη. Η άμεση δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα θεμελιώθηκε πάνω στην Αγορά. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία θεμελιώνεται σήμερα πάνω στην παγκόσμια αγορά...

Η παγκόσμια αγορά εξασφαλίζει την ανταλλαγή προϊόντων, τεχνολογίας, κεφαλαίων, ιδεών και πολιτισμού. Η παγκόσμια αγορά είναι προοδευτική επειδή επιτρέπει στις υπανάπτυκτες και φτωχές χώρες να περάσουν στην ανάπτυξη. Η παγκόσμια αγορά έχει όμως ανάγκη ρύθμισης με αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που θα ελέγχει τραστ, μονοπώλια και καρτέλ, καθώς και από νομοθεσία που θα προστατεύει τον ανταγωνισμό.

Ο σταλινικός συγκεντρωτισμός διέλυσε τη Σοβιετική Ένωση και έστειλε τις “λαϊκές δημοκρατίες” κατευθείαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο φιλελευθερισμός στην οικονομία και η εισαγωγή ξένων κεφαλαίων και τεχνολογίας έκανε την Κίνα πρώτη οικονομική δύναμη και το Βιετνάμ, την Ινδία, την Καμπότζη να αναπτύσσονται με 6%-10% τον χρόνο. (Οι συνδικαλιστές και τα γκρουπούσκουλα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τον φιλελευθερισμό από τον βάρβαρο και πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό του Μίλτον Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγου).

3. Η ειρηνική Αριστερά είναι απαίτηση των καιρών. Επειδή, είτε πετύχει είτε αποτύχει η ένοπλη επανάσταση, τους εμφυλίους πολέμους τους πληρώνει πάντα ο λαός με αίμα, βάσανα και καταστροφές. Με εκατόμβες νεκρών. Ο λαός δεν έχει ανάγκη τη βία. Με τους μαζικούς ειρηνικούς αγώνες μπορεί να αλλάξει όλα τα σάπια καθεστώτα.

Ο Μαχάτμα Γκάντι, που απελευθέρωσε την Ινδία από την αγγλική αποικιοκρατία με μαζικούς ειρηνικούς αγώνες, διδάσκει ότι η χρήση βίας από τον λαό τον διαφθείρει, τον εξαχρειώνει και τον κάνει ίδιο με τους καταπιεστές και τους εχθρούς του.

Ο Νέλσον Μαντέλα, όντας 27 χρόνια φυλακισμένος, απελευθέρωσε από το “δουλοκτητικό” απαρτχάιντ τη Νοτιοαφρικανική Ένωση καθοδηγώντας το Αφρικανικό Κογκρέσο μόνο σε μαζικούς ειρηνικούς αγώνες.

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης απελευθερώθηκαν από τη σοβιετική κατοχή μόνο με μαζικούς ειρηνικούς αγώνες. Οι “κομμουνιστές” παρέδωσαν την εξουσία στους δημοκράτες ειρηνικά. Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε ειρηνικά με τη μαζική πάλη των Ρώσων, Ουκρανών, Εσθονών, Λετονών, Λιθουανών, Αρμενίων, Γεωργιανών κ.λπ., χωρίς εμφυλίους πολέμους και αιματοχυσία.

Τα ένοπλα κινήματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής έχουν καταθέσει τα όπλα και μετατράπηκαν σε ειρηνικά κόμματα: ο IRA στην Ιρλανδία, η βασκική ΕΤΑ στην Ισπανία, το Φωτεινό Μονοπάτι στο Περού, το FARC στην Κολομβία κ.λπ.

4. Η ευρωπαϊκή ενότητα και η ομοσπονδοποίηση είναι ο τελευταίος μεγάλος στόχος της ελληνικής Αριστεράς. Επειδή τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων τάξεων στην Ευρώπη έχουν τη μεγαλύτερη κατοχύρωση και σεβασμό. Γι’ αυτό ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θέλει να μεταναστεύσει στη Γηραιά Ήπειρο.

Τέλος, όλες οι σπουδαίες και προοδευτικές ιδέες γεννήθηκαν στην Ευρώπη μετά την Αναγέννηση: ο ορθολογισμός, ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία, ο σοσιαλισμός, η ίδια η Αριστερά. Η ενοποίηση της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουν οι χώρες της τη δύναμη και τα κόλπα των πολυεθνικών. Επίσης είναι όρος για να είναι παρούσα η Ευρώπη στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στον κόσμο με την άνοδο της Κίνας, της Ινδίας και γενικά της Ασίας και την υποχώρηση των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Και όποιος γκρεμίζει το σπίτι του είναι ηλίθιος. Επειδή θα κοιμηθεί στην ύπαιθρο...

Παρακαλώ και εξουσιοδοτώ τον κύριο που γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει για τέτοια άρθρα 10.000 ευρώ να κάνει αίτηση στο όνομά μου και, όταν τον πληρώσουν, να κρατήσει τα μισά. Τα άλλα μισά να τα δώσει στην Iskra!

Σ’ ένα πράγμα ήταν πάντα καλοί οι σταλινικοί: στη συκοφαντία. Συναγωνίζονταν τους χιτλερικούς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL